«Αδιαπραγμάτευτος ο στόχος για καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας»

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 4 Απριλίου 2019, 12:11
«Αδιαπραγμάτευτος ο στόχος για καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας»

«Ο στόχος για την καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας για αυτήν τη κυβέρνηση είναι εντελώς αδιαπραγμάτευτος» δήλωσε από το βήμα της Βουλής η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου, η οποία υπεραμύνθηκε του αυστηρού νομοθετικού πλαισίου που αποκλείει από δημόσιους διαγωνισμούς τις εταιρείες φύλαξης και καθαρισμού οι οποίες παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία, τονίζοντας ότι χαρακτηρίζονται από ακραίες παραβατικές συμπεριφορές.

Αφορμή στάθηκε η επίκαιρη ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Κωνσταντίνου Κατσίκη, ο οποίος χαρακτήρισε άδικη τη συγκεκριμένη διάταξη, υποστηρίζοντας ότι στοχοποιούνται οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις, καθώς δεν ισχύει το ίδιο μέτρο για άλλες εταιρίες.

«Από τους 3.800 ελέγχους που έχει κάνει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας το διάστημα 2015-2018 σε εταιρείες φύλαξης και καθαρισμού, έχουν επιβληθεί 890 πρόστιμα, συνολικού ύψους 4,3 εκατ. ευρώ, για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας και 340 πρόστιμα για αδήλωτο προσωπικό συνολικού ύψους 3,5 εκατ. ευρώ. Αυτές οι επιχειρήσεις έχουν ακραίες παραβατικές συμπεριφορές για μη τήρηση της εργατικής νομοθεσίας και της αδήλωτης εργασίας. Χρειάζεται, λοιπόν, ένα αυστηρότερο νομοθετικό πλαίσιο ειδικά για αυτές τις επιχειρήσεις που ενώ απασχολούν ένα μικρό ποσοστό εργατικού δυναμικού της τάξεως του 2%, έχουν, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ελέγχων του ΣΕΠΕ, κατά 8% παραβατικότητα» απάντησε χαρακτηριστικά η κα Αχτσιόγλου.

Παράλληλα, η υπουργός Εργασίας επεσήμανε ότι καμία επιχείρηση δεν απολαμβάνει ασυλία και τόνισε ότι η εντατικοποίηση των ελέγχων του ΣΕΠΕ έχει ήδη ορατά αποτελέσματα, με την αδήλωτη εργασία να έχει μειωθεί κατά 10% μονάδες. «Όλες ελέγχονται και σε όλες όσες παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία επιβάλλονται πρόστιμα» υπογράμμισε και συνέχισε: «Για να εξυπηρετήσουμε αυτόν τον στόχο έχουμε συγκεκριμένη στρατηγική. Ενισχύουμε το νομοθετικό πλαίσιο ώστε να μην υπάρχουν τυφλά σημεία τα οποία παρακάμπτουν οι επιχειρήσεις. Καμία επιχείρηση με σωρεία παραβάσεων δεν μπορεί να παίρνει χρήματα από το Δημόσιο και να επιδοτείται. Γι' αυτό προβλέψαμε ότι αν μέσα σε διάστημα δύο ετών μια επιχείρηση φύλαξης και καθαρισμού έχει δεχτεί τρία πρόστιμα λόγω παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας ή βρέθηκε δύο φορές με αδήλωτο προσωπικό, να της απαγορεύεται να συμμετάσχει σε δημόσιους διαγωνισμούς».

Από τη μεριά του, ο κ. Κατσίκης έκανε λόγο για άνιση μεταχείριση των εταιρειών καθαρισμού και φύλαξης έναντι των άλλων εταιρειών, καθώς, όπως ισχυρίστηκε, δεν τους δίνει το δικαίωμα να συμμετάσχουν σε δημόσιους διαγωνισμούς μέχρι την τελεσίδικη απόφαση της Δικαιοσύνης. Παράλληλα, κατηγόρησε τη κυβέρνηση για «εμμονική προσέγγιση απέναντι σε αυτές τις επιχειρήσεις» και για «άδικη εξοντωτική μεταχείριση».

«Το 95% των προσφυγών στη Δικαιοσύνη από επιχειρήσεις φύλαξης και καθαρισμού κρίνεται υπέρ του Δημοσίου. Άρα, το 95% των προστίμων ορθώς έχει επιβληθεί και αυτό είναι ένα ατράνταχτο στοιχείο για την ορθότητα της απόφασής μας» ανταπάντησε η κα Αχτσιόγλου.

«Οι επιχειρήσεις αυτές, παρότι απασχολούν μικρό κομμάτι του εργατικού δυναμικού, μόλις το 2%, είναι κατεξοχήν παραβατικές και γι' αυτό χρειάζεται ένα νομοθετικό πλαίσιο αυστηρότερο. Το πρόβλημα της άνισης μεταχείρισης θα υπήρχε, αν εντός του ίδιου κλάδου των επιχειρήσεων δεν ίσχυαν οι ίδιοι κανόνες. Προβληματική και διακριτική μεταχείριση θα υπήρχε αν μπορούσαν να συμμετάσχουν σε έναν δημόσιο διαγωνισμό, μια επιχείρηση που σέβεται τον νόμο και μαζί με μια επιχείρηση που συστηματικά παραβιάζει τους κανόνες και κερδίζει και άλλο χρόνο» κατέληξε η υπουργός Εργασίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 4 Απριλίου 2019, 12:11