Ως τεράστια αναβάθμιση για το δημόσιο σύστημα υγείας χαρακτήρισε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, την υπό κατασκευή νέα πτέρυγα του ΑΧΕΠΑ, η οποία αναμένεται να αποπερατωθεί στο τέλος του 2017. Πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού 17.093.830,52 ευρώ, το οποίο προβλέπει την κατασκευή έξι νέων αιθουσών χειρουργείων, τη δημιουργία νέας μονάδας εντατικής θεραπείας με δύο θαλάμους δυναμικότητας 6 και 12 κλινών έκαστος, δύο θαλάμους απομόνωσης για μολυσματικές ασθένειες, λεβητοστάσιο, κατασκευή σύγχρονης κεντρικής αποστείρωσης, καινούργιων σύγχρονων πλυντηρίων και χώρων γραφείων διοικητικής υπηρεσίας. Το νέο κτίριο εκτείνεται σε τρία επίπεδα, με υπόγειο συνολικής επιφάνειας 4.145,30 τ.μ.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την επιθεώρηση του έργου ο κ. Ξανθός δήλωσε: «Θεωρώ ότι είναι μια τεράστια αναβάθμιση, όχι μόνο για το συγκεκριμένο νοσοκομείο, αλλά συνολικά για το δημόσιο σύστημα υγείας της περιοχής. Θεωρώ ότι το μεγάλο στοίχημα τώρα είναι να μπορέσει να αποπερατωθεί η διαδικασία μέχρι το τέλος του χρόνου. Έχουμε τις διαβεβαιώσεις από την ανάδοχη εταιρεία ότι θα ολοκληρωθούν. Χρειάζονται και κάποιες συμπληρωματικές παρεμβάσεις. Νομίζω ότι οι δυνατότητες, οι προδιαγραφές, το επίπεδο του τεχνικού εξοπλισμού είναι εξαιρετικό. Τα χειρουργεία είναι υπερσύγχρονα, θα υπάρχει δυνατότητα ακόμη και για φορητό αξονικό τομογράφο, μια μοναδική καινοτομία στο σύστημα υγείας της χώρας. Επίσης, τα πλυντήρια-αποστειρωτήρια είναι με εξαιρετική υποδομή που μπορεί να καλύψει, όχι μόνο τις ανάγκες του συγκεκριμένου νοσοκομείου, αλλά και των νοσοκομείων της ευρύτερης περιοχής βοηθώντας έτσι την προσπάθεια που κάνουμε να απεξαρτηθούμε ως ΕΣΥ από τα ιδιωτικά συνεργεία και να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτές τις εξαιρετικές υποδομές».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι υποσχέσεις για πρόσβαση ανασφάλιστων στο δημόσιο σύστημα υγείας και στήριξη της δημόσιας περίθαλψης, τηρήθηκαν, τόνισε ο Αν. Ξανθός μετά τη συνάντηση με εργαζόμενους του ΑΧΕΠΑ

Τα προβλήματα στο δημόσιο σύστημα υγείας δεν προέκυψαν ως κεραυνός εν αιθρία, αλλά υπήρχαν λόγω της παθογένειας του συστήματος, της διαφθοράς και της εκμετάλλευσης του ανθρώπου, τόνισε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός κατά τη συνάντηση που είχε με εργαζόμενους του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, οι οποίοι του εξέθεσαν τα προβλήματά τους.

«Δεν τάξαμε λαγούς με πετραχήλια», είπε ο υπουργός, τονίζοντας ότι οι δυο υποσχέσεις που δόθηκαν, δηλαδή η πρόσβαση των ανασφάλιστων στο δημόσιο σύστημα υγείας και η στήριξη της δημόσιας περίθαλψης, τηρήθηκαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι εργαζόμενοι του ΑΧΕΠΑ ανέφεραν ότι η κύρια αιτία των προβλημάτων είναι η υποχρηματοδότηση, η υποστελέχωση και ο αυξημένος φόρτος εργασίας. Εκθέτοντας τα προβλήματα του νοσοκομείου μίλησαν για τις ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, για τον απαρχαιωμένο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, για τις ελλείψεις υλικοτεχνικών υποδομών, για τα μηχανήματα που δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης κονδυλίων για τη συντήρησή τους, για τις ελλείψεις υγειονομικού υλικού, για τα ραντεβού που κλείνονται για μετά από έξι μήνες και για την αδυναμία νοσηλευτών να εξυπηρετούν τους ασθενείς στις εφημερίες καθώς αναλογεί ένας νοσηλευτής σε 50 άτομα. Οι εργαζόμενοι μίλησαν ακόμη για την ανεπάρκεια φύλαξης του νοσοκομείου και για κλοπές που γίνονται.

Ο κ. Ξανθός, απαντώντας στους εργαζόμενους σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις, είπε ότι παρατάθηκαν και συνεχίζουν να παρατείνονται οι συμβάσεις των επικουρικών γιατρών και ότι για πρώτη φορά προκηρύχθηκαν θέσεις μόνιμου προσωπικού. Επισήμανε ότι καταβάλλεται προσπάθεια να καλυφθούν τα κενά σιγά – σιγά, ενώ τόνισε ότι γραφειοκρατικές διαδικασίες καθυστερούν τους διορισμούς.

Δηλώσεις υπουργού Υγείας Α. Ξανθού για ΠΦΥ, ΕΚΑΒ και Νοσοκομείο Παπαγεωργίου

Ο νόμος για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, θα ψηφιστεί μέχρι τις αρχές του Ιουνίου και το δεύτερο εξάμηνο του 2017 αναμένεται να λειτουργήσουν οι πρώτες αποκεντρωμένες δομές, οι λεγόμενες ΤΟΜΥ. Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας στους δημοσιογράφους, θα υπάρξει μια διασπορά 239 τέτοιων δομών πανελλαδικά – και στο συγκρότημα της Θεσσαλονίκης φυσικά, και σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα.

«Θα κάνουμε μια προσπάθεια να πείσουμε κυρίως τους νέους γιατρούς, ότι είναι ένα πεδίο στο οποίο μπορεί να αναπτυχθεί το δημόσιο σύστημα υγείας και να προσφέρει αξιοπρεπή επαγγελματική και επιστημονική προοπτική στους νέους συναδέλφους, οι οποίοι σήμερα, δυστυχώς, μεταναστεύουν μαζικά στο εξωτερικό. Είναι ένα στοίχημα λοιπόν να αντιστρέψουμε αυτή την τάση, να δώσουμε όσο είναι δυνατόν τα απαραίτητα οικονομικά κίνητρα. Έχουμε πει ότι το αρχικό μισθολογικό επίπεδο θα είναι στα όρια της δεύτερης βαθμίδας του ΕΣΥ, δηλαδή του επιμελητή Α, ακριβώς για να δώσουμε ένα επιπλέον κίνητρο στους νέους γιατρούς να επιλέξουν αυτή την κατεύθυνση. Οι δομές αυτές θα στελεχωθούν με τρεις βασικές ειδικότητες που εμπίπτουν στην έννοια του οικογενειακού γιατρού, δηλαδή γενικούς γιατρούς, παθολόγους και παιδιάτρους. Φυσικά θα υπάρχουν και νοσηλευτές, κοινωνικοί λειτουργοί κι επισκέπτες υγείας και η προσπάθειά μας είναι να ενισχύσουμε την προληπτική παρέμβαση στο ΕΣΥ, την εξωστρέφεια του ΕΣΥ, την παρέμβασή του στην κοινότητα, την αγωγή υγείας στα σχολεία – δράσεις που στοχεύουν στη συνολική προαγωγή της υγείας των πολιτών και όχι απλώς στην περίθαλψη», πρόσθεσε ο κ. Ξανθός.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης