«Είναι αναμφίβολα μια μεγάλη ευθύνη και πρόκληση να βάλω κι εγώ ένα λιθαράκι με τις δικές μου δυνάμεις στην ανάδειξη αυτού του πλούτου που μοιραζόμαστε ως κληρονομιά οι Ορθόδοξοι όπου γης, του πλούτου που μας κληροδότησε η άλλοτε ισχυρή Βυζαντινή Κοινοπολιτεία», τόνισε ο επικεφαλής της ελληνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας, βουλευτής Λαρίσης της ΝΔ, Μάξιμος Χαρακόπουλος, στον ρ/σ της Εκκλησίας της Ελλάδος, με αφορμή τις εργασίες της Διεθνούς Γραμματείας, των προέδρων και εισηγητών της ΔΣΟ, στην Αθήνα.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος επισήμανε ότι «τα βυζαντινά στοιχεία που μας ενώνουν προσπαθούμε να αναδείξουμε οι Ορθόδοξοι όπου γης, και ιδιαίτερα εδώ στην ευρύτερη περιοχή μας, από την Αλεξάνδρεια μέχρι την Αγία Πετρούπολη και από την Κάτω Ιταλία μέχρι την Αρμενία. Σε μια εποχή παγκοσμιοποίησης και ισοπέδωσης αξιών, πολιτιστικών προτύπων και παραδόσεων, είναι πολύ σημαντικό να αναδεικνύουμε αυτά τα κοινά χαρακτηριστικά που μας ενώνουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η δραστηριότητα αυτή έχει μια ακόμη μεγαλύτερη αξία, γιατί εμείς στεκόμαστε πάνω και πέρα από τις δογματικές διαφορές ή τα διοικητικά ζητήματα των επιμέρους εκκλησιών. Στη ΔΣΟ συμμετέχουν Αρμένιοι μονοφυσίτες, κόπτες από την Αίγυπτο και την Αιθιοπία και άλλοι από την Μέση Ανατολή. Το λέω αυτό γιατί στις μέρες μας ακούγονται ζητήματα που αναφύονται στις σχέσεις των επιμέρους Εκκλησιών, που δεν είναι ευχάριστα αναμφίβολα. Εμείς στεκόμαστε πάνω από αυτά, δεν είμαστε θρησκευτική οργάνωση, δεν ασχολούμαστε με τα θεολογικά, δογματικά ζητήματα, πολλώ δε μάλλον με τα διοικητικά ζητήματα των Εκκλησιών. Ο στόχος μας είναι να αναδείξουμε τα κοινά μας πολιτισμικά στοιχεία, που απορρέουν βεβαίως από τη θρησκευτική μας πεποίθηση ότι είμαστε Ορθόδοξοι, στο διάβα των αιώνων».

Διώξεις χριστιανών

Ειδικότερα, για τις διώξεις των χριστιανών της Μέσης Ανατολής, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ανέφερε ότι προωθείται από τη ΔΣΟ «η δημιουργία ενός παρατηρητηρίου των διώξεων που υφίστανται οι χριστιανοί σε όλον τον κόσμο. Αρχικά η σκέψη ήταν για τους Ορθοδόξους στην Μ. Ανατολή, αλλά νομίζω θα γίνει κάτι ευρύτερο. Προς αυτήν την κατεύθυνση είχαμε στις Βρυξέλλες πριν από ένα μήνα και μια συνάντηση με τους Καθολικούς Νομοθέτες. Γιατί αυτοί που σφάζουν στη Συρία ή στο Ιράκ δεν εξετάζουν ποίου δόγματος είναι αυτός που σφάζουν, δεν υπάρχουν γι’ αυτούς τέτοιες λεπτομέρειες και διαχωρισμοί, αν είναι ορθόδοξοι, προτεστάντες, καθολικοί ή άλλης ομολογίας. Τους αρκεί που είναι χριστιανοί -με τον θρησκευτικό φανατισμό που τους διακρίνει- για να τους σφαγιάσουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επομένως, πρέπει συνολικότερα να δούμε το θέμα και η σύσταση αυτού του παρατηρητηρίου με τη συνεργασία και των Καθολικών Νομοθετών -που είναι αντίστοιχη οργάνωση σε επίπεδο διαφόρων κρατών καθολικού θρησκεύματος- και με την αρωγή της Ε.Ε. ή άλλων διεθνών οργανισμών, να φωτίσουμε αυτά τα γεγονότα που πολλές φορές δεν παίρνουν τη διάσταση που θα έπρεπε, ευαισθητοποιώντας τη διεθνή κοινή γνώμη».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης