Πέρασαν ήδη 25 χρόνια από την απώλεια ενός από τους πλέον αγαπητούς πολιτικούς που γνώρισε ο τόπος.

Στις 25 Απριλίου 1994, άφηνε την τελευταία του πνοή ο Γιώργος Γεννηματάς έπειτα από μάχη δύο χρόνων με τον καρκίνο. Η σύζυγός του Κάκια Βέργου είχε φύγει από τη ζωή έξι μήνες νωρίτερα, επίσης από καρκίνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Γιώργος Γεννηματάς γεννημένος στην Αθήνα στις 30 Ιουνίου 1939, είχε γίνει μέλος του ΠΑΣΟΚ από τη σύστασή του. Από το 1975 ήταν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και στη συνέχεια του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ.

Διακρινόταν για τα οργανωτικά του προσόντα και την επιρροή του στον κομματικό μηχανισμό και στη Νεολαία ΠΑΣΟΚ.

Από το 1981 εκλεγόταν βουλευτής του ΠΑΣΟΚ (πάντα πρώτος σε σταυρούς, από το 1989 διαρκώς).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διετέλεσε υπουργός Εσωτερικών, υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, υπουργός Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και υπουργός Εργασίας. Ήταν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ από τον Απρίλιο του 1989.

Στην οικουμενική κυβέρνηση Ζολώτα ήταν υπουργός Εθνικής Οικονομίας.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Υπουργείο Εσωτερικών αναγνωρίστηκε η Εθνική Αντίσταση, ενώ το ηλικιακό όριο του εκλέγειν μειώθηκε από τα 21 στα 18 χρόνια.

Η θητεία του στο Υπουργείο Υγείας ήταν καθοριστική, αφού ήταν εμπνευστής και εκείνος που καθιέρωσε το Εθνικό  Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) με τον νόμο 1397/83.

Για να τιμηθεί το έργο του Γιώργου Γεννηματά στον τομέα της δημόσιας υγείας, πολλά νοσηλευτικά ιδρύματα στην Ελλάδα φέρουν το όνομά του.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης