Ρεπορτάζ: Άντζελα Πεΐτση

Ολοκληρώθηκε η συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν είμαι αυτός που τη μια μέρα φοράει το κοστούμι του επενδυτή και την άλλη μέρα το αμπέχονο του διαδηλωτή». Ο κ. Μητσοτάκης, είπε: «Το 4ο Μνημόνιο είναι εδώ με υπογραφή Τσίπρα. Η ανάκτηση αξιοπιστίας περνάει μέσα από τολμηρή υλοποίηση μεγάλων αλλαγών».

«Η καλύτερη κοινωνική πολιτική είναι να βρούμε δουλειές στους ανέργους. Όχι να διαχειριζόμαστε επιδόματα με ημερομηνία λήξης. Σκοπός είναι να δημιουργήσουμε καινούριες δουλειές», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της ΝΔ, και υπενθύμισε κατηγορηματικά: « Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα ήταν δημιούργημα της Νέας Δημοκρατίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το ίδιο κόμμα που ψήφισε μείωση του αφορολόγητου και μειώσεις συντάξεως. Η γενιά των 350 ευρώ, είναι δημιούργημα του κ. Τσίπρα».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση περί «καθαρής εξόδου», ο κ. Μητσοτάκης, δήλωσε: «Αν είχαμε, πραγματικά καθαρή έξοδο, δεν θα χρειαζόταν έγκριση πιστωτών για τα όποια “αντίμετρα”. Και επεσήμανε: «Είναι διαρκές το αίτημα για πολιτική αλλαγή».

Για το θέμα των επενδύσεων, υπογράμμισε: «Καμία σοβαρή χώρα δεν θα άφηνε ανεκμετάλλευτο τον ορυκτό της πλούτο. Απλοποιούμε τον τρόπο αδειοδότησης για τις επενδύσεις».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πρέπει να αλλάξει ο ρόλος των φοιτητικών παρατάξεων. Οι φοιτητές δεν πρέπει να ψηφίσουν για την ανάδειξη των πρυτανικών οργάνων. Αλλάζει και ο ίδιος ο ρόλος της ΔΑΠ. Η ΔΑΠ δεν έχει ρόλο να μετέχει σε τέτοιου είδους εκλογές. Δε θέλω να δω καμία αφίσα της ΔΑΠ στα πανεπιστήμια» αναφερόμενος στο θέμα του ρόλου των φοιτητικών παρατάξεων. Είμαι υπέρ ενός Εθνικού Συμβουλίου Φοιτητών ώστε να αλλάξει ο ρόλος των φοιτητικών παρατάξεων και να τελειώσουν οι πελατειακές σχέσεις». Και κατηγορηματικά είπε: «Ναι, πρέπει ν’ αλλάξει το άρθρο 16 του συντάγματος και να υπάρξουν κρατικά και ιδιωτικά πανεπιστήμια. Η έμφαση μου, εξακολουθεί να δίνεται στο δημόσιο πανεπιστήμιο. Οι νόμοι Μπαλτά, Φίλη και Γαβρόγλου θα αλλάξουν άμεσα».

«Η κυβέρνηση ποτέ δεν μπόρεσε να διεκδικήσει μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει τις χειρότερες πρακτικές του χθες». Παράλληλα, ξεκαθάρισε: Εμείς θα εφαρμόσουμε το 5 προς 1 αποχωρήσεις με προσλήψεις στο δημόσιο.

Σχετικά με το θέμα της πετρελαιοκηλίδας, παρατήρησε αυστηρά: «Ας αναλάβει επιτέλους την ευθύνη για μία μεγάλη οικολογική καταστροφή που έχει και μεγάλες οικονομικές προεκτάσεις. Αυτή η εικόνα της διαχείρισης του προβλήματος είναι ίσως η πιο χαρακτηριστική, για το πώς αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση τη λειτουργία των υπηρεσιών. Για την τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή υπάρχουν ευθύνες. Ο κ. Κουρουμπλής θα έπρεπε ήδη να έχει παραιτηθεί».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξη τύπου, ο κ. Μητσοτάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις Σκουριές στη Χαλκιδική, τόνισε: «Είναι βέβαιο πως η επένδυση στις Σκουριές έγινε αντικείμενο μικροπολιτικής αντιπαράθεσης. Ο κ. Σταθάκης, μετά τη φασαρία έσπευσε να υπογράψει τις τρεις άδειες για τις Σκουριές. Γιατί δεν τις υπέγραφε νωρίτερα; Έπρεπε να διασυρθεί η χώρα για τις υπογράψει; Το συνολικό μήνυμα που εκπέμπει η κυβέρνηση είναι πως μπορεί να λέει πως θέλει να φέρει επενδύσεις αλλά κάνει το αντίθετο. Δεν πείθομαι από την «επενδυτική μετάλλαξη» του πρωθυπουργού, δεν ξέρει δεν μπορεί και τελικά δεν θέλει, τις επενδύσεις».

Απαντώντας για την ανανέωση της ΝΔ, επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης: «Θα δείτε πολλά νέα πρόσωπα στη Νέα Δημοκρατία. Για να φανούν τα νέα πρόσωπα, θα πρέπει κι εσείς οι δημοσιογράφοι να τους δίνετε βήμα» και δήλωσε: «Θα κυβερνήσω με τους καλύτερους. Κάνω ένα μεγάλο άνοιγμα στην κοινωνία. Θα ψάξω για ανθρώπους ικανούς και έντιμους. Θα επιλέξω και εξωκοινοβουλευτικούς ανθρώπους».

«Οι ευρωπαίοι εταίροι μας δέχθηκαν την επιλογή της κυβέρνησης να υπερφορολογήσει τους αδύναμους και τη μεσαία τάξη. Έκαναν λάθος», παρατήρησε ο κ. Μητσοτάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση που δέχθηκε στη συνέντευξη τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ. Ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας για την πολιτική που θα εφαρμόσει, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Μεγάλη μείωση φόρων. Μεγάλη αυστηρότητα στην φοροδιαφυγή. Αυτή θα είναι η πολιτική μας».

Στο θέμα του εκλογικού νόμου, ο Πρόεδρος της ΝΔ, είπε: «Θα προτείνουμε αποσύνδεση προεδρικής εκλογής με εθνικές εκλογές καθώς & ένα νέο καινοτόμο και τολμηρό εκλογικό σύστημα».

Στο θέμα της προσέλκυσης επενδύσεων, ήταν ξεκάθαρος: «Εγώ ζητώ από τους επενδυτές να έρθουν να επενδύσουν στη χώρα. Δεν απειλώ ότι θα τους διώξουμε όπως έκανε ο κ. Τσίπρας. Εγώ κάνω αντιπολίτευσης «καμένης γης». Κάνουμε μία υπεύθυνη και σοβαρή αντιπολίτευση».

Στο θέμα των τυχερών παιγνίων, δήλωσε: «Η αγορά των τυχερών παιγνίων είναι ευαίσθητη. Θέλουμε τον ανταγωνισμό αλλά θέλουμε και ένα αυστηρό εποπτικό πλαίσιο».

«Ζητώ συγνώμη από τους φιλάθλους του ΠΑΟΚ. Αλλά είχα μείνει στο πρώτο παιχνίδι του, στην Ευρώπη». Ταυτόχρονα είπε: «Δεν έχω κανένα πρόβλημα με κανέναν επιχειρηματία όταν περιορίζεται στην επιχειρηματική δράση. Το πρόβλημα αρχίσει όταν οι επιχειρηματίες αρχίσουν ν’ αγοράζουν ΜΜΕ για να προωθήσουν την επιχειρηματική τους δράση. Αν είναι νόμιμος κάποιος δεν θα έχει κανένα πρόβλημα. Δεν έχω κανένα απολύτως πρόβλημα ούτε με τον ΠΑΟΚ, ούτε με καμία άλλη ομάδα. Πάνω απ’ όλα είμαι φίλαθλος» δήλωσε σε σχετική ερώτηση που του τέθηκε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναφορικά με τη μη αναφορά του, στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού, κατά τη διάρκεια της κεντρικής του ομιλίας στη ΔΕΘ, ο κ. Μητσοτάκης, επεσήμανε: «Οι πολίτες γνωρίζουν πόσο εξαπατήθηκαν από τον κ. Τσίπρα. Εγώ θέλω να μιλήσω για το μέλλον, όχι για το παρελθόν».

«Είμαι ένας μετριοπαθής φιλελεύθερος πολιτικός. Σας φαίνομαι «ακροδεξιός»; Ας σοβαρευτούμε λίγο», δήλωσε ο Πρόεδρος της ΝΔ.

Στο θέμα των εργασιακών, είπε: «Καταστρατηγείτε κατάφορα η εργατική νομοθεσία. Η βελτίωση των μισθών μπορεί να προκύψει μόνον από τη γρήγορη αποκλιμάκωση της ανεργίας, μέσω των ιδιωτικών επενδύσεων. Εγώ δεν ήμουν εκείνος που μίλησε για κατώτατο μισθό των 751 ευρώ. Δε λαϊκίζω».
Ο Πρόεδρος της ΝΔ, σε σχετική ερώτηση, απάντησε: «Δε βλέπω το ΣΥΡΙΖΑ να συγκρατεί τις δυνάμεις του. Όταν χάνει το 50% της πολιτικής του δύναμης. Δεν ξέρω ποιο θα είναι πολιτικό τοπίο αύριο. Η ΝΔ, διεκδικεί το καλύτερο δυνατό ποσοστό. Και σε περίπτωση αυτοδυναμίας θα διεκδικήσουμε συνεργασίες με άλλα δημοκρατικά κόμματα. Όχι όμως με το ΣΥΡΙΖΑ».

«Θέλω τη Θεσσαλονίκη Κέντρο Καινοτομίας και Εκπαίδευσης. Θέλω μία Βόρεια Ελλάδα που θα αξιοποιήσει τα συγκριτικά της πλεονέκτημα, όπως η γεωθερμία. Να γίνει η Β. Ελλάδα, ένα κέντρο βιομηχανίας και μεταποίησης», τόνισε ο Πρόεδρος της ΝΔ, απαντώντας σε ανάλογη ερώτηση που του τέθηκε.

Με αφορμή την έξοδο της Κύπρου από το μνημόνιο, ο κ. Μητσοτάκης, είπε: «Η Κύπρος δεν αύξησε ούτε ένα φόρο. Το βασικό μάθημα που πήρα από το παράδειγμα της Κύπρου πως μείωσε τις δημόσιες δαπάνες και πέτυχε σωστή δημοσιονομική προσαρμογή. Αυτήν την πρακτική θα ακολουθήσουμε».
 
Με τη συνέντευξη Τύπου ολοκληρώνεται το πρόγραμμα της τριήμερης επίσκεψης του προέδρου της Ν.Δ στη Θεσσαλονίκη για την 82η ΔΕΘ.

Διαβάστε την ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη στην 82η Δ.Ε.Θ.

Παναγιώτατε,

Κυρίες και κύριοι,

Πέρυσι από αυτό το βήμα σας μίλησα για τη συμφωνία αλήθειας. Για το πως θα αποκαταστήσουμε μια νέα σχέση αξιοπιστίας. Για το πως θα εμπιστευθούμε πάλι ο ένας τον άλλον. Σήμερα θα μοιραστώ μαζί σας τις σκέψεις μου για την Ελλάδα που μας αξίζει. Για την Ελλάδα που μπορούμε να χτίσουμε μαζί.

Το ότι αξίζουμε καλύτερα πιστεύω ότι το αισθάνεται η κάθε Ελληνίδα και ο κάθε Έλληνας. Το ξέρω καλά διότι δεν έχω σταματήσει να γυρνώ την Ελλάδα, να συναντώ πολίτες και να τους ακούω. Να τους ακούω προσεκτικά. Στο μυαλό μου είναι πάντα τα λόγια που μου είπε ένας άνεργος στο Περιστέρι. «Βλέπω τη ζωή μου να περνά μπροστά μου σαν ταινία και να μην μπορώ να κάνω τίποτε».

Είμαστε εδώ για να κάνουμε όσα χρειάζονται για να αλλάξει. Ώστε οι άνθρωποι να μην είναι θεατές μιας πραγματικότητας που τους αποκλείει. Nα μην είναι εξόριστοι μέσα στην ίδια τους τη χώρα, αμέτοχοι στην ίδια τους τη ζωή. Μπορούμε καλύτερα. Το πιστεύω βαθιά. Το ξέρω πως μέσα μας όλοι το πιστεύουμε. Το πιστεύετε εσείς οι εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων, το πιστεύει κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας που μας ακούει. Στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Από τον Έβρο και την Κρήτη μέχρι την Αμερική και την Αυστραλία και σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και της γης όπου ζουν Έλληνες.

Περνάμε πολύ δύσκολα χρόνια. Οι Έλληνες δεν αξίζουμε να ζούμε μέσα στη μιζέρια, στην απογοήτευση, στη διαρκή φτωχοποίηση. Δεν μας αξίζει να πληρώνουμε τα ψέματα και τις αυταπάτες των μαθητευόμενων μάγων. Εκείνοι που έταξαν από αυτό το βήμα το σκίσιμο των Μνημονίων, τώρα υπόσχονται επενδύσεις και έξοδο από τα Μνημόνια. Όσο αλήθεια ήταν το ένα, άλλο τόσο αλήθεια είναι και το άλλο.

Δεν θέλουν, δεν ξέρουν, δεν μπορούν. Και το επιβεβαιώνουν κάθε μέρα. Ας κάνουν επιτέλους στην άκρη. Στις δικές μας πλάτες, στην επόμενη Κυβέρνηση, πέφτει μια βαριά ευθύνη. Όχι μόνο να πετύχουμε μια μεγάλη πολιτική αλλαγή, αλλά να βγάλουμε οριστικά τη χώρα από την κρίση. Είμαστε εδώ για να δημιουργήσουμε μια νέα Ελλάδα υγιή, δυνατή, υπερήφανη. Μια Ελλάδα με αυτοπεποίθηση. Μια Ελλάδα με ασφάλεια. Μια Ελλάδα που δεν φοβάται το μέλλον της επειδή έχει καταλάβει τα λάθη της κι έχει μάθει από το παρελθόν της. Μια Ελλάδα που αγκαλιάζει όλους τους Έλληνες γιατί κανείς δεν πρέπει να μείνει πίσω. Μια Ελλάδα έτοιμη να ανοιχτεί στην Ευρώπη και στον κόσμο που αλλάζει.

Αυτή η νέα Ελλάδα δεν μπορεί να είναι κακέκτυπο λατινικομερικάνικης δημοκρατίας. Δεν μπορεί να είναι το χωράφι μιας κομματικής νομενκλατούρας. Δεν μπορεί να είναι ένα θερμοκήπιο ανικανότητας και αναξιοκρατίας. Διότι η Ελλάδα που εγώ οραματίζομαι, που εμείς θέλουμε, οφείλει να ανοιχτεί στους νέους ορίζοντες της οικουμένης. Να αναμετρηθεί άφοβα μαζί τους. Να δώσει τη μάχη με εμπιστοσύνη στις απέραντες ικανότητες του λαού της. Με σιγουριά για τη νίκη. Να γίνει ένας κόσμος που ανατέλλει και όχι μια χώρα που δύει.

Κυρίες και κύριοι,

Δεν έχω στο νου μου μόνο αριθμούς και δείκτες. Έχω πρώτα από όλα ανθρώπους. Έχω μετρήσει το βλέμμα συμπολιτών μας σε όλη την Ελλάδα. Μου έκαναν την τιμή να μου πουν την ιστορία τους, μοιράστηκαν μαζί μου τα προβλήματά τους, τις αγωνίες τους. Και μου εκμυστηρεύτηκαν τις ελπίδες τους. Μέσα στην καταχνιά της κρίσης, η Ελλάδα διψά για ένα καλύτερο αύριο. Και το δικαιούται. Στο μυαλό μου έχω το παιδί που έδωσε φέτος Πανελλήνιες και με πιο μεγάλη προσπάθεια και πολύ διάβασμα πέρασε στο Πανεπιστήμιο. Γεννήθηκε το 2000, στο γύρισμα του αιώνα. Από τότε που θυμάται τον εαυτό του, η Ελλάδα είναι σε κρίση. Δεν ξέρει αν το πτυχίο θα τον οδηγήσει κάπου και αν θα έχει αντίκρισμα στην αγορά εργασίας. Η αγωνία μου είναι να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο αύριο για τη γενιά του. Γιατί κάθε νέα γενιά δικαιούται να έχει περισσότερες ευκαιρίες απο την προηγούμενη. Και να της δίνεται η δυνατότητα να είναι καλύτερη από τις προηγούμενες. Αυτό είναι πρόοδος.

Ένας νέος από το Ρέθυμνο με ρώτησε: «Ξέρετε γιατί θέλω να φύγω από την Ελλάδα; Δεν είναι μόνο θέμα οικονομικό. Είναι κυρίως θέμα νοοτροπίας. Δεν επιβραβεύεται η αξία, η προσπάθεια, η δουλειά. Αντίθετα χλευάζεται. Στην σημερινή Ελλάδα ο άξιος και ο εργατικός δεν προοδεύει».

Αυτή δεν είναι η Ελλάδα που θέλουμε. Αυτή δεν είναι η Ελλάδα που αξίζουμε. Αυτή σίγουρα δεν είναι η Ελλάδα που οραματίζομαι. Οραματίζομαι μια ευημερούσα χώρα με προκοπή, αυτοπεποίθηση και αξιοπρέπεια, μια χώρα που θα μπορεί να βρει τη θέση της σε ένα κόσμο που αλλάζει με ταχύτητα. Όχι μια Ελλάδα σε μόνιμη κρίση, με καχεκτική οικονομία και με αδύναμους θεσμούς. Μια χώρα στην οποία κυριαρχεί ο φόβος, η ανασφάλεια, η ντροπή και η απογοήτευση.

Οραματίζομαι μια Ελλάδα με πραγματική ελευθερία, αλλά και με γνήσια αλληλεγγύη. Σε αυτήν την Ελλάδα οι άξιοι επιβραβεύονται. Και οι πιο αδύναμοι υποστηρίζονται. Αυτήν την Ελλάδα αξίζουμε. Διότι αξίζουμε καλύτερα.

Οραματίζομαι το αύριο πατώντας στην πραγματικότητα. Στο σήμερα. Γι’ αυτό και όταν μιλώ για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις δεν έχω στο μυαλό μου μόνο νομοσχέδια και επιχειρησιακά σχέδια. Έχω στο μυαλό μου και ανθρώπους. Έχω στο νου μου την δημόσια υπάλληλο που μου είπε: «Γιατί να δουλέψω παραπάνω όταν η αμοιβή μου θα είναι ίδια; Όταν η εξέλιξή μου δεν θα είναι αξιοκρατική; Όταν ο προϊστάμενός μου επιλέχθηκε με κομματικά κριτήρια και είναι αστοιχείωτος;».

Για αυτούς νοιάζομαι όταν μιλώ για μεταρρυθμίσεις στο Κράτος και για αξιολόγηση παντού. Όταν μιλώ για ανάπτυξη δεν έχω στο μυαλό μου μόνο τα νούμερα του Α.Ε.Π. Σκέφτομαι τον επιχειρηματία που βλέπει μπροστά του τις ευκαιρίες, αλλά λυγίζει κάτω από το βάρος της ανασφάλειας, της γραφειοκρατίας και της έλλειψης ρευστότητας. Όταν μιλώ για την καταπολέμηση της ανεργίας δεν σκέφτομαι μόνο πολυεθνικές. Σκέφτομαι κυρίως την μικρή επιχείρηση. Αυτή που αν μπορέσει να ρυθμίσει τα χρέη της, με τρόπο δίκαιο, ίσως μπορέσει να προσλάβει έναν ακόμα υπάλληλο.

Όταν μιλώ για το ασφαλιστικό έχω στο νου μου τους συνταξιούχους που είδαν να ανατρέπεται βίαια ο προγραμματισμός της ζωής τους. Αλλά έχω και στη σκέψη μου το τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα της χώρας που αποτελεί βόμβα στα θεμέλια του Έθνους.

Για τα νέα ζευγάρια – και έχω συναντήσει πολλά – το να κάνουν παιδί είναι οικονομικά δυσβάσταχτο. Αυτά τα νέα ζευγάρια έχω στο νου όταν μιλώ για κοινωνικό κράτος. Αυτούς πρέπει να ενισχύσουμε κατά προτεραιότητα. Όχι με περιστασιακά επιδόματα, αλλά με μια ολοκληρωμένη πολιτική που θα διασφαλίζει τις προϋποθέσεις και κίνητρα για τη δημιουργία οικογένειας.

Όταν μιλώ για την Παιδεία σκέφτομαι πάνω απ’ όλα τα παιδιά που δεν βρίσκουν θέση στον παιδικό σταθμό. Τους μαθητές σε σχολεία με απογοητευμένους δασκάλους, πενιχρές υποδομές και παγωμένες αίθουσες. Τους φοιτητές που εξάγουμε κάθε χρόνο ενισχύοντας τα Πανεπιστήμια, αλλά και την οικονομία άλλων χωρών.

Όταν μιλώ για ασφάλεια δεν έχω στο νου μόνο την τρομοκρατία, το οργανωμένο έγκλημα, το άβατο των Εξαρχείων. Έχω στο νου μου όλες τις γειτονιές των πόλεων μας. Τους γονείς που διπλοκλειδώνονται και λαγοκοιμούνται. Που αγωνιούν αν θα γυρίσουν τα παιδιά τους σώα από τη ζούγκλα και την αναρχία της ασφάλτου. Η διαφύλαξη της δημόσιας τάξης και της ασφάλειας των πολιτών δεν είναι μόνο θεμελιώδες δικαίωμα. Είναι προϋπόθεση ελευθερίας. Δεν είναι ούτε δεξιά ούτε αριστερή πολιτική. Είναι βασική υποχρέωση της Πολιτείας.

Όταν μιλώ για πολιτική υγείας έχω στο νου μου τον συνεπή ασφαλισμένο. Τον καρκινοπαθή που μπορεί να αναμένει τέσσερις μήνες για να αρχίσει θεραπεία. Τον χρονίως πάσχοντα που ταπεινώνεται από το ίδιο του το Κράτος. Τον άνθρωπο που έχει ανάγκη το ΕΚΑΒ και υποφέρει αναμένοντάς το.

Όταν μιλώ για μείωση φόρων και για άλλο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής έχω στο νου μου το νέο παιδί που δουλεύει ντελίβερι, το οποίο μου είπε: «Όταν μειώθηκε ο Φ.Π.Α. αυξήθηκε η δουλειά μου και το εισόδημά μου».

Όταν μιλώ για τραπεζικό σύστημα και ρευστότητα στην αγορά θυμάμαι πάντα μια ιστορία που μου είπαν οι αγρότες που συνάντησα στον συνεταιρισμό του Νέστου. Παρότι η παραγωγή ακτινίδιου ήταν 150 τόνοι, είχαν ψυγεία για μόνο 30 τόνους διότι δεν είχαν πρόσβαση σε δανεισμό που θα τους έδινε τη δυνατότητα να πενταπλασιάσουν την παραγωγικότητά τους και τις εξαγωγές τους.

Όταν μιλώ για Κράτος ευέλικτο στην υπηρεσία του πολίτη, σκέφτομαι την χήρα που πάει να βγάλει σύνταξη, τον οροθετικό που ταλαιπωρείται και εξευτελίζεται συχνά για να διεκδικήσει τα δικαιώματά του. Άλλα και τον επαγγελματία που συνθλίβεται από τη δαιδαλώδη γραφειοκρατία για να βγάλει μια νόμιμη άδεια.

Απευθύνομαι σήμερα από τη Θεσσαλονίκη σε όλους τους Έλληνες που πιστεύουν ότι μπορούμε και αξίζουμε καλύτερα. Που δεν αντέχουν την συνεχή ανασφάλεια και απαισιοδοξία. Που δεν συμβιβάζονται με την μετριότητα. Που έχουν υψηλές απαιτήσεις από τους πολιτικούς τους ηγέτες. Όπως πρέπει να έχουν. Απαιτήσεις να λένε – πάνω απ’ όλα – την αλήθεια. Να είναι σοβαροί, να είναι αξιόπιστοι, να είναι καταρτισμένοι. Να υπηρετούν το γενικό καλό και όχι το συμφέρον του Κόμματος. Να μπορούν να εκπροσωπήσουν την χώρα στο εξωτερικό, αλλά ταυτόχρονα να νοιάζονται και για το τι συμβαίνει και στις πιο απόμακρες γειτονιές της πατρίδας μας.

Ξέρω ότι οι Έλληνες θέλουν από τους πολιτικούς τους να έχουν έναν εσωτερικό κώδικα αξιών που να τους καθοδηγεί όταν πρέπει να πάρουν δύσκολες αποφάσεις. Θέλω να είμαι απόλυτα ξεκάθαρος: Δεν με ενδιαφέρει η εξουσία ως αυτοσκοπός. Η εξουσία είναι μόνο το εργαλείο για να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των πολιτών. Αυτό εξάλλου είναι και το βαθύτερο νόημα της προσφοράς στα κοινά. Ένα νόημα που κινδυνεύει να χαθεί μέσα στον αφοριστικό εξισωτισμό του «όλοι ίδιοι είμαστε».

Σήμερα θέλω να σας μιλήσω για το σχέδιο μου για την πατρίδα μας. Και θα έχω πετύχει το στόχο μου αν ολοένα και περισσότεροι συμπολίτες μας δουν τον εαυτό τους – να δείτε τον εαυτό σας – μέρος αυτού του σχεδίου. Γιατί όλοι πρέπει να βάλουμε πλάτη. Γιατί τις σπουδαίες χώρες τις χτίζουν οι πολλοί. Και γιατί δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο. Γιατί, δυστυχώς, ο χρόνος δουλεύει εις βάρος μας.

Και θα το πετύχουμε αρκεί να αφήσουμε πίσω τις αυταπάτες και τις ιδεοληψίες και να αγκαλιάσουμε την αλήθεια. Να απελευθερώσουμε τις αστείρευτες δυνάμεις της κοινωνίας μας από τα δεσμά του κρατισμού. Να αποκτήσουμε ένα Κράτος που θα κάνει, και θα πρέπει να κάνει καλά, μόνο αυτά που χρειάζεται, που θα σέβεται τα χρήματα των φορολογούμενων. Και μια Δημοκρατία ισχυρή, με θεσμούς στιβαρούς, που θα εγγυώνται δικαιοσύνη, αξιοκρατία, διαφάνεια και λογοδοσία.

Μέσα στα δύσκολα χρόνια της κρίσης ωριμάσαμε. Και πληρώσαμε βαρύ λογαριασμό για να αποδεχθούμε αλήθειες. Θεωρώ μεγάλη πρόοδο το γεγονός ότι άνθρωποι που δεν ρώτησαν ποτέ τον κ. Τσίπρα πως θα σκίσει τα Mνημόνια, ζητούν από εμένα να τους εξηγήσω πως θα φέρω επενδύσεις και θα αναδιοργανώσω το Δημόσιο. Αυτό σημαίνει ότι η συμφωνία αλήθειας ρίζωσε. Ήρθε η ώρα να καρποφορήσει.

Κυρίες και κύριοι,

Οι τρεις προτεραιότητες του σχεδίου μας είναι απλές. Να δημιουργήσουμε πολλές νέες δουλειές μέσα από μια έκρηξη ιδιωτικών επενδύσεων. Να μειώσουμε τα φορολογικά βάρη και να εξορθολογίσουμε τη λειτουργία του Κράτους. Να σταθούμε κοντά στους νέους και στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας.

Σε αυτά τα ζητήματα δίνουμε συγκεκριμένες απαντήσεις. Πιστεύουμε στη δύναμη της ιδιωτικής οικονομίας, αλλά ταυτόχρονα νοιαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε τις κοινωνικές ανισότητες. Προτιμούμε τις εφαρμόσιμες λύσεις από τις θεωρητικές συζητήσεις. Μας ενδιαφέρει όχι μόνο τι θα κάνουμε αλλά και πως θα το κάνουμε. Γιατί κρινόμαστε από μετρήσιμα αποτελέσματα και όχι από δημαγωγικές κορώνες.

Ξεκινώ από τις νέες δουλειές και από τις ιδιωτικές επενδύσεις. Για να αλλάξει το κλίμα στην οικονομία δεν αρκεί μόνο η πολιτική αλλαγή. Χρειάζεται μια αφοσιωμένη και απόλυτα συντονισμένη Kυβέρνηση που θα υλοποιήσει ένα τολμηρό σχέδιο αλλαγών. Αλλαγών που θα πηγαίνουν πέρα και πάνω από τα όποια προγράμματα προσαρμογής. Μια Κυβέρνηση των καλύτερων, όχι των κολλητών, των συγγενών και των φίλων. Μια Κυβέρνηση που θα εγγυάται συντονισμό, διαφάνεια, αποτελεσματικότητα, λογοδοσία. Το νομοσχέδιο για τη νέα οργάνωση της Kυβέρνησης και της ανώτατης διοίκησης είναι έτοιμο και θα είναι το πρώτο που θα ψηφιστεί.

Το δεύτερο νομοσχέδιο αφορά σε μια τολμηρή φορολογική μεταρρύθμιση. Θα αναφερθώ στη συνέχεια σε μεγαλύτερη λεπτομέρεια στο ζήτημα των φορολογικών συντελεστών. Υπενθυμίζω ότι έχω προσωπικά δεσμευθεί για μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις από το 29% στο 20% και μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% μέσα σε δύο χρόνια. Αλλά και για τη μείωση του φόρου στα μερίσματα στο 5% και αύξηση του ορίου για υποβολή Φ.Π.Α. στις 25.000 ευρώ. Σήμερα δεσμεύομαι για μια δραστική απλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας με εγγύηση ότι ο νέος φορολογικός νόμος δεν θα αλλάξει για τουλάχιστον μία πενταετία. Και θα προσπαθήσω να οικοδομήσω την ευρύτερη δυνατή πολιτική συναίνεση για αυτό. Η φορολογία πρέπει όμως να ενθαρρύνει και τις επενδύσεις. Γι’ αυτό και προτείνουμε υπεραποσβέσεις για επενδύσεις κεφαλαίου, μεταφορά φορολογικών ζημιών για περίοδο δέκα ετών και φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις σε έρευνα και καινοτομία. Όπως και επιπλέον μείωση φορολογίας ανάλογα με τις θέσεις εργασίας που δημιουργούνται.

Το τρίτο νομοσχέδιο αφορά στην απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης. Κόντρα στη λογική της γραφειοκρατίας, εμείς αντιστρέφουμε το βάρος της απόδειξης της συμμόρφωσης από τον ιδιώτη στο Κράτος. Απαιτούμε απόλυτο σεβασμό στην τήρηση των προθεσμιών. Πλέον, ξεκινώντας από τις στρατηγικές επενδύσεις, κάθε δημόσια Αρχή θα έχει αποκλειστική προθεσμία για την άσκηση της αρμοδιότητάς της. Αν δεν την ασκήσει εντός της προθεσμίας του νόμου, οι σχετικές αδειοδοτικές αρμοδιότητες θα ασκούνται από μία και μόνη δημόσια Αρχή σε επίπεδο Υφυπουργού η οποία θα έχει την ευελιξία και την τεχνογνωσία να ανταποκριθεί πλέον χωρίς καθυστερήσεις. Τα δε δικαστήρια θα οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη τους αιτήματα εκ μέρους της αρμόδιας κρατικής Αρχής για άμεση προτεραιοποίηση εκκρεμών υποθέσεων που αφορούν στην υλοποίηση μεγάλων επενδύσεων.

Σπάμε το μονοπώλιο του Κράτους στην πραγματοποίηση ελέγχων και την πιστοποίηση συμμόρφωσης, ενεργοποιώντας προς την κατεύθυνση αυτή ιδιωτικούς φορείς, φοροτεχνικούς, μηχανικούς κ.α. Παράλληλα, βελτιώνουμε ριζικά το χωροταξικό και πολεοδομικό πλαίσιο που καθορίζει τις οικονομικές δραστηριότητες. Συγκεκριμένα προτείνουμε την κατηγοριοποίηση των χρήσεων γης σε τέσσερις βασικές κατηγορίες: Κατοικία, παραγωγικές δραστηριότητες, ειδικές χρήσεις, τουρισμός. Ταυτόχρονα, απλοποιούμε την κατηγοριοποίηση των βιομηχανικών δραστηριοτήτων με βάση τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις καταργώντας τα υπόλοιπα συστήματα, όπως την απαρχαιωμένη κατηγοριοποίηση σε επίπεδο όχλησης. Και εξορθολογίζουμε το νομοθετικό πλαίσιο για τις βιομηχανικές περιοχές.

Απόλυτη προτεραιότητα για τη νέα Κυβέρνηση θα είναι η ταχύτατη υλοποίηση των σχεδιασμένων ιδιωτικοποιήσεων. Αλλά και η προώθηση εμβληματικών επενδύσεων, όπως το Ελληνικό και οι Σκουριές. Για λόγους ουσιαστικούς, αλλά και συμβολικούς. Το μήνυμα είναι σαφές: Ελάτε να επενδύσετε στην Ελλάδα. Εμείς εγγυόμαστε φορολογική σταθερότητα, αδειοδοτική απλοποίηση και ασφάλεια δικαίου. Και βέβαια, μια Κυβέρνηση που δεν πρόκειται ποτέ να μετατρέψει τις επενδύσεις και τις θέσεις εργασίας σε αντικείμενο μικροκομματικής αντιπαράθεσης.

Κυρίες και κύριοι,

Η Ελλάδα δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχίσει να είναι στην θλιβερή κατάσταση που είναι σήμερα. Η χώρα μας διαθέτει μοναδικά φυσικά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Μόνο ο κλάδος του τουρισμού μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις που να ξεπερνούν τα 20 δις ευρώ την επόμενη πενταετία. Αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να επενδύσουμε στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα. Στην προστιθέμενη αξία του κάθε επισκέπτη και όχι στην ξερή αριθμητική των αφίξεων.

Έχω παρουσιάσει αναλυτικά το σχέδιο μας για τον τουρισμό. Αναφέρω ενδεικτικά τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα για την τουριστική προβολή της χώρας με την επιλογή ενός brand στο οποίο θα επενδύσουμε για πολλά χρόνια. Την άμεση ολοκλήρωση του ειδικού χωροταξικού σχεδίου για τον τουρισμό με έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος, χωρίς όμως παρωχημένες αγκυλώσεις. Την παροχή κινήτρων συντελεστή δόμησης για όσες τουριστικές επιχειρήσεις προχωρούν σε ενεργειακή αναβάθμιση των μονάδων τους. Και βέβαια συνδέουμε τον τουρισμό με τον πολιτισμό, τον ανεκτίμητο και αναξιοποίητο θησαυρό μας.

Προτάσσουμε ιδιαίτερα την «δεύτερη κατοικία» προσφέροντας ισχυρά φορολογικά κίνητρα σε όσους ξένους επιλέξουν την Ελλάδα ως τόπο φορολογικής κατοικίας, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν αποκτήσει ακίνητη περιουσία στη χώρα μας. Όπως έχουν κάνει όλες οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να πω δύο λόγια ακόμα για την αγορά ακινήτων: Όλοι γνωρίζουμε ότι το απόθεμα των κατοικιών στη χώρα μας είναι παλιό, χωρίς συντήρηση, με αποτέλεσμα να χάνει την αξία του με ταχύτατους ρυθμούς. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Πρόθεσή μας είναι να δώσουμε γενναία κίνητρα για να ανακαινισθεί το απόθεμα των παλιών ακινήτων, να γίνουν πιο «πράσινα» και φιλικά στο περιβάλλον, να ομορφύνουν οι πόλεις και τα χωριά μας, να αυξηθεί ο πλούτος των Ελλήνων. Εκτός από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, αναστέλλουμε τον Φ.Π.Α. στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια και απλουστεύουμε δραστικά τη διαδικασία μεταβίβασης ακινήτων. Ταυτόχρονα, πρόθεσή μας είναι να παρέχουμε έκπτωση φόρου ίση με το 40% της δαπάνης που – με όλα τα νόμιμα παραστατικά – κατέβαλλε ο ιδιοκτήτης για λειτουργική, αισθητική και κυρίως για ενεργειακή αναβάθμιση, συντήρηση και αξιοποίηση υφιστάμενων κατοικιών.

Έρχομαι τώρα στον πρωτογενής μας τομέα που παραμένει μια τεράστια αναξιοποίητη πηγή πλούτου. Προτεραιότητα του προγράμματός μας στον πρωτογενή τομέα είναι η μετάβαση σε ένα νέο πρότυπο αγροτικής επιχειρηματικότητας υποστηρίζοντας τον επιχειρηματία – αγρότη. Αυτόν που παίρνει ρίσκα και καινοτομεί για να πετύχει την ποιοτική παραγωγή που θα είναι και ανταγωνιστική διεθνώς.

Επιμένω ιδιαίτερα – το έχω πει πολλές φορές – στα νέα συνεργατικά σχήματα, στις σύγχρονες ομάδες παραγωγών που θα μας επιτρέψουν κυρίως να μειώσουμε το κόστος παραγωγής και να διεκδικήσουμε με αξιώσεις θέση στις διεθνείς αγορές. Θα στηρίξουμε αυτές τις ομάδες παραγωγών με κάθε τρόπο. Όχι μόνο με ευρωπαϊκούς πόρους που τώρα λιμνάζουν, αλλά και με φορολογικά κίνητρα. Και βέβαια θα αξιοποιήσουμε την τεχνολογία και την φθηνή ενέργεια, όπως η γεωθερμία, για να κάνουμε μια επανάσταση παραγωγικότητας στον πρωτογενή τομέα.

Εδώ στην Βόρεια Ελλάδα διαθέτουμε, κύριε Περιφερειάρχα, μια ακόμα ανεκμετάλλευτη πηγή πλούτου. Και αναφέρομαι στον ορυκτό μας πλούτο, καθώς η Μακεδονία και η Θράκη προσφέρουν ευκαιρίες για επενδύσεις δισεκατομμυρίων και δημιουργία δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Θέλουμε εξορυκτική δραστηριότητα πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον και στο αυστηρό κοινοτικό πλαίσιο. Αλλά με απλοποίηση και αναμόρφωση του λατομικού κώδικα και της εξορυκτικής νομοθεσίας. Άλλες Σκουριές δεν πρόκειται να έχουμε. Αν μια εταιρία σέβεται την περιβαλλοντική νομοθεσία και δικαιώνεται δικαστικά θα συνεχίζει κανονικά τη δραστηριότητά της. Και οι δουλειές που χάνονται σήμερα στη Χαλκιδική θα ανακτηθούν. Και αυτό αποτελεί προσωπική μου δέσμευση.

Επιτρέψτε μου δύο κουβέντες ακόμα για τη Θεσσαλονίκη και την Βόρεια Ελλάδα. Η πρόκληση είναι απλή. Να αναδείξουμε το γεωγραφικό πλεονέκτημα της Βόρειας Ελλάδας λόγω της γειτνίασης της με μια δυνητική αγορά 50.000.000 ανθρώπων. Η παράταξή μας έχει την δική της ιστορία στη στήριξη της Βόρειας Ελλάδας με έργα υποδομών. Η Εγνατία Οδός είναι δικό μας έργο. Ξεκίνησε επί ημερών Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Οι πρώτες προσπάθειες ιδιωτικοποίησης του λιμανιού της Θεσσαλονίκης έγιναν από την Κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή. Και η αναβάθμιση του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης, κρίσιμη για όλη την Βόρεια Ελλάδα, φέρει τη σφραγίδα της Κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά. Αλλά τώρα πρέπει να κοιτάξουμε παραπέρα. Η Βόρεια Ελλάδα να ξαναγίνει κέντρο ανταγωνιστικής μεταποίησης και βιομηχανίας, ποιοτικής αγροτικής παραγωγής και τουρισμού 12 μήνες το χρόνο. Μια Βόρεια Ελλάδα ανοιχτή στον κόσμο αλλά σε συνθήκες ασφάλειας και ισότιμου ανταγωνισμού. Γι’ αυτό και εγγυώμαι προσωπικά ότι τα βόρεια σύνορα μας θα ξαναγίνουν αυτό που πρέπει να είναι. Σύνορα. Όχι μία απλή γραμμή στο χάρτη από την οποία περνούν ανεξέλεγκτα παράνομα και λαθραία προϊόντα.

Στόχος μας είναι να ολοκληρώσουμε τα έργα υποδομής που πραγματικά χρειαζόμαστε. Τις κάθετες διασυνδέσεις με την Εγνατία για να βγουν από την απομόνωση πόλεις, όπως η Δράμα και τα Γιαννιτσά. Και τις σιδηροδρομικές διασυνδέσεις των λιμανιών μας, όπως της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας, της Αλεξανδρούπολης. Δεν θα φτιάξουμε σιδηρόδρομους στο πουθενά με χρήματα που δεν υπάρχουν. Κύριε Δήμαρχε, η Θεσσαλονίκη πρέπει να γίνει μια ανοιχτή πόλη, κέντρο εκπαίδευσης, κέντρο καινοτομίας και κέντρο πολιτισμού. Μια πόλη με ταυτότητα, μια πόλη με μέλλον, μια πόλη με ανοιχτούς ορίζοντες. Όχι μόνο ένα διαμετακομιστικό κέντρο αλλά μια πόλη στην οποία χαίρεται κανείς να ζει, να επιχειρεί και να την επισκέπτεται.

Κυρίες και κύριοι,

Οι επενδύσεις χρειάζονται πολιτική βούληση. Χρειάζονται φορολογική σταθερότητα. Χρειάζονται φιλικό αδειοδοτικό περιβάλλον. Χρειάζονται ασφάλεια δικαίου. Χρειάζονται, όμως, και κάτι ακόμη, χρηματοδότηση. Και αυτό μας φέρνει αντιμέτωπους με τρεις μεγάλες προκλήσεις:

– Την καλύτερη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων

– Την γρήγορη εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου

– Και την αποκατάσταση της ρευστότητας από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Στέκομαι ιδιαίτερα στο τελευταίο. Χωρίς λειτουργικό τραπεζικό σύστημα δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί καμία ανάπτυξη. Δεν αρκούν τα κεφάλαια από το εξωτερικό. Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης θα διευκολύνει σίγουρα την επιστροφή καταθέσεων. Και η βελτίωση της διεθνούς εικόνας της χώρας θα μειώσει το κόστος δανεισμού των τραπεζών. Αλλά αυτά δεν αρκούν. Κλειδί αποτελεί η συνολική παρέμβαση που έχουμε σχεδιάσει για το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους και των «κόκκινων» δανείων. Με αυτήν την παρέμβαση, διασφαλίζουμε τα απαραίτητα κίνητρα και τις εγγυήσεις ώστε τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να προχωρήσουν – και να προχωρήσουν γρήγορα – σε αναδιαρθρώσεις και εκκαθαρίσεις των χαρτοφυλακίων τους. Μόνο έτσι θα απελευθερωθεί ρευστότητα στην αγορά.

Υπό αυτό το πρίσμα έχουμε σχεδιάσει και τις απαραίτητες παρεμβάσεις στον Πτωχευτικό Κώδικα προκειμένου να παρέχεται ουσιαστική «δεύτερη ευκαιρία» και η επιχειρηματική αποτυχία να μην οδηγεί νομοτελειακά σε αποκλεισμό από την οικονομική δραστηριότητα. Επιμένω, όμως, και σε κάτι ακόμα στην επιβράβευση της συνέπειας και της τήρησης των νόμων. Ξέρω, το έχω συζητήσει συχνά με εργοδοτικές οργανώσεις, πόσο δύσκολο είναι να πληρώνεις εργοδοτικές εισφορές και να βλέπεις τον ανταγωνιστή σου να χρησιμοποιεί μαύρη εργασία. Γι’ αυτό και εισάγουμε το λευκό μητρώο επιχειρήσεων, προσφέροντας κίνητρα με μειωμένες εισφορές για τις συνεπείς ασφαλιστικά επιχειρήσεις που σέβονται τους εργαζομένους και δεν έχουν εργασιακές παραβάσεις. Και κάτι τελευταίο, προς αποφυγή οποιασδήποτε παρεξήγησης. Όταν μιλώ για δεύτερη ευκαιρία δεν αναφέρομαι στους επιχειρηματίες που αφήνουν τις επιχειρήσεις τους να χρεοκοπούν, έχουν τα χρήματά τους στην Ελβετία, κάνουν βόλτες με σκάφη στο Αιγαίο και μετά διεκδικούν κούρεμα δανείων. Με αυτούς θα είμαι αμείλικτος.

Όχι στην επιχειρηματικότητα που λειτουργεί βασιζόμενη σε προνομιακές σχέσεις με τις τράπεζες, που λειτουργεί με βάση τη φοροδιαφυγή και την μαύρη εργασία. Που δεν σέβεται το περιβάλλον και δεν στηρίζει τους εργαζόμενους. Ναι στην επιχειρηματικότητα που καινοτομεί, που εξάγει, που αναλαμβάνει κίνδυνους. Που διατηρεί τη ρευστότητα και την έδρα της στην Ελλάδα, τιμώντας με αυτόν τον τρόπο την πατρίδα με αίσθημα ευθύνης και προσφοράς στον τόπο. Ναι στην επιχειρηματικότητα που μοιράζει το μέρισμα της επιτυχίας στους εργαζόμενους. Ναι, με άλλα λόγια, στους επιχειρηματίες πατριώτες, όχι στους λαθρεπιβάτες του παρασιτικού καπιταλισμού.

Κυρίες και κύριοι,

Σας μίλησα για ένα συνεκτικό πλαίσιο πολιτικών που θα κάνουν την Ελλάδα και πάλι φιλική στις επενδύσεις. Που θα δημιουργήσουν πολλές νέες δουλειές. Έρχομαι τώρα στο δεύτερο σκέλος του σχεδίου μας. Την ανασυγκρότηση του Κράτους και τη μείωση της φορολογίας. Θα μου πείτε γιατί συνδέω και τα δύο; Γιατί το σπάταλο και αναποτελεσματικό Κράτος χρηματοδοτείται από μια διαρκώς συρρικνούμενη φορολογική βάση. Εξαντλημένοι φορολογούμενοι συντηρούν ένα Κράτος όπου καμία υπηρεσία και κανένας υπάλληλος δεν αξιολογείται. Αυτό θα σταματήσει. Θέλουμε ένα Κράτος λιτό και αποτελεσματικό.

Κι εδώ επιτρέψετε μου να σας εξηγήσω γιατί μόνον εμείς είμαστε σε θέση να υλοποιήσουμε την αναγκαία μεταρρύθμιση του Κράτους. Διότι για εμάς το δημόσιο και το κρατικό δεν ταυτίζονται. Δεν έχουμε τέτοιες ιδεολογικές εμμονές. Αν ένα δημόσιο αγαθό παρέχεται καλύτερα και φθηνότερα από τον ιδιωτικό τομέα δεν έχουμε καμία αναστολή να κινηθούμε σε αυτήν την κατεύθυνση. Γιατί να μην μπορούν να παρέχουν πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας ιδιώτες γιατροί που θα υπόκεινται σε αυστηρούς ελέγχους και σε συγκεκριμένη στοχοθεσία; Το δημόσιο συμφέρον – με άλλα λόγια – δεν υπηρετείται ούτε αποκλειστικά ούτε μονοπωλιακά από το Κράτος.

Χωρίς περαιτέρω εξοικονόμηση δαπανών δεν μπορούμε να μειώσουμε όσο θέλουμε την φορολογία. Γι’ αυτό εισάγουμε και λειτουργούμε ένα καινοτόμο σύστημα για τον έλεγχο και την αξιολόγηση των κρατικών δαπανών, των λειτουργιών και του προσωπικού. Και τασσόμαστε απερίφραστα υπέρ της παραχώρησης περισσότερων λειτουργιών στον ιδιωτικό τομέα μέσω Συμπράξεων του Δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα. Όχι μόνο για υποδομές, αλλά και για υπηρεσίες. Γιατί να μην μπορεί να γίνει με ΣΔΙΤ η κατασκευή του νέου τελωνείου στους Κήπους; Ή το έργο του ηλεκτρονικού εισιτηρίου για τους αρχαιολογικούς χώρους; Γιατί να μην συνεργαστούμε με τον ιδιωτικό τομέα για να αναβαθμιστούν οι αξονικοί και οι μαγνητικοί μας τομογράφοι στα νοσοκομεία; Και γιατί να μην παραχωρήσουμε στον ιδιωτικό τομέα υποστηρικτικές υπηρεσίες, όπως η μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων, απελευθερώνοντας με αυτόν τον τρόπο προσωπικό και αποφεύγοντας μελλοντικές προσλήψεις στο Δημόσιο;

Και όλα αυτά σε συνδυασμό με μια ψηφιακή επανάσταση διαφάνειας που θα απλοποιήσει την επαφή του πολίτη με το Κράτος. Και θα έχει ως μια απαραίτητη προϋπόθεση την έκδοση νέας ταυτότητας σε κάθε πολίτη με δυνατότητα ψηφιακής υπογραφής. Έτσι και μόνον έτσι θα υπηρετηθούν καλύτερα οι πολίτες. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα εξοικονομηθούν πόροι. Και μόνον έτσι το Κράτος θα μπορεί να εστιάσει στο ρυθμιστικό και στον εποπτικό του ρόλο, διασφαλίζοντας ακόμη πιο αποτελεσματικά το δημόσιο συμφέρον.

Έρχομαι τώρα στα ζητήματα της φορολογίας και της δημοσιονομικής πολιτικής. Σήμερα, η παραγωγική καχεξία και η ακραία υπερφορολόγηση ωθούν – όπως ήδη είχαμε προειδοποιήσει – όλο και περισσότερες Ελληνίδες και Έλληνες στην παραοικονομία και στη φοροδιαφυγή, στη φορολογική και φυσική μετανάστευση. Δουλεύουμε, δυστυχώς, διαρκώς λιγότεροι και διαθέτουμε μικρότερα εισοδήματα. Και πληρώνουμε ολοένα και περισσότερους φόρους. Όλοι καταλαβαίνουμε ότι οι στόχοι για τα μακροχρόνια πλεονάσματα στα οποία μας έχει δεσμεύσει η Κυβέρνηση με το σημερινό μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής είναι δύσκολο να επιτευχθούν. Και αν ακόμα αυτό συμβεί, θα είναι σε βάρος της ανάπτυξης και της απασχόλησης, σε βάρος του διαθέσιμου εισοδήματος.

Η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων έχει ήδη εξανεμιστεί. Το επιβεβαιώνουν τα τελευταία στοιχεία. Η μεσαία τάξη διαλύεται. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες αφανίζονται. Η Κυβέρνηση δέσμευσε τη χώρα σε ένα πακέτο μέτρων ύψους 5,1 δις ευρώ για τα έτη μετά τη λήξη του τρίτου Προγράμματος. Την ίδια στιγμή αυξάνει τις δαπάνες του Κράτους για αμοιβές προσωπικού κατά σχεδόν 1 δις ευρώ μέχρι το 2021. Στην Ελλάδα σήμερα οι φτωχοί πολλαπλασιάζονται και γίνονται φτωχότεροι. Η γενιά των 360 ευρώ στοιχειώνει, δυστυχώς, το μέλλον της πατρίδας μας.

Η αλήθεια είναι σκληρή. Η Κυβέρνηση που μας λέει ότι θα μας βγάλει από τα Μνημόνια το 2018 έχει δεσμεύσει τη χώρα σε μακροχρόνια λιτότητα. Μπορούμε να αλλάξουμε το μείγμα της δημοσιονομικής πολιτικής, αλλά για να κάνουμε μια πραγματική επανάσταση στη φορολογία πρέπει να μειώσουμε τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων. Είμαι αποφασισμένος να πείσω τους εταίρους μας ότι αυτό είναι και προς το δικό τους συμφέρον. Γιατί κανείς τελικά δεν κερδίζει τελικά από μια Ελλάδα που καρκινοβατεί και κινείται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Και θα το πετύχω γιατί είμαστε σοβαροί, γιατί είμαστε αξιόπιστοι. Κάποιοι παρίσταναν τους σκληρούς διαπραγματευτές για να κρύψουν την ανικανότητα και την έλλειψη σχεδίου, να κερδίσουν λίγο ακόμη χρόνο στην εξουσία. Αυτό έκανε τους Ευρωπαίους εταίρους να πιστεύουν ότι αυτή είναι η Ελλάδα. Όχι κύριοι δεν είναι αυτή η Ελλάδα. Εμείς θα υλοποιήσουμε όλες τις αλλαγές για τις οποίες μιλώ γιατί τις πιστεύουμε και γιατί ξέρουμε να τις κάνουμε. Αλλά δεν μπορώ και να αποδεχτώ την φορολογική εξόντωση της ελληνικής κοινωνίας.

Όπως προτείνω μια νέα συμφωνία αλήθειας με την κοινωνία έτσι θα προτείνω και μία καλύτερη συμφωνία με τους εταίρους μας. Θα προτείνω μια νέα ρήτρα ανάπτυξης και μεταρρυθμίσεων. Η λογική είναι απλή. Η ελληνική Κυβέρνηση δεσμεύεται σε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις μετά το 2018 τις οποίες προτείνει και εφαρμόζει η ίδια με απόλυτη προσήλωση. Με έμφαση – στον μεγάλο ασθενή – στη μεταρρύθμιση του Κράτους. Και όσο αυτές υλοποιούνται τόσο μειώνονται οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2%. Αυτή η συμφωνία μπορεί να απογειώσει την ελληνική οικονομία. Να μας επιτρέψει σε πρώτο χρόνο να μειώσουμε σημαντικά όλες τις ασφαλιστικές εισφορές. Εργαζομένων και εργοδοτών. Να εισάγουμε κατώτατο φορολογικό συντελεστή 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, με 1.000 ευρώ αφορολόγητο για κάθε παιδί. Έτσι στηρίζουμε τα κατώτερα εισοδήματα και βάζουμε ένα λιθαράκι στην στήριξη της οικογένειας και στην αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας. Και όταν η οικονομία θα αναπτύσσεται γοργά, θα μπορούμε να καταργήσουμε την εισφορά αλληλεγγύης εξορθολογίζοντας την κλίμακα του φόρου εισοδήματος. Και να καταλήξουμε σε 2 συντελεστές Φ.Π.Α. 11% και 22%. Αυτά μπορούμε να τα πετύχουμε όλα αυτά στην πρώτη μας τετραετία. Αξίζουμε να τα πετύχουμε. Το πέτυχε η Κύπρος. Αρκεί να είμαστε αξιόπιστοι, αποτελεσματικοί και να μην λυγίσουμε μπροστά στις πρώτες αντιδράσεις. Και θα το πετύχουμε γιατί αξίζουμε καλύτερα.

Και κάτι τελευταίο για τη φορολογία. Μέρος της συμφωνίας αλήθειας είναι ότι η μείωση των φορολογικών συντελεστών πρέπει να βελτιώνει και τη φορολογική συμμόρφωση. Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές θα γίνουν ο κανόνας. Η χρήση μετρητών θα περιοριστεί δραματικά. Όλες οι συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων και με το Κράτος θα γίνονται ηλεκτρονικά. Και τότε και υπό αυτήν την προϋπόθεση μόνο, μπορούμε να προχωρήσουμε σε μερικώς ακατάσχετο λογαριασμό που θα τροφοδοτεί μόνο συγκεκριμένες λειτουργίες, όπως η πληρωμή υποχρεώσεων στο Δημόσιο και η καταβολή μισθοδοσίας.

Ζούμε σε μια εποχή όπου η Google και το Facebook ξέρουν σε ποιο νησί σκοπεύουμε να πάμε διακοπές και μας βομβαρδίζουν με σχετικές διαφημίσεις. Στην εποχή των μεγάλων δεδομένων, των Big Data, αντίστοιχη ανάλυση δεδομένων και διασταύρωση στοιχείων επιτρέπει στις υπηρεσίες κρατικών εσόδων να εκτιμούν με ακρίβεια ποιοι φοροδιαφεύγουν. Πόσο φοροδιαφεύγουν. Και με ποιο τρόπο προσέγγισης ή ελέγχου είναι πιο πιθανό να συμμορφωθούν. Και επιπλέον, θα έχουν ακόμα έναν λόγο να το κάνουν. Θα γνωρίζουν ότι εμείς θα σεβαστούμε και θα εφαρμόσουμε τις σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ, σχετικά με το χρόνο παραγραφής των αξιώσεων του Δημοσίου.

Κυρίες και κύριοι,

Έρχομαι τώρα στον τρίτο πυλώνα του σχεδίου μας, ίσως τον πιο σημαντικό. Τις πολιτικές μας για τους νέους και τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας. Μια Ελλάδα που δεν επενδύει στη νέα γενιά δεν έχει μέλλον. Και μια κοινωνία που δεν φροντίζει τους πιο αδύνατους δεν είναι κοινωνία. Είναι ένα άθροισμα ατόμων. Θυμάμαι μια πρόσφατη συζήτησή μου με νέους ανθρώπους στη Λάρισα, μπροστά στο πανέμορφο αρχαίο θέατρο της πόλης. Στα μάτια τους είδα την Ελλάδα της ελπίδας και της προοπτικής. Τα λόγια τους, όμως, περιέγραφαν μια διαφορετική κατάσταση της Ελλάδας, της Ελλάδας της απελπισίας, της επώδυνης αναζήτησης εργασίας, της αποκαρδιωτικής εξάρτησης από το στενό οικογενειακό περιβάλλον, της συντριβής των προσωπικών σχεδίων.

Αυτή είναι η Ελλάδα που βρίσκεται στο περιθώριο. Που εγκλωβίζεται στην «κινούμενη άμμο της αδράνειας», που συμβιβάζεται στον στενό ορίζοντα των μειωμένων προσδοκιών. Ή, ακόμα χειρότερα, που παίρνει την απόφαση να ρίξει μαύρη πέτρα και να φύγει στο εξωτερικό. Δεν συμβιβάζομαι με μια Ελλάδα στην οποία το καλύτερο διαβατήριο για την επιτυχία είναι, κατά κυριολεξία, το διαβατήριο.

Λέμε συχνά ότι όλα είναι θέμα Παιδείας. Για μένα η Παιδεία δεν είναι απλά πολιτική προτεραιότητα. Είναι αναγκαία συνθήκη επιβίωσης του Έθνους σε ένα σκληρό και ανταγωνιστικό κόσμο. Αξίζουμε πιο αυτόνομα και πιο δημιουργικά σχολεία. Με μεγαλύτερη ελευθερία στην οργάνωση, τη διαχείριση πόρων, την επιλογή διδακτικού προσωπικού. Αλλά και με μεγαλύτερη ελευθερία στην κατάρτιση προγράμματος σπουδών και στην επιλογή διδακτικών μεθόδων. Με αξιολόγηση παντού. Με νέα αντικείμενα. Να διδάσκουν προγραμματισμό, τη γλώσσα του μέλλοντος. Αλλά και δεξιότητες, όπως η ομαδική δουλειά, αντί για στείρα παπαγαλία.

Αξίζουμε σχολεία που ο επαγγελματικός προσανατολισμός δεν θα είναι κενό γράμμα αλλά μια πραγματική προσπάθεια να καταλάβουμε τις δεξιότητες, τα ταλέντα, τις πραγματικές επιθυμίες των νέων μας. Που θα κοιτάει μακριά και που θα κοιτάει στο μέλλον. Τα επαγγέλματα του 2030 δεν θα έχουν καμία σχέση με τα σημερινά.

Αξίζουμε τεχνική εκπαίδευση που δεν θα είναι επιλογή ανάγκης, αλλά θα εξασφαλίζει πραγματικές προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης. Και θα είναι κοντά στην αγορά. Ίδρύουμε ένα πρότυπο σχολείο σε κάθε περιφερειακή ενότητα, ξεκινώντας από τις υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Για τους καλύτερους μαθητές. Αυτούς που δεν έχουν τη δυνατότητα να πάνε σε ιδιωτικό σχολείο.

Και βέβαια αναμορφώνουμε ριζικά την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Το Πανεπιστήμιο ήταν πάντα στην Ελλάδα ο βασικός μηχανισμός κοινωνικής κινητικότητας και δημιουργίας ευκαιριών για τους νέους. Γι’ αυτό το λόγο εμείς το αναβαθμίζουμε, εγγυώμενοι καταρχάς την διοικητική και διαχειριστική του αυτοτέλεια. Οι νόμοι Μπαλτά – Φίλη – Γαβρόγλου καταργούνται. Όλα τα Πανεπιστήμια θα αξιολογούνται από Ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας. Και μέρος της χρηματοδότησής τους θα εξαρτάται από την απόδοσή τους. Και φυσικά τα Πανεπιστήμια που οραματίζομαι, τα Πανεπιστήμιά μας, θα είναι ανοιχτά στον κόσμο. Θα μπορούν σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα να δημιουργούν ερευνητικά κέντρα, ξενόγλωσσα προγράμματα εκπαίδευσης, καλοκαιρινά προγράμματα, ειδικά μεταπτυχιακά, σχολές δια βίου μάθησης – ό,τι κάνουν όλα τα Πανεπιστήμια του κόσμου.

Φοιτητές στην Αθήνα μου ανέφεραν: «Τα παιδιά της Ιατρικής πηγαίνουν στις κλινικές. Και εμείς πρέπει να μπορούμε να πηγαίνουμε στις επιχειρήσεις για πρακτική άσκηση». Έχουν δίκιο. Δεν μπορεί να λειτουργούν τα Πανεπιστήμια σε αποστειρωμένο περιβάλλον. Σαν να μην υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος εκεί έξω. Και η πρακτική άσκηση, κύριε Πρύτανη, θα γίνει κανόνας και όχι εξαίρεση.

Το άσυλο θα αποκτήσει ξανά το πραγματικό του νόημα. Και το δημόσιο Πανεπιστήμιο θα σταματήσει να είναι άντρο βίας και ανομίας. Και οι φοιτητοπατέρες θα βγουν από τα Πανεπιστήμια. Οι φοιτητές δεν θα ψηφίζουν στις εκλογές των πρυτανικών οργάνων. Η Δ.Α.Π. θα επανιδρυθεί σε άλλη λογική. Δεν θα ξανακολληθεί καμία αφίσα από τη Νέα Δημοκρατία σε κανένα Πανεπιστήμιο. Και η Δ.Α.Π. θα σταματήσει να συμμετέχει σε εκλογές που αφορούν λίγους και διώχνουν τους πολλούς. Η έμφαση θα δοθεί στη δημιουργία ενός Εθνικού Συμβουλίου Φοιτητών, όπου οι εκλογές θα γίνονται με ενιαίο ψηφοδέλτιο.

Στόχος μου είναι μέσα σε μια δεκαετία να δημιουργήσουμε τα καλύτερα Πανεπιστήμια της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Και από πρωταθλητές στην εξαγωγή φοιτητών να γίνουμε ένα διεθνές ανταγωνιστικό κέντρο εκπαίδευσης και κατάρτισης. Όπου όλα τα κορυφαία Πανεπιστήμια του κόσμου θα θέλουν να έχουν παράρτημα. Ναι λοιπόν και στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Θα σταματήσουμε να είμαστε μια θλιβερή εξαίρεση σε έναν κόσμο που αλλάζει ταχύτατα. Θέλω σε συνεργασία με τις εργοδοτικές οργανώσεις να υλοποιήσουμε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μαθητείας για απόφοιτους Πανεπιστήμιων εξάμηνης διάρκειας. Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι οι καλοί θα προσληφθούν τελικά με μόνιμη απασχόληση. Αλλά εμείς θα τους έχουμε ανοίξει την πόρτα.

Και θα αντιμετωπίσουμε άμεσα το μεγάλο χάσμα δεξιοτήτων που υπάρχει μεταξύ πτυχιούχων Πανεπιστημίων και αναγκών στην αγορά εργασίας. Παρότι η ανεργία των νέων αγγίζει το 50%, το ξέρουμε, πως ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων δυσκολεύεται να βρει σήμερα το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό. Είναι έγκλημα να υπάρχουν διαθέσιμοι σημαντικοί ευρωπαϊκοί πόροι για κατάρτιση και να λιμνάζουν. Γι’ αυτό δίνουμε σημαντική ώθηση σε προγράμματα επανειδίκευσης σε ειδικότητες με υψηλά ποσοστά ανεργίας. Αλλά και σε στοχευμένα προγράμματα επανειδίκευσης εργαζομένων και στελεχών.

Όχι στην παλιά λογική των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης, τα οποία απέτυχαν οικτρά. Αλλά αξιοποιώντας την σύγχρονη τεχνολογία και προσφέροντας ταχύρρυθμα προγράμματα κατάρτισης με πιστοποίηση σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια και τον ιδιωτικό τομέα. Όπως – να σας δώσω ένα παράδειγμα – η ταχύρρυθμη εκπαίδευση ανέργων με πτυχία θετικών επιστημών (μαθηματικών, φυσικών) σε δεξιότητες προγραμματισμού. Αντί να ελπίζουν να διοριστούν σε 10 χρόνια μέσω ΑΣΕΠ σε κάποιο σχολείο ως καθηγητές, να βρουν δουλειά τώρα ως προγραμματιστές.

Μεγάλη προσωπική έμφαση θα δώσω και στην έμπρακτη στήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας. Έχουμε ήδη παρουσιάσει ένα πλέγμα αναλυτικών προτάσεων σε αυτήν την κατεύθυνση. Θα πω μόνο το εξής: Η κρίση άλλαξε τις προτεραιότητες της νέας γενιάς. Περισσότεροι νέοι θέλουν να γίνουν επιχειρηματίες και λιγότεροι δημόσιοι υπάλληλοι και εισοδηματίες. Και αυτή την τάση θα την ενισχύσουμε. Το οφείλουμε σε όλα τα νέα παιδιά της πατρίδας μας που παίρνουν ρίσκο και ονειρεύονται να αλλάξουν τον κόσμο. Στους νέους που δημιουργούν σε μια Ελλάδα που τους γυρίζει την πλάτη. Σήμερα το να είσαι νέος στην Ελλάδα μπορεί να θεωρείται ατυχία. Αυτό θα αλλάξει.

Κοιτάζω τα παιδιά μας στα μάτια. Και σας λέω από καρδιάς: Είναι προνόμιο να είστε Έλληνες. Είναι βέβαιο ότι αξίζετε καλύτερα, διότι μπορείτε καλύτερα. Όμως πιστέψτε με. Η Ελλάδα στην οποία θα είστε πολίτες, στην οποία θα δουλέψετε, στην οποία θα ζήσετε, στην οποία θα δημιουργήσετε τις δικές σας οικογένειες, θα είναι μια Ελλάδα διαφορετική από την σημερινή. Με διαφορετικές αξίες, με διαφορετική νοοτροπία. Μια Ελλάδα που θα σας δίνει ευκαιρίες. Κυρίως στους αδύναμους. Μια Ελλάδα δίκαιη και αξιοκρατική. Μια Ελλάδα που θα σας κάνει περήφανους. Εσάς έχω στο μυαλό μου όταν σχεδιάζω την Ελλάδα του αύριο. Και θέλω μαζί μου αυτούς που οραματίζονται μια καινούργια χώρα. Και που δεν νοσταλγούν απλά την Ελλάδα που έχασαν.

Κυρίες και κύριοι,

Η αναίτια παράταση της οικονομικής κρίσης ειδικά τα τελευταία χρόνια έχει φτωχοποιήσει τους Έλληνες και έχει οδηγήσει πολλούς συμπολίτες μας στην απελπισία. Αναφέρομαι στα μεγάλα θύματα της κρίσης και ιδιαίτερα στους μακροχρόνια άνεργους. Η διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων τα τελευταία χρόνια αποτελεί μια τεράστια πληγή. Δεν έχουμε δικαίωμα να κλείσουμε τα μάτια σε αυτήν την πραγματικότητα.

Δεν τρέφω αυταπάτες για μια κοινωνία χωρίς ανισότητες. Κάτι τέτοιο είναι αντίθετο στην ανθρώπινη φύση και όσοι το επιχείρησαν καταστρατήγησαν τελικά την ίδια τη Δημοκρατία και τα ατομικά δικαιώματα. Όμως το μέρισμα ευημερίας πρέπει να μοιραστεί με όσο το δυνατόν πιο δίκαιο τρόπο. Γιατί για εμάς η αλληλεγγύη είναι η άλλη όψη της ελευθερίας. Δεν είναι μόνο θέμα ανθρωπιάς. Είναι η έμπρακτη αναγνώριση της κοινής μοίρας που δένει όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες.

Σας μίλησα πριν για το πως θέλουμε να περάσουμε από μια Ελλάδα των επιδομάτων σε μια Ελλάδα των ευκαιριών. Χρειαζόμαστε μια δίκαιη και αποτελεσματική επιδοματική πολιτική με ενσωμάτωση των βασικών επιδομάτων σε ένα αξιοπρεπές ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Όμως η εργασία για όλους είναι για μας η πρώτη μας προτεραιότητα. Στην σύγχρονη Ελλάδα κοινωνική πολιτική είναι κατά κύριο λόγο η εξασφάλιση δουλειάς. Γι’ αυτό και δίνουμε τόση έμφαση στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στις νέες δεξιότητες ειδικά για τους μακροχρόνια ανέργους.

Προτεραιότητα μου είναι να στηρίξω την κοινωνία των πολιτών και τις τόσες οργανώσεις που κάνουν σπουδαία δουλειά απαλύνοντας τον ανθρώπινο πόνο. Καθώς και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης στους οποίους έχει περάσει ένα μεγάλο βάρος για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Θα μπει τάξη όμως και σε αυτόν το χώρο. Μητρώο μη κυβερνητικών οργανώσεων, υποχρεώσεις διαφάνειας και λογοδοσίας και στη συνέχεια, ναι, φορολογικές απαλλαγές για τις δωρεές.

Και κάτι ακόμα: Δεν μπορεί να υπάρξει σοβαρή πολιτική υπέρ των πιο αδυνάτων χωρίς σεβασμό στο δημόσιο χώρο. Χωρίς καθαρά πάρκα στις πιο υποβαθμισμένες γειτονιές. Χωρίς καλές αστικές συγκοινωνίες. Και βέβαια χωρίς ασφάλεια. Ο νόμος και η τάξη θα αποκατασταθούν. Η αστυνομία θα κάνει απερίσπαστη τη δουλειά της. Και οι πιο αδύναμοι συμπολίτες μας θα αισθανθούν και πάλι ασφαλείς. Και κάτι ακόμα: Δεν πρόκειται να επιδείξω καμία ανοχή στην καταστρατήγηση της εργατικής νομοθεσίας. Έχω ακούσει πάρα πολλές ιστορίες από νέα παιδιά που προσλήφθηκαν για τετράωρη εργασία και δουλεύουν οκτάωρα. Είναι η γενιά των 360 ευρώ πλήρους απασχόλησης. Και θα είμαστε αμείλικτοι στην αντιμετώπιση των εργοδοτών που παραβιάζουν τη νομοθεσία και εκμεταλλεύονται το προσωπικό τους.

Ως προς τις συλλογικές συμβάσεις είμαστε ξεκάθαροι. Οι συμβάσεις που καταρτίζονται στο επίπεδο της επιχείρησης υπερισχύουν των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων. Αν οι εργαζόμενοι και η εργοδοσία μιας επιχείρησης συμφωνήσουν, κανένας συνδικαλιστής δεν χρειάζεται να ευλογήσει τη συμφωνία. Και βέβαια για να προκηρυχθεί απεργία θα απαιτείται η θετική ψήφος του 50%+1 των εγγεγραμμένων μελών. Βάζουμε έτσι τέρμα τόσο στους εργατοπατέρες όσο και στην κομματική χειραγώγηση των συνδικάτων. Αρκετές επιχειρήσεις έχουν κλείσει ως τώρα, ως αποτέλεσμα ξεπερασμένων συντεχνιακών λογικών. Δεν χρειαζόμαστε άλλες.

Παράλληλα, θέλω να επαναλάβω το κάλεσμα μου στους Έλληνες επενδυτές: Με την πολιτική αλλαγή που θα έλθει με την μεγάλη νίκη της παράταξης του αυτονοήτου και της λογικής, τελειώνει η πρακτική της εξαγωγής κεφαλαίων από την χώρα μας. Όχι μόνο δεν έχετε τίποτα να φοβηθείτε, αλλά αναμένω ότι να συνδράμετε στην μεγάλη προσπάθεια παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας επαναπατρίζοντας τα χρήματά σας και επενδύοντας στην πατρίδα μας. Την Ελλάδα που οραματίζομαι τη χτίζουν μαζί και από κοινού εργαζόμενοι και επιχειρηματίες. Κοινά είναι τα συμφέροντα. Κοινοί είναι και οι στόχοι.

Σε μια κοινωνία που μεγιστοποιεί την ελευθερία των πολιτών της, αλλά ταυτόχρονα και τις ευθύνες τους απέναντι στο κοινωνικό σύνολο. Και στην κοινή προσπάθεια, όπως λέει το Σύνταγμα, συνεισφέρουμε όλοι ανάλογα με τις δυνατότητές μας. Δεν υπάρχουν συνεπείς και λαθρεπιβάτες. Δεν υπάρχουν έξυπνοι και κορόιδα. Όλοι μαζί θα πάμε μπροστά.

Κυρίες και κύριοι,

Μίλησα πολύ γιατί έχουμε πολλά να κάνουμε. Γιατί είναι πολλά που πρέπει να γίνουν. Η αλήθεια είναι ότι θα μπορούσα να πω πολλά περισσότερα γιατί έχω ένα ξεκάθαρο σχέδιο για το μέλλον της πατρίδας μας. Είμαστε έτοιμοι. Θα έχουμε όμως τους επόμενους μήνες την ευκαιρία να εξειδικεύσουμε περισσότερο τις προτάσεις μας. Γιατί στο ξύλινο λόγο του χθες απαντάμε με τις τεκμηριωμένες προτάσεις του αύριο.

Αυτή λοιπόν είναι η πρότασή μας. Μια πρόταση ανάπτυξης αλλά και μια πρόταση κοινωνικής συνοχής. Μια πρόταση που εστιάζει στους νέους. Μια πρόταση που φροντίζει τους αδύναμους. Μια πρόταση που απελευθερώνει τον κρυμμένο πλούτο της πατρίδας μας. Μια πρόταση που δίνει ευκαιρίες σε όλους και δεν αφήνει πίσω κανέναν. Μια πρόταση ρεαλιστική αλλά συνάμα οραματική. Μια πρόταση που σπάει τις αλυσίδες που κρατούν τη χώρα μας καθηλωμένη στο παρελθόν. Που πηγάζει από την βαθιά μας πίστη να χτίσουμε για πρώτη φορά μια σύγχρονη Ελλάδα που δεν θα είναι μια οφθαλμαπάτη, δεν θα είναι μια μετέωρη χώρα χωρίς προσανατολισμό, χωρίς θέση στην Ευρώπη και στον κόσμο. Θα είναι αντίθετα η νέα Ελλάδα του 21ου αιώνα. Μια Ελλάδα με προοπτική, με δυναμική, μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα. Και σε μια Ευρώπη που φιλοδοξεί να αλλάξει με ταχύτητα δεν επιτρέπεται να βάλουμε ταβάνι στις δικές μας δυνατότητες. Εκεί που οι άλλοι περπατάνε με βήμα γοργό εμείς μπορούμε και πρέπει να τρέξουμε. Και θα το κάνουμε γιατί και το αξίζουμε και το μπορούμε. Πίσω από τη στάχτη της κρίσης να ξαναβρούμε τη φλόγα της δημιουργίας. Αυτή που μπορεί να αδυνάτισε τα πέτρινα χρόνια, αλλά δεν έσβησε ποτέ.

Ήταν ακριβώς πριν από 95 χρόνια όταν η γη της Μακεδονίας υποδέχτηκε εκατοντάδες χιλιάδες ξεριζωμένους συμπατριώτες μας από την άλλη πλευρά του Αιγαίου. Στη δυσκολότερη ίσως στιγμή της νεότερης ιστορίας μας. Ανθρώπους άτυχους, που μέσα σε ελάχιστο χρόνο άλλαξε ολόκληρη η ζωή τους. Αλλά που δεν λύγισαν. Και δεν άφησαν τη μοίρα να τους νικήσει. Μέσα σε λίγα χρόνια κατάφεραν να σταθούν ξανά στα πόδια τους. Να φτιάξουν τις ζωές τους. Να μεγαλώσουν παιδιά και εγγόνια. Να πάνε την Ελλάδα μπροστά. Και τα κατάφεραν με τα μόνα όπλα που διέθεταν. Τα χέρια τους και το μυαλό τους. Και με τη φλόγα της δημιουργίας να καίει μέσα τους. Είναι η ίδια φλόγα που έχει ο καθένας μέσα μας. Ελάτε να την ξαναβρούμε μαζί. Σας ζητώ να με εμπιστευθείτε. Γιατί και εγώ εμπιστεύομαι τη δημιουργική δύναμη αυτού του λαού.

Σας κοιτάω στα μάτια και σας λέω δυνατά. Δώστε μου τη δυνατότητα να οδηγήσω την πατρίδα μας μακριά από τον κακό της εαυτό. Πιστέψτε μαζί μου ότι υπάρχει ένα διαφορετικό μέλλον, ένα καλύτερο μέλλον στο οποίο θα χαιρόμαστε να ζούμε και να δημιουργούμε σε συνθήκες ελευθερίας, ευημερίας και ισονομίας. Κυρίως όμως πιστέψτε στις δικές σας δυνατότητες. Ελάτε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Να κάνουμε μαζί το μεγάλο άλμα στο μέλλον. Διότι οι Έλληνες αξίζουμε καλύτερα. Και μπορούμε καλύτερα. Ας προχωρήσουμε με το κεφάλι ψηλά. Ας γράψουμε την δική μας ιστορία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης