«Πιστεύω ότι είμαστε σε κρίσιμη στιγμή για την Ευρώπη και χρειάζονται κοινές αποφάσεις, χρειάζεται μια μεταρρυθμισμένη ευρωζώνη», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

Αναφορικά με την ένταση που επικρατεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να μιλά με ευθύτητα στην Τουρκία και να τις υπενθυμίζει τις υποχρεώσεις της, ειδικά την ανάγκη για σεβασμό στο διεθνές δίκαιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως, με δεδομένες τις γεωπολιτικές εξελίξεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι ένας ισχυρός παίχτης στην περιοχή, κάτι που συνεπάγεται τη στήριξη όλων των κρατών-μελών απέναντι σε καταστρατηγήσεις τρίτων χωρών.

Επεσήμανε πάντως ότι η Ένωση πρέπει να αξιοποιήσει όλα τα διπλωματικά εργαλεία που έχει στη διάθεσή της και να διατηρήσει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την Άγκυρα.

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και γενικότερα οι προκλήσεις της Άγκυρας στη Μεσόγειο αναμένεται να τεθούν επί τάπητος στη Σύνοδο, όπου οι 28 εταίροι θα αποφασίσουν εάν πρέπει να γίνει κανονικά, τη Δευτέρα, η σύνοδος ΕΕ-Τουρκίας στη Βάρνα της Βουλγαρίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η τοποθέτηση του κ. Τσίπρα ήλθε λίγη ώρα αφότου, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, σε έλεγχο που έγινε στα κινητά των δύο Ελλήνων στρατιωτικών βρέθηκαν στρατιωτικά σχεδιαγράμματα.

Το κρατικό πρακτορείο δεν αναφέρει αν τα σχεδιαγράμματα αφορούν τουρκικές ή ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, προσθέτοντας πως οι έρευνες θα συνεχιστούν στα ψηφιακά δεδομένα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης