«Πολιτικό δόλο» διέκρινε στο θέμα με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, μιλώντας στην ΕΡΤ1. Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι όλες οι υπάρχουσες διαθέσιμες θέσεις σε βρεφονηπιακούς σταθμούς θα καλυφθούν τον Σεπτέμβριο και «αυτό το ξέρουν όλοι κατηγορηματικά».

Σύμφωνα με την κ. Φωτίου, το πρόβλημα προκύπτει διότι δεν υπάρχουν θέσεις. «Υπάρχει μία μεγάλη ανισοκατανομή, 151 δήμοι από τους 325 δεν έχουν ούτε έναν βρεφικό σταθμό, αλλά και στους ιδιωτικούς σταθμούς δεν υπάρχουν θέσεις» διευκρίνισε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, επισημαίνοντας ότι είναι απορίας άξιον, «αν από άγνοια ή εσκεμμένη άγνοια ο κ. Μητσοτάκης υπόσχεται ένα επίδομα 180 ευρώ τον μήνα, όταν εμείς σε αυτό το πρόγραμμα δίνουμε από 220 ευρώ μέχρι 240 ευρώ τον μήνα, δηλαδή πολύ πιο ακριβό voucher και πάλι δεν υπάρχουν επαρκείς θέσεις».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Μεταξύ άλλων, η κ. Φωτίου σημείωσε: «Παραλάβαμε 80.000 voucher και το 2014 έμειναν έξω 18.000 παιδιά. Εμείς δώσαμε 118.000 voucher και έμειναν έξω 15.000 παιδιά. Αυξήσαμε τα κονδύλια και είναι κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού, διότι το ΕΣΠΑ τελειώνει».

Ωστόσο, όπως είπε, εφόσον υπάρχει διαθέσιμη θέση, το υπουργείο τη χρηματοδοτεί. «Φέτος, θα δοθούν περισσότερα voucher από πέρυσι. Προσπαθούμε να ανοίξουμε νέες θέσεις. Άνοιξαν ήδη 3.000 νέες θέσεις, αλλά το πρόγραμμα θα μείνει ανοικτό και θα υπάρξουν και άλλες» τόνισε η κ. Φωτίου, προσθέτοντας ότι το 60% των θέσεων των ιδιωτικών βρεφονηπιακών σταθμών καλύπτεται από τα voucher. Υπογράμμισε, δε, ότι όποια μητέρα έχει πάρει voucher, δεν το παίρνουμε πίσω, αλλά, όποτε βρει θέση ή ανοιχτεί σταθμός στην περιοχή της μπορεί να το χρησιμοποιήσει.

Επίσης, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης ανέφερε ότι μέχρι το 2014 επιδοτούνταν μόνο οι εργαζόμενες μητέρες. «Οι άνεργες μητέρες και οι φτωχιές δεν επιδοτούνταν. Από τη στιγμή που επιδοτούνται και αυτές, αυξήθηκε αμέσως το ποσοστό των μητέρων που ζητούν voucher. Το πρόβλημα βγήκε στο τραπέζι, διότι οι προηγούμενες πολιτικές το κάλυπταν» εξήγησε η ίδια.
Σχετικά με τα σχολικά γεύματα, η κ. Φωτίου δήλωσε ότι 152.000 σχολικά γεύματα θα δίνονται από τον Οκτώβριο στα σχολεία. «Είναι ένα μέτρο που εφάρμοσε η κυβέρνηση. Είναι εξαιρετικά γεύματα, σχεδιασμένα από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και ειδικά σχεδιασμένα κατά της παχυσαρκίας των παιδιών. Με αυτόν τον τρόπο, μειώθηκε η επιθετικότητα των παιδιών, καλυτέρευσαν οι σχολικές επιδόσεις, ενώ μειώθηκε και η σχολική διαρροή» σημείωσε η κ. Φωτίου, επαναλαμβάνοντας ότι εντός των επόμενων ημερών τα σχολικά γεύματα θα ξεκινήσουν να μοιράζονται στα σχολεία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης