Εξακολουθεί να «ποιεί την νήσσαν» η Νέα Δημοκρατία και η ηγεσία της, ωσάν η δικαστική απόφαση με την οποία καταδικάστηκε για μη εξυπηρέτηση δανείων ύψους 200 εκατ. ευρώ να ήταν μία απλή γραφειοκρατική διαδικασία δευτερευούσης σημασίας. Επί της ουσίας, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο αρχηγός του εκβιάζουν την τράπεζα-δανειοδότη τους βασιζόμενοι στο ότι θα βρεθούν στο απυρόβλητο λόγω προεκλογικής περιόδου και πολιτικών ανακατατάξεων. Πιστεύουν, δηλαδή, στην Πειραιώς πως ουδείς πρόκειται να κινήσει διαδικασίες κατάσχεσης κ.λπ. λόγω πολιτικής συγκυρίας.

Εξακολουθεί να «ποιεί την νήσσαν» η Νέα Δημοκρατία και η ηγεσία της, ωσάν η δικαστική απόφαση με την οποία καταδικάστηκε για μη εξυπηρέτηση δανείων ύψους 200 εκατ. ευρώ να ήταν μία απλή γραφειοκρατική διαδικασία δευτερευούσης σημασίαςΟ ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπάθησε ανεπιτυχώς να «παρακάμψει τον κάβο» της αποκάλυψης από το zougla.gr του εγγράφου της δικαστικής απόφασης της 1ης Ιουνίου 2018, απαντώντας αόριστα και γενικόλογα περί «δανείων της ΝΔ» κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ANT1 και στον Νίκο Χατζηνικολάου το βράδυ της Δευτέρας. Σε ερώτηση τηλεθεατή την οποία υπέβαλε ο παρουσιαστής του δελτίου ειδήσεων, ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να καθησυχάσει τους ψηφοφόρους, διατεινόμενος πως «νοικοκύρεψε τα οικονομικά του κόμματος, μείωσε δραστικά τα λειτουργικά έξοδα της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και πως το κόμμα εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του ως προς τα δάνεια που έχει λάβει».
Ο κ. Μητσοτάκης και το κόμμα του απέφυγε να σχολιάσει ή να απαντήσει στην αποκάλυψη του δικαστικού εγγράφου με την καταδίκη της ΝΔ είτε από τα social media είτε απευθείας στο zougla.gr, το οποίο και δημοσίευσε την απόφαση. Προτίμησε την τηλεοπτική πεπατημένη, που είναι και πιο «σίγουρη». Άλλωστε, ο κ. Θεοδωρικάκος είναι ο «στρατηγός» της επικοινωνίας που καθορίζει τις κινήσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη ανέκαθεν επέλεγε τη «σιγουράντζα», όπως γνωρίζουν καλά οι παλαιότεροι.
Η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι εντελώς διαφορετική. Όπως προκύπτει από τη δικαστική απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών (Εμπορικό Τμήμα), η Νέα Δημοκρατία καταδικάστηκε να καταβάλει στην ενάγουσα τράπεζα, η οποία δανειοδότησε στο παρελθόν το κόμμα, 130 εκατ. ευρώ εντόκως και με τόκους υπερημερίας, δηλαδή περίπου 200 εκατομμύρια, εκ των οποίων τα 30 είναι άμεσα καταβλητέα.
Είναι απολύτως βέβαιο πως η ΝΔ δεν έχει καταβάλει ούτε ένα ευρώ από τη στιγμή που η δικαστική απόφαση καθαρογράφτηκε και κοινοποιήθηκε στην ενάγουσα τράπεζα και στον εναγόμενο, δηλαδή στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Προκύπτει, λοιπόν, το εξής ερώτημα: Γιατί ο δανειολήπτης «Νέα Δημοκρατία» συμπεριφέρεται εκ του ασφαλούς τη στιγμή που για πολύ λιγότερα χρήματα περιουσίες πολιτών και μικροεπιχειρήσεων βγαίνουν καθημερινά στο σφυρί λόγω αδυναμίας αποπληρωμής των δανείων τους;
Η ερώτηση του δημοσιογράφου είχε ως εξής:
Με ρωτούν φίλοι (από το Twitter), ωραία τα λέει ο πρόεδρος για την επόμενη μέρα στην οικονομία, αλλά το κόμμα του χρωστάει δάνεια, έχει το ίδιο πρόβλημα οικονομικό και φαίνεται ότι δεν τα έχει καταφέρει η Νέα Δημοκρατία να μαζέψει τα δάνειά της και να τα εξυπηρετήσει.
Η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν η εξής:
«Πράγματι, η ΝΔ έχει πολλά δάνεια, προϊόν μιας άλλης εποχής, όπου πράγματι υπήρχε μια πολιτική τα κόμματα να μπορούν να δανείζονται με ενέχυρο μελλοντικές κρατικές ενισχύσεις. Αυτή η πρακτική δεν υπάρχει πια σήμερα. Αυτήν την κατάσταση κληρονόμησα. Τι έκανα εγώ για τα οικονομικά της Νέας Δημοκρατίας;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

»Περιόρισα τις λειτουργικές δαπάνες του κόμματος κατά 70%, παίρνοντας δύσκολες αποφάσεις. Αλλά έκανα και κάτι άλλο όμως. Απευθύνθηκα στον απλό Νεοδημοκράτη. Τους είπα ”ελάτε να στηρίξετε το κόμμα μας με μια ετήσια συνδρομή για να μπορέσουμε να τα βγάλουμε πέρα σε μια δύσκολη συγκυρία”. Οι Νεοδημοκράτες ανταποκρίθηκαν σ’ αυτό το κάλεσμα. Έχουμε σήμερα 155.000 Νεοδημοκράτες οι οποίοι δίνουν 12 ευρώ τον χρόνο, 1 ευρώ τον μήνα στη Νέα Δημοκρατία (ένας εσπρέσο τον μήνα), για να στηρίξουν οικονομικά το κόμμα μας. Δεν υπάρχουν πολλά κόμματα στην Ευρώπη τα οποία να έχουν αυτήν τη βάση για να μπορούν να εξαρτώνται οικονομικά πολύ πια από τα μέλη τους. Χρησιμοποιούμε σχεδόν το σύνολο της κρατικής επιχορήγησης για τα παλιά δάνεια».

Παρακολουθήστε πώς απάντησε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στο επίμαχο ερώτημα.

Πάρτι στα social media

Επειδή όμως η επιχειρηματολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη περί των 150.000 μελών του κόμματος τα οποία προσφέρουν 12 ευρώ ετησίως έκαστο για να καλυφθούν τα έξοδα της Νέας Δημοκρατίας είναι λογιστικά ανακριβής, θα πρέπει να ξεκαθαριστούν μερικές… λεπτομέρειες.
Ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε πως το κάθε μέλος προσφέρει 1 ευρώ τον μήνα, όσο δηλαδή κατά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κοστίζει ένας εσπρέσο. Δεν μπορούμε να ξέρουμε πού πίνει καφέ ο κ. Μητσοτάκης, αλλά θα έπρεπε να γνωρίζει ως διεκδικητής της πρωθυπουργίας πως στην Ελλάδα ο εσπρέσο δεν στοιχίζει πουθενά 1 ευρώ. Προφανώς, ή έχει πολύ καιρό να πάει σε καφενείο (στο Κολωνάκι όπου συχνάζει ή στην παραλιακή, αλλά ακόμη και στο Μοσχάτο ή στα Καμίνια, όπου κατά τεκμήριο δεν συχνάζει) ή απλώς δεν δίνει και μεγάλη σημασία στην τιμή του καφέ. Οι πολίτες – ψηφοφόροι, ωστόσο, γνωρίζουν πολύ καλά τις τιμές που ισχύουν.
Ένα δεύτερο ερώτημα που ζητεί άμεσες απαντήσεις αφορά στο πώς με 12 ευρώ τον χρόνο από 150.000 μέλη ο κ. Μητσοτάκης θα καταφέρει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του κόμματος έναντι των εργαζομένων σε αυτό και να καλύψει τα έξοδα των στελεχών του. Είναι προφανές πως δεν επαρκούν.

Για όλους τους παραπάνω λόγους τα social media πήραν… φωτιά. Με σκληρό χιούμορ οι πολίτες προκαλούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τους εξηγήσει πώς θα πληρωθούν τα δάνεια, τα έξοδα, οι μισθοί και τα χούγια των στελεχών. Με τιμές (έστω και πραγματικές εσπρέσο) δεν είναι εφικτό κάτι τέτοιο ούτε στα επόμενα 150 χρόνια. Δείτε τις αντιδράσεις των πολιτών:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης