«Αυτή η συμφωνία δεν εξασφαλίζει τα αμυντικά μας δικαιώματα, γι’ αυτό θα την καταψηφίσουμε. Αυτήν τη συμφωνία εμείς θα την αλλάξουμε», είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του στη συζήτηση που γίνεται στη Βουλή για τη συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας.

«Ο κ. Μητσοτάκης δεν άντεξε και έβγαλε ολοφάνερα τον μικρό Μπογδάνο που κρύβει μέσα στην ψυχή του», είπε στην αρχή της δευτερομιλίας του. Και πρόσθεσε: «Έκανε μια ομιλία εμπρηστική, που δεν αρμόζει στο ύψος ενός πρωθυπουργού, για να αποφύγει να απαντήσει στα ουσιαστικά ερωτήματα που τέθηκαν από όλες τις πτέρυγες της αντιπολίτευσης, πλην της Ελληνικής Λύσης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι ο πρωθυπουργός δεν απάντησε στο «γιατί δεν επέλεξε αυτήν την αμυντική συμφωνία την άνοιξη του 2020», «γιατί η αγορά των φρεγατών 3,3 δισ. την άνοιξη του ’20 ήταν ακριβή αγορά που δεν άντεχε η ελληνική οικονομία, ενώ σήμερα αντέχουμε τη συμφωνία των 5 δισ., που είναι και οι κορβέτες μαζί, επιπρόσθετα των 2,3 δισ. για τα Rafale και τα 2 δισ. για τη συμφωνία για την Καλαμάτα;».

«Αντιλαμβάνομαι τα πολύ σοβαρά εσωκομματικά που έχετε, την ανάγκη σας να πατήσετε σε δύο βάρκες, από τη μία στη βάρκα της Κεντροδεξιάς και από την άλλη στη βάρκα της Ακροδεξιάς», πρόσθεσε. «Είπατε ότι είχαμε δόγμα αμυντικής και εξωτερικής πολιτικής που άφηνε τη χώρα ξέφραγο αμπέλι και αναρωτηθήκατε αν είχαμε αγωνία. Εμείς δεν είχαμε ούτε Belharra ούτε Rafale, όταν τουρκικά ερευνητικά πλοία, συνοδεία πλοίων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού βγήκαν στην ΑΟΖ της χώρας, έξω από το Καστελλόριζο, με το ”Μπαρμπαρός”, για να κάνουν έρευνες», σημείωσε. Τόνισε πως «τότε εμείς δεν βγήκαμε να πούμε ότι είχε άνεμο που παρασέρνει τα πλοία στην ΑΟΖ μας, δεν βγήκαμε να πούμε ότι δεν διεξάγουν έρευνες και, άρα, δεν παραβιάζουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, επειδή κάνουν φασαρία τα παρακείμενα πλοία. Δεν βάλαμε την ουρά κάτω απ’ τα σκέλια και δεν είχαμε ούτε Belharra ούτε Rafale, αλλά υπερασπιστήκαμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας με την παρουσία των πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού εκεί».

Αναφορικά με τη συμφωνία για την Καλαμάτα, ο κ. Τσίπρας είπε, μεταξύ άλλων, ότι «αντίστοιχες προσφορές, όχι τόσο φουσκωμένες σαν αυτή που επιλέξατε, είχαν έρθει και επί ημερών μου. Και, προσωπικά, είχα δεχθεί εισηγήσεις και είχα απορρίψει μια λογική μιας υπέρμετρης σπατάλης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης