Με καθυστέρηση ξεκίνησε η τελετή λήξης των εργασιών του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου Κρήτης καθώς πριν από τις τελικές ανακοινώσεις για τα συμπεράσματα της διοργάνωσης και την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο ΑΣΤΟΡΙΑ σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό και με τη συμμετοχή των υπουργών και των κυβερνητικών στελεχών που βρίσκονται στο Ηράκλειο.

Στη συνέχεια, γύρω στις 21:00 στο βήμα ανέβηκαν διαδοχικά ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός και ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και κατόπιν τον λόγο πήρε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η μέχρι τώρα εμπειρία από όλα αυτά τα συνέδρια που έχουν στόχο να συνθέσουμε όλοι μαζί το σχέδιο μας για την παραγωγική ανασυγκρότηση και να έχουμε τον περιφερειακό σχεδιασμό στις 13 Περιφέρειες και όλοι αυτοί μαζί να συνθέσουμε τον εθνικό σχεδιασμό, είναι κάτι παραπάνω από θετική». Αυτό τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας την καταληκτήρια ομιλία του υπογραμμίζοντας με έμφαση ότι η Κρήτη είναι ένας “τόπος αρκετά μεγάλος ώστε να φιλοξενεί ένα μεγάλο εύρος παραγωγικών δραστηριοτήτων”.

“Στόχος μας είναι” είπε μεταξύ άλλων “η αποκατάσταση ενός αξιοπρεπούς βιοτικού επιπέδου για τους εργαζόμενους” και επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση σημειώνοντας ότι πρόκειται για “κατακτήσεις που απέχουν πολύ από τον πρωτόγονο νεοφιλελευθερισμό τύπου ζούγκλας, στον οποίον ο ισχυρότερος τρώει τον πιο αδύναμο». Είπε ακόμη ότι «αυτόν τον πρωτόγονο νεοφιλελευθερισμό επαγγέλλεται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως αναπτυξιακή προοπτική και μοντέλο σταθερό για την χώρα».

“Η Περιφέρεια της Κρήτης” τόνισε ο κ. Τσίπρας “είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα για να προσδιορίσουμε τι εννοούμε όταν μιλάμε για ανασυγκρότηση, για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο», με αύξηση της παραγωγικής ικανότητας και αύξηση της απασχόλησης που θα είναι σταθερή και μόνιμη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Στόχος είναι η αποκατάσταση ενός αξιοπρεπούς βιοτικού επιπέδου για τους εργαζόμενους και η εξασφάλιση της προσφοράς ικανοποιητικών κοινωνικών υπηρεσιών», σημείωσε, εξηγώντας ότι αυτό περιγράφει τον όρο “Δίκαιη Ανάπτυξη”, «δηλαδή, ανάπτυξη, της οποίας το όφελος διαχέεται στην κοινωνία και δεν λειτουργεί ως εργαλείο συσσώρευσης πλούτου για κάποιους λίγους και ισχυρούς».

Ιδιαίτερη έμφαση στην αρχή της ομιλίας του έδωσε ο κ. Τσίπρας στη διασύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η πιο αποτελεσματική διασύνδεση του αγροτικού τομέα με τον τουρισμό θα μπορούσε να επιφέρει πολλά περισσότερα, η βούληση υπάρχει και είναι ζήτημα καλύτερης οργάνωσης και σχεδιασμού που πρέπει να επιλύσουμε».

Σημείωσε ότι προς την κατεύθυνση αυτή, εργάζεται το Φόρουμ αγροδιατροφής- βιομηχανίας – τουρισμού που έχει συσταθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης, στοχεύοντας να συνδέσει με συγκεκριμένες πολιτικές και κίνητρα τον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα με την μεταποιητική βιομηχανία και το τουριστικό σύμπλεγμα.

Εξειδικεύοντας αναφέρθηκε στην ποιοτική ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής, τη βελτίωση της ποιότητας των εξαγωγών, την τυποποίηση και την πιστοποίηση, υπογραμμίζοντας ότι η βιομηχανία και η μεταποίηση αποτελούν έναν από τους βασικούς αναπτυξιακούς πυλώνες στους οποίους στοχεύει το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης