«Είναι η πρώτη φορά που κυβέρνηση στην Ελλάδα εφαρμόζει σε τόσο μεγάλη έκταση πολιτική για τη στέγη σε δύο κατευθύνσεις, τόσο δηλαδή επιδοτώντας το ενοίκιο όσο και το “κόκκινο” δάνειο» αναφέρει η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, σε άρθρο της στην εφημερίδα «ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ», με τίτλο «Στέγη για τους πολλούς, προνοιακό κράτος για όλους».

Όπως επισημαίνει, είναι αυτό που χρειάζεται η χώρα, γιατί η κρίση έφερε στην επιφάνεια τις τεράστιες στρεβλώσεις που υπήρχαν. «Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, ήταν κυρίαρχη αντίληψη ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει στεγαστικό πρόβλημα και αυτό συνέτεινε στο να βρεθεί η χώρα εντελώς απροετοίμαστη με οδυνηρές συνέπειες για την πλειονότητα της κοινωνίας, όπως εξώσεις, κόκκινα” δάνεια, αστεγία. Έπρεπε να σκύψουμε με συστηματικότητα στη νέα δυσμενή πραγματικότητα, η οποία επιμελώς κρυβόταν κάτω από το χαλί, ώστε να δικαιολογηθεί η ανυπαρξία στεγαστικής πολιτικής όλες τις προηγούμενες δεκαετίες με άλλοθι το υψηλό ποσοστό ιδιοκατοίκησης» σημειώνει στο άρθρο της η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την κ. Φωτίου, η επιδότηση στέγης είναι η πρώτη πράξη μιας μεγάλης στεγαστικής πολιτικής, «την οποία εφαρμόζουμε στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου για την κοινωνικά προσιτή κατοικία. Γνωρίζουμε τα προβλήματα που έχουν σωρευτεί, παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή τις αλλαγές που δημιουργούν στα μεγάλα αστικά κέντρα οι νεόφερτες πολυεθνικές πλατφόρμες βραχείας μίσθωσης ακινήτων, λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη τα νέα δεδομένα στην αγορά ακινήτων» τονίζει η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Παράλληλα, υπογραμμίζει: «η επιδότηση στέγης ήταν από τα πιο δύσκολα σημεία της διαπραγμάτευσης, διότι το ΔΝΤ, όπως και ο κ. Μητσοτάκης, ήθελαν η επιδότηση να αφορά μόνο την ακραία φτώχεια, δηλαδή αυτούς που παίρνουν το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ). Εμείς λέμε ότι η πρόνοια, όπως σε όλα τα πολιτισμένα κράτη του κόσμου, αφορά όλους τους πολίτες, δηλαδή και τα μεσαία στρώματα. Δώσαμε τεράστια μάχη και αυτό είναι το σημαντικότερο- ότι εμείς καταφέραμε να το πάρουν το επίδομα και τα μεσαία στρώματα, γιατί εδώ είναι η μεγάλη μας ιδεολογική διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία και τον νεοφιλελευθερισμό. Αυτοί θέλουν την πρόνοια μόνο για την ακραία φτώχεια».

«Καταφέραμε στη διαπραγμάτευση το παιδί να υπολογίζεται ως ενήλικας για το ποσό της επιδότησης. Θα ωφεληθούν 260.000 νοικοκυριά, που σημαίνει 667.000 άτομα, με αυτά τα 300 εκατ. ευρώ. Από το σύνολο αυτών των νοικοκυριών, τα 133.000 είναι νοικοκυριά με παιδιά. Καταφέραμε, επίσης, με στοχευμένες επιλογές, από το σύνολο των ωφελουμένων, οι 502.000 να ανήκουν στις ηλικίες έως 44 ετών, να είναι, δηλαδή, οι ηλικίες που χτυπήθηκαν δυσανάλογα από την κρίση» συμπληρώνει η κ. Φωτίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τα ΜΜΕ βέβαια ξέχασαν ότι δεν δίνουμε μόνο επιδότηση ενοικίου, αλλά και επιδότηση “κόκκινου” δανείου πρώτης κατοικίας, άρα δίνουμε συνολικά 500 εκατ. ευρώ, χωρίς βεβαίως να κόψουμε τις συντάξεις, που ήταν ακριβώς αυτό στο οποίο ο κ. Μητσοτάκης είχε επενδύσει, όπως και όλα τα Μέσα που τον υποστηρίζουν. Χωρίς να κόψουμε τις συντάξεις, σήμερα υλοποιούμε ένα μέτρο 500 εκατ. ευρώ, ενώ οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη ήταν για 300 εκατ. ευρώ» επισημαίνει, μεταξύ άλλων, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης