Η θερμοπληξία συμβαίνει όταν το ζώο παραμένει σε περιβάλλον με υψηλή θερμοκρασία και σχετική υγρασία.
Είναι η κατάσταση εκείνη που χαρακτηρίζεται από εμμένουσα υπερθερμία, με σταθερή αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος πάνω από 41 βαθμούς Κελσίου.

Η θερμοπληξία προκαλείται όταν οι θερμορρυθμιστικοί μηχανισμοί του ζώου αδυνατούν να κρατήσουν τη θερμοκρασία του σώματος στα φυσιολογικά επίπεδα. Οι μηχανισμοί αυτοί είναι κατά βάση η ταχύπνοια και η αγγειοδιαστολή. Με την ταχύπνοια το ζώο απομακρύνει το θερμό αέρα που βρίσκεται στην αναπνευστική οδό και επιπλέον προκαλεί εξάτμιση των αναπνευστικών εκκρίσεων με αποτέλεσμα τη μείωση της θερμοκρασίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέσω της αγγειοδιαστολής, το αίμα που προέρχεται από βαθύτερα σημεία του σώματος ψύχεται κατά τη διέλευσή του από τα επιφανειακά αγγεία με αποτέλεσμα την ανταλλαγή θερμότητας.

Οι παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα πρόκλησης θερμοπληξίας είναι η έντονη και παρατεταμένη σωματική άσκηση σε περιβάλλον με αυξημένη θερμοκρασία και σχετική υγρασία, ο σωματότυπος (π.χ. βραχυκεφαλικές φυλές), η παχυσαρκία και παθολογικές καταστάσεις του αναπνευστικού που μειώνουν τη λειτουργικότητα της αεροφόρου οδού (π.χ. σύμπτωση των τοιχωμάτων της τραχείας).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν την έντονη ταχύπνοια, την κατάπτωση, τα νευρολογικά συμπτώματα όπως αταξία, λήθαργος και κώμα, την αιμορραγία λόγω αγγειακών και αιματολογικών διαταραχών, τους εμέτους και τη διάρροια.

Η αντιμετώπιση του φαινομένου πρέπει να βασίζεται στη σταδιακή μείωση της θερμοκρασίας του ζώου. Το ζώο πρέπει να μεταφερθεί αμέσως σε δροσερό και σκιερό περιβάλλον.

Μπορεί να διαβραχεί με νερό ώστε να διευκολυνθεί η αποβολή θερμότητας. Μεγάλη προσοχή πρέπει να δοθεί στη θερμοκρασία του νερού η οποία δεν πρέπει να είναι πολύ χαμηλή διότι θα προκαλέσει αγγειοσύσπαση με αποτέλεσμα την παρεμπόδιση της ανταλλαγής θερμότητας. Άμεση πρέπει να είναι φυσικά η μεταφορά του ζώου στον κτηνίατρο.

Πηγή: govastileto.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης