Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας δήλωσε σήμερα, λίγο μετά το τέλος του Συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, ικανοποιημένος από την πολιτική στήριξη που έλαβε από τις περισσότερες χώρες μέλη στις αιτιάσεις της Ελλάδας κατά της πολιτικής της Αυστρίας και ειδικότερα, κατά της πρωτοβουλίας της να συγκαλέσει στη Βιέννη μίνι σύσκεψη για το προσφυγικό.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο υπουργός τόνισε ότι η στάση της Αυστρίας είναι μονομερής, δεν είναι φιλική και παραβιάζει παλαιότερες αποφάσεις των Συνόδων Κορυφής της ΕΕ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η στάση της Αυστρίας βλάπτει την Ελλάδα, αφαιρώντας της τον χρόνο που χρειάζεται για να προετοιμαστεί και συγχρόνως βλάπτει την ΕΕ γιατί προβάλει εθνικές μονομερείς λύσεις σε συνδυασμό με άλλα κράτη (Βίσεγκραντ) και κράτη που δεν είναι μέλη της ΕΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Γ. Μουζάλας αρνήθηκε ότι υπήρξε «ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα» κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, αντίθετα, είπε ότι το κλίμα ήταν φιλικό, καθώς εκφράστηκε η αντίθεση στις μονομερείς ενέργειες από την πλειοψηφία των χωρών. Σημείωσε, ωστόσο, ότι υπήρξε μικρή ένταση με δεδομένες τις διαφορές απόψεων Αθήνας και Βιέννης επί του θέματος.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών δεν έκρυψε επίσης ότι ενδέχεται να περάσει η Ελλάδα τις επόμενες ημέρες «δύσκολες ώρες», σημειώνοντας ωστόσο ότι «θα τα καταφέρουμε». Ο Γ. Μουζάλας ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν ζήτησε σήμερα ανθρωπιστική βοήθεια από την Ευρώπη, σημείωσε όμως ότι η Αθήνα έχει εκπονήσει σχέδιο έκτακτης ανάγκης το οποίο έχει κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στην Ολλανδική Προεδρία της ΕΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης