Με τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ να παραμένουν στα ίδια επίπεδα και ενδεχομένως να καταγράφουν μικρή άνοδο, φθάνοντας ολοένα και πιο κοντά σε μία δεύτερη εκλογική επιτυχία, ο βουλευτής του κόμματος, Παναγιώτης Λαφαζάνης, έθεσε ως πρώτο στόχο -σε περίπτωση που εκλεγεί κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ- την ακύρωση όλων των μνημονίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτό που εμείς θα κάνουμε, κατ’ αρχάς ως κυβέρνηση, είναι να ακυρώσουμε τα μνημόνια. Ειδικότερα το δεύτερο μνημόνιο. Παράλληλα, θα συνοδευτεί και από μια προσπάθεια διεκδίκησης, που θα τη θέσουμε εξαρχής, αναδιαπραγμάτευσης, συνολικά, του χρέους, σε μια λογική που θα επιδιώξουμε να διαγραφεί το μεγαλύτερο μέρος του» δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Λαφαζάνης και πρόσθεσε ότι η διαγραφή του χρέους με το PSI ήταν ανεπαρκής.

Ερωτηθείς για το τι θα γίνει αν οι εταίροι πουν «όχι», ανέφερε: «Αν μας πουν “όχι”, θα κάνουμε moratorium στην αποπληρωμή του χρέους- το λέει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Moratorium στην αποπληρωμή τόκων και χρεολυσίων, προκειμένου να δώσουμε μια ανάσα στον προϋπολογισμό, μια ανάσα, δηλαδή, στη χώρα. Να μπορέσει να εφαρμόσει μια στοιχειώδη πολιτική, η οποία να έχει κάποιο αναπτυξιακό χρώμα. Moratorium, δηλαδή διακοπή αποπληρωμής του χρέους. Αυτό το χρέος, για ένα μεγάλο διάστημα, θα σταματήσουμε να το πληρώνουμε, διότι δεν μπορεί να συνεχιστεί μια κατάσταση η οποία πνίγει την οικονομία και την ελληνική κοινωνία».

Αναφερόμενος στα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ για τις τράπεζες, μίλησε για εθνικοποίηση των τραπεζών και σημείωσε: «Τις τράπεζες τις έχουν διαλύσει αυτοί που εφαρμόζουν τις μνημονιακές συνταγές, μέχρι τώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και οι ίδιοι ασκούν μία απίστευτη τρομοκρατία με τις καταθέσεις των τραπεζών. Λένε, δηλαδή, ότι θα έρθουν αυτοί και θα σας πάρουν τις καταθέσεις, θα σας πάρουν τις περιουσίες. Αυτό που γίνεται, σήμερα, από τον ίδιο τον καπιταλισμό, τον νεοφιλελευθερισμό, την τρόικα και τα υπόλοιπα, τα αποδίδουν στην Αριστερά. Χάνει τις περιουσίες του ο κόσμος, χάνει τα σπίτια του, χάνει τις καταθέσεις του, χάνει τους μισθούς και τις συντάξεις του, μένει άνεργος, αυτά γίνονται τώρα».

Διευκρίνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα καταγγείλει το πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης για τις τράπεζες, αφού εντάσσεται στο πλαίσιο του PSI. Ακόμη ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι θα καταργηθούν τα χαράτσια, «κυρίως αυτά που επιβαρύνουν ιδιαίτερα τους ανέργους, τους χαμηλόμισθους, τις πιο φτωχές και υπό δοκιμασία οικογένειες στη χώρα μας».

Τέλος, ο κ. Λαφαζάνης, σε ερώτηση δημοσιογράφου του «Βήματος» σχετικά με τη φορολογία 1% επί του τζίρου των επιχειρήσεων, δηλώσεις που είχαν αποδοθεί στον κ. Μήλιο, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ,  ανέφερε ότι δεν υπάρχει στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και σημείωσε: «Στο πρόγραμμά μας είναι μια ριζοσπαστική αναδιανομή του πλούτου. Και για αυτή την κατεύθυνση η φορολογία θα χρησιμοποιηθεί ως θετικό εργαλείο για την αναδιανομή του πλούτου και την ανάπτυξη της χώρας».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης