Πολλοί λάτρεις των ζώων δεν μπορούν να διαβάσουν τη γλώσσα του σώματος ενός σκύλου και ακόμα κι αν είναι ένα ζώο που το ξέρουν και το αγαπούν, ίσως να μην κάνουν τα πράγματα σωστά.

Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για πολλούς, τα πράγματα δεν πάνε καλά από την αρχή. Χωρίς να το καταλαβαίνουν, κάνουν έναν σκύλο νευρικό ή τον τρομάζουν απλώς με τον τρόπο με τον οποίο τον πλησιάζουν.

Ένα λάθος που κάνουν οι περισσότεροι με άγνωστα σκυλιά είναι να πλησιάζουν γρήγορα προς το μέρος τους για να τα χαϊδέψουν. Είναι λογικό το σκυλί να τρέξει μακριά και να φοβηθεί. Ακόμη και το πιο καλά εκπαιδευμένο σκυλί θα έτρεχε πανικοβλημένο, αν έβλεπε κάποιον να «ορμάει» καταπάνω του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προσοχή στη γλώσσα του σώματος

Εάν η ουρά του είναι άκαμπτη ή σφιχτά κολλημένη πάνω του, νιώθει άβολα. Δεν μπορείς πάντα να εμπιστεύεσαι μια ουρά που κουνιέται. Εάν το τρίχωμα είναι ανασηκωμένο στο κέντρο της πλάτης ή τα αφτιά είναι λυγισμένα προς τα πίσω, ακόμα και να υπάρχει κάποιο κούνημα στην ουρά, ο σκύλος είναι πιθανώς νευρικός και πρέπει να προχωρήσεις με προσοχή.

Η πρώτη γνωριμία

Όταν συναντάς έναν σκύλο για πρώτη φορά, είτε πρόκειται για σκύλο ενός φίλου είτε για αδεσποτάκι, σκύψε, άπλωσε το χέρι σου και άφησε το σκυλί να έρθει σε σένα. Θα πρέπει να είσαι χαλαρός.

Βεβαιώσου ότι η γλώσσα του σώματός σου είναι χαλαρή και όχι φοβισμένη και πλησίασε απαλά το χέρι σου, χωρίς να ακουμπήσεις το σκυλί. Μην ξεχνάς να ρωτάς αν ο σκύλος είναι φιλικός και να ρωτήσεις αν έχει κάποιο σημείο που του αρέσει ή δεν του αρέσει να τον χαϊδεύουν.

Προσοχή με τα παιδιά

Εκτός από εσένα, μπορεί το παιδί σου να χαϊδεύει με λανθασμένο τρόπο έναν σκύλο. Είναι πολύ γλυκό να βλέπεις παιδιά να παίζουν με ζώα. Αν, όμως, δεν δώσεις τις κατάλληλες οδηγίες και δεν έχεις εκεί την προσοχή σου, δεν θα φταίει ούτε το ζώο ούτε το παιδί, αν πέσει καμία δαγκωνιά.

Τα παιδιά, πολλές φορές, δεν έχουν τον τρόπο να δείξουν την αγάπη τους στα σκυλιά. Επίσης, δεν έχουν πλήρη συναίσθηση τού πόση δύναμη βάζουν. Αποτέλεσμα είναι, πολλές φορές, να τους τραβάνε τα αφτιά, το τρίχωμα ή ακόμη και να σκαρφαλώνουν στην πλάτη τους. Το σκυλί μπορεί να πονέσει και να θυμώσει και θα έχει και δίκιο.

Tips

1. Να είσαι όσο το δυνατόν λιγότερο απότομος όταν πλησιάζεις ένα σκυλί.

2. Να σκύβεις και να γυρίζεις το σώμα σου πλάγια.

3. Μη σταθείς και γείρεις από πάνω του. Το σκυλί αυτό το μεταφράζει σαν κυριαρχία πάνω του.

4. Μόλις πλησιάσεις, σκύψε λίγο, άπλωσε το χέρι σου και άφησε το σκυλί να έρθει εκείνο σε σένα.

5. Αν ο σκύλος έρθει προς τα εμπρός και κουνάει την ουρά του, μπορείς να τον χαϊδέψεις.

Εάν στέκεται, σταματάει ή τραβάει το κεφάλι του μακριά, είναι καλύτερο να τον αφήσεις ήσυχο.

Πηγή: govastileto.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης