Τσικνοπέμπτη σήμερα και όλοι ετοιμάζονται να «τσικνίσουν». Τι γιορτάζουμε όμως τη μέρα αυτή; Γιατί καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες κρέατος;

Η Τσικνοπέμπτη είναι γιορτή της ορθοδοξίας και γιορτάζεται την δεύτερη εβδομάδα των Αποκριών, την εβδομάδα της Κρεατινής. Η εβδομάδα αυτή είναι η τελευταία εβδομάδα που επιτρέπεται η κατανάλωση κρέατος πριν την έναρξη της μεγάλης νηστείας της Σαρακοστής και ακολουθεί η εβδομάδα της Τυρινής, τελευταία εβδομάδα για την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων πριν την νηστεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την λαϊκή παράδοση, τα νοικοκυριά έπρεπε να καθαρίσουν το σπίτι από κάθε τροφή που δεν θα μπορούσαν να καταναλώσουν κατά την διάρκεια της νηστείας δηλαδή όλα τα κρέατα που είχαν στη διάθεσή τους πριν την Κυριακή της Τυρινής.

Η Πέμπτη ήταν η μόνη ημέρα της εβδομάδας της Κρεατινής που μπορούσαν να κάνουν αυτή την εκκαθάριση από τα υπάρχοντα κρέατα, καθώς Τετάρτη και Παρασκευή είναι μέρες που οι χριστιανοί δεν τρώνε κρέας και το Σάββατο πριν την Κυριακή της Τυρινής είναι ψυχοσάββατο και επίσης μέρα χωρίς κρέας. 

Με τα χρόνια όμως πέρασε στην παράδοσή μας σαν υποχρεωτική η κρεατοφαγία την μέρα αυτή και τα ψητοπωλεία παίρνουν φωτιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διασκεδάστε λοιπόν, τσικνίστε και βγάλτε το κρέας από την διατροφή σας μέχρι το Πάσχα για να γευτείτε με όρεξη τον παραδοσιακό οβελία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης