Στην επετειακή Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ για τα 70 χρόνια της Συμμαχίας που πραγματοποιείται στο Λονδίνο θα λάβει μέρος σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ειδικότερα, στις 11.45 ώρα Ελλάδας ο πρωθυπουργός θα παραστεί στην τελετή για τα 70 χρόνια του ΝΑΤΟ, ενώ στις 12.00 είναι προγραμματισμένη η έναρξη της συνεδρίασης, κατά τη διάρκεια της οποίας θα υπάρξει παρέμβαση του κ. Μητσοτάκη. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις 15.00 ώρα Ελλάδας ο πρωθυπουργός θα παρακαθήσει σε γεύμα που παραθέτει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που υλοποιούν τον στόχο της διάθεσης 2% ΑΕΠ για τις αμυντικές δαπάνες και στις 16.30 θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η συνάντηση πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο The Grove που βρίσκεται στην περιοχή του Γουότφορντ, ενώ θεωρείται μία από τις κρισιμότερες συναντήσεις της τελευταίας 20ετίας. Μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα βρίσκονται ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος και η διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

Μιλώντας σε συνεργάτες του, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε: «Θα θέσω στον πρόεδρο Ερντογάν όλα τα θέματα της τουρκικής προκλητικότητας. Θα μιλήσουμε με ανοιχτά χαρτιά. Και είναι προς το συμφέρον και της Τουρκίας να αναδιπλωθεί από προκλητικές ενέργειες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ό,τι αφορά στην ουσία του ζητήματος, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι θέσεις της Ελλάδας είναι ξεκάθαρες: «Η απόπειρα της Τουρκίας να καταργήσει θαλάσσιες ζώνες νησιών -όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κάρπαθος, το Καστελόριζο- με τεχνάσματα όπως άκυρα διμερή μνημόνια, δεν παράγει διεθνώς έννομα αποτελέσματα. Δεν μπορεί, δηλαδή, να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών μας, που είναι εδραιωμένα στο Διεθνές Δίκαιο και, ειδικότερα, στο Δίκαιο της Θάλασσας» ανέφεραν χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συντονίζει ήδη μια σειρά δράσεων που απαντούν έμπρακτα στις τουρκικές προκλήσεις. Όπως υπογραμμίζουν, ο κ. Μητσοτάκης έθεσε το ζήτημα στον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε κατά τη συνάντησή τους στη Ρώμη στις 26/11 και στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, κατά την τηλεφωνική τους συνομιλία, από τον οποίο ζήτησε τη στήριξη της Γαλλίας. 

Επίσης, στη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών που συμμετείχαν στη διάσκεψη για το κλίμα, στη Μαδρίτη, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις έρευνες που γίνονται στην ανατολική Μεσόγειο, κατήγγειλε τις ενέργειες της Τουρκίας και ζήτησε τη στήριξη της Ε.Ε., υπογραμμίζοντας ότι οι τουρκικές κινήσεις υπονομεύουν τις πολιτικές αξιοποίησης νέων κοιτασμάτων φυσικού αερίου από την ευρύτερη περιοχή.

Αλαλούμ με τα ΜΟΕ

Εν τω μεταξύ, αλαλούμ επικράτησε χθες αναφορικά με το «πάγωμα» των συζητήσεων και επαφών με την Άγκυρα για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Το Μαξίμου έσπευσε να διαψεύσει την επίσημη σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας, ανακοινώνοντας τη συνέχιση του διαλόγου σε στρατιωτικό επίπεδο ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.

Νωρίτερα και σύμφωνα με όσα μετέδωσε η ΕΡΤ, επικαλούμενη πληροφορίες από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αναφέρθηκε πως «παγώνουν» τα ΜΟΕ μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, επρόκειτο για κυβερνητική απόφαση που υλοποιείται από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νικόλαο Παναγιωτόπουλο. Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, τη στρατιωτική ένταση που προκαλείται από κύκλους της Άγκυρας και από την πίεση που ασκείται από τις μεταναστευτικές ροές.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης