Μετά από την τριήμερη διακοπή των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς ξεκίνησαν πάλι οι συνομιλίες μαζί τους.

Στόχος είναι να ξεπεραστούν όλα τα εμπόδια έτσι ώστε η συμφωνία να έχει κλείσει έως τις 5 Δεκεμβρίου. Η ημερομηνία αυτή είναι ορόσημο γιατί τότε πραγματοποιείται το Eurogroup.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από σήμερα το πρωί (20/11/2016) τρέχουν συναντήσεις τόσο της νέας υπουργού εργασίας Έφης Αχτσιόγλου όσο και του υπουργού οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους θεσμούς, καθώς τα «αγκάθια» για να ολοκληρωθεί η συμφωνία αφορούν θέματα στα οποία η κυβέρνηση είχε θέσει στο παρελθόν «κόκκινες» γραμμές χωρίς καμιά διάθεση να υποχωρήσει.

Με το νέο κείμενο συμφωνίας (SMοU) ανά χείρας λοιπόν στις συζητήσεις που βρίσκονται εν εξελίξει η ελληνική πλευρά προσπαθεί να διασώσει ό,τι μπορεί από τις απαιτήσεις των δανειστών, που εάν τελικά υλοποιηθούν ως έχουν, θα προκαλέσουν σοβαρές αντιδράσεις στις κοινωνικές ομάδες που πλήττονται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, παραμένουν άλυτα τα προβλήματα, όσον αφορά  και τις διαφορετικές θέσεις μεταξύ της κοινοτικής πλευράς των θεσμών και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι οποίες τις προηγούμενες μέρες οδήγησαν σε «διακοπή» των διαβουλεύσεων με την ελληνική πλευρά προκειμένου να βρεθεί λύση στις μεταξύ τους διαφωνίες. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παραμένουν όμως και τα “αγκάθια” στις θέσεις των θεσμών με την κυβέρνηση. Μεταξύ των προαπαιτούμενων το μεγαλύτερο μέτωπο είναι αυτό του νέου εργασιακού, που αναμένεται να τεθεί επί τάπητος στο ραντεβού που ξεκίνησε στη 1:00 μ.μ. (20/11/2016) ορίζοντας ουσιαστικά την επανέναρξη των διαβουλεύσεων.

Δημοσιονομικό κενό 50 εκ. ευρώ  το 2017, 600 εκατ. ευρώ το 2018

Σύμφωνα με πηγές του ΥΠ.ΟΙΚ, το κείμενο που παρέδωσαν οι θεσμοί έχει σειρά ανοικτών θεμάτων επί των οποίων συνεχίζονται οι τεχνικές διαπραγματεύσεις.

Τα μεγαλύτερα κενά εντοπίζονται στο εργασιακό, αλλά και σε θέματα δημοσιονομικού κενού και Παιδείας. Στο πεδίο του δημοσιονομικού κενού, ο αξιωματούχος αναφέρθηκε σε απόσταση 50 εκατομμυρίων ευρώ για το 2017, ενώ παραδέχθηκε ότι για το 2018 παραμένει το κενό των εξακοσίων εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο είχαν διαπιστώσει οι θεσμοί κατά την πρώτη τους αποστολή στην Αθήνα τον Οκτώβριο.

Στόχος είναι η διαπραγμάτευση έως και την Τρίτη που θα ολοκληρωθεί η δεύτερη αποστολή στην Αθήνα να φτάσει σε τέτοιο σημείο ώστε να μπορεί να υπάρξει συμφωνία εξ αποστάσεως στη συνέχεια, ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος.

Για τον προϋπολογισμό του 2017, που κατατίθεται αύριο στη Βουλή, ο ίδιος αξιωματούχος είπε πως τα 50 εκατομμύρια ευρώ που χωρίζουν τις δύο πλευρές δεν συνιστούν πρόβλημα.
Διαφορές και διαφωνίες στα δημοσιονομικά

Το δημοσιονομικό μέτωπο που αποτελεί το δεύτερο μεγάλο θέμα συζητήσεων της σημερινής ημέρας θα τεθεί επί τάπητος στο ραντεβού που έχει οριστεί για τις 3:30 μ.μ.(20/11/2016)

Πέρα από το δημοσιονομικό κενό του 2017 και του 2018 στο νέο μεσοπρόθεσμο και άλλα μέτωπα παραμένουν. Η συμφωνία όμως θα πρέπει να περιλαμβάνει και το νέο μεσοπρόθεσμο, και εκεί τα μέτωπα φέρεται να παραμένουν. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι τριβές συνεχίζονται και στο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων που θα ισχύουν μετά το 2018.

Πηγές του ΥΠ.ΟΙΚ αναφέρουν ότι η θέση της ελληνικής πλευράς συνεχίζει να είναι ότι οι αποφάσεις για τα πρωτογενή πλεονάσματα και τα μέτρα του μεσοπρόθεσμου θα πρέπει να κλειδώσουν μαζί με τις αποφάσεις για το χρέος που αναμένεται να ληφθούν εντός του έτους.

Οι διαπραγματεύσεις στην Αθήνα, σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής σχεδιασμό, αναμένεται να συνεχιστούν έως και την Τρίτη. Και στη συνέχεια σχεδιάζεται σειρά διαβουλεύσεων εξ αποστάσεως με στόχο να τηρηθεί το ορόσημο της 28ης Νοεμβρίου.

Έως τότε θα πρέπει να έχουν λειανθεί όχι μόνο οι διαφορές μεταξύ Ελλάδος και θεσμών, αλλά και η απόσταση που χωρίζει τις θέσεις του ΔΝΤ με την ΕΕ. Και τούτο καθώς το Ταμείο, αν είναι να μετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, θα πρέπει να συντάξει το δικό του μνημόνιο (MEFP).

Όπως εξηγούσε αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ, αυτήν τη στιγμή συζητείται το κοινοτικό μνημόνιο, δηλαδή το MOU. Ωστόσο το μνημόνιο αυτό θα πρέπει να είναι γραμμένο με τέτοιον τρόπο ώστε να μπορεί να «κουμπώσει» μέσα στις επόμενες εβδομάδες με μνημόνιο του ΔΝΤ (MEFP).

Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ, το σημερινό πρόγραμμα των διαπραγματεύσεων περιλαμβάνει και ραντεβού για ζητήματα Παιδείας, ενώ όπως έγινε γνωστό τα «κόκκινα» δάνεια και ο εξωδικαστικός συμβιβασμός θα τεθούν στο τραπέζι στην συνάντηση που θα γίνει από τις 20:00 ως τις 21:30.(20/11/2016).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης