*Η στήλη AllAboutDogs θα είναι μαζί σας κάθε Τετάρτη, απαντώντας σε απορίες των αναγνωστών της και αναλύοντας θέματα προς συζήτηση, τα οποία εσείς θα μας προτείνετε μέσω e-mail στη διεύθυνση allaboutdogs@zougla.gr

Ποια φυλή σκύλων μου ταιριάζει;

Το «ζιζάνιο» της απόκτησης ή της υιοθεσίας ενός σκύλου θα μπει στο μυαλό των περισσότερων ανθρώπων σε κάποιο στάδιο της ζωής τους. Η φήμη του σκύλου ως του «καλύτερου φίλου του ανθρώπου» μόνο τυχαία δεν είναι, καθώς κατά τη διάρκεια της συνύπαρξής του μαζί μας θα μάς γεμίσει συγκινήσεις, συναισθήματα αλλά και… υποχρεώσεις. Τα ευχάριστα επακόλουθα της ένταξης ενός σκύλου στην οικογένεια μπορεί κανείς να τα φανταστεί εύκολα. Πριν ωστόσο αποφασίσουμε να περάσουμε από τη σκέψη στην πράξη, θα πρέπει να έχουμε σκεφτεί πολύ καλά τις απαιτήσεις που θα επιφέρει η έλευση του νέου μας φίλου στο σπίτι μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρέπει να συζητήσουμε διεξοδικά με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας (αν υπάρχουν) τη συγκεκριμένη προοπτική, ώστε να βεβαιωθούμε ότι θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες του ζώου για όλη τη διάρκεια της ζωής του. Τα σκυλιά, όπως όλα τα ζώα, είναι έμψυχα όντα και δεν αποτελούν κατάλληλα δώρα-έκπληξη για οικογένειες ή ανθρώπους που δεν έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους. Όλοι γοητευόμαστε από τα κουτάβια, ωστόσο για κανέναν μας δε μπορεί να αποτελεί εναλλακτική λύση ο διωγμός του σκύλου από το σπίτι μας όταν περάσει ο… μήνας του μέλιτος, και αρχίσουμε να συνειδητοποιούμε τις νέες μας υποχρεώσεις απέναντι του.

Αφού λοιπόν αποφασίσουμε ότι πραγματικά θέλουμε έναν σκύλο στο σπίτι μας ή την αυλή μας, θα πρέπει να έχουμε ξεκάθαρες στο μυαλό μας τις παροχές που μπορούμε να προσφέρουμε σ’ ένα κατοικίδιο. Πόσο χρόνο και πόσο χώρο μπορούμε να αφιερώσουμε; Πόση ώρα θα χρειαστεί να περνά μόνο του την ημέρα; Που θα κοιμάται; Μπορούμε να ανταποκριθούμε οικονομικά στην ποσότητα της τροφής που θα καταναλώνει; Τι ηλικία έχουμε; Πόσο αθλητική ή καθιστική είναι η καθημερινότητά μας; Αυτά είναι ενδεικτικά μερικά από τα στοιχειώδη ερωτήματα που θα πρέπει να μας απασχολήσουν και να τα απαντήσουμε πριν περάσουμε στο δεύτερο βήμα, δηλαδή στην επιλογή της φυλής, η οποία ταιριάζει καλύτερα με τα δεδομένα της ζωής και της καθημερινότητάς μας.

Μία ηλικιωμένη κυρία για παράδειγμα μάλλον δεν θα κάνει ευτυχισμένο ένα υπερκινητικό και ακραία παιχνιδιάρικο Jack Russel, όπως και ένας νέος άνθρωπος που επισκέπτεται καθημερινά το πάρκο για τρέξιμο, δύσκολα θα βρει τον ιδανικό τετράποδο σύντροφο στο πρόσωπο ενός νωχελικού Dog de Bordeaux, ή ενός Bulldog, τα οποία πιθανότατα θα… εγκαταλείψουν στη μέση της διαδρομής για να πάρουν έναν υπνάκο σε μια δροσερή σκιά!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συμπέρασμα: Αφού πάρουμε την μεγάλη απόφαση της απόκτησης ενός σκύλου με σύμβουλο την ώριμη σκέψη και όχι την παρόρμηση, θα πρέπει να «βάλουμε κάτω» τι μπορούμε να προσφέρουμε, και μέσω προσωπικής έρευνας και συμβουλής ενός ειδικού εκπαιδευτή σκύλων, να καταλήξουμε στην φυλή που μας ταιριάζει. Έτσι αυξάνουμε κατακόρυφα τις πιθανότητες να μην εμφανιστούν δυσάρεστες εκπλήξεις…ασυμβατότητας στην πορεία της συμβίωσής μας με τον σκύλο μας και κερδίζουμε μια σχετική προβλεψιμότητα σχετικά τόσο με το τελικό μέγεθος του, όσο και την γενική ιδιοσυγκρασία της φυλής του.

Υ.Γ. Με δεδομένο ότι ένας άνθρωπος που αποφασίζει να αποκτήσει ένα ζώο, θα πρέπει εξ’ ορισμού να είναι φιλόζωος, καλό είναι να εξετάσουμε πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να υιοθετήσουμε έναν σκύλο είτε από τον δρόμο (φυσικά θα πρέπει άμεσα να επισκεφθούμε κτηνίατρο για να ενημερωθούμε για την κατάσταση της υγείας του), είτε από κάποιο καταφύγιο αδέσποτων ζώων. Στην περίπτωση αυτή η εξέλιξη του σκύλου μας ίσως αποβεί λίγο πιο απρόβλεπτη ως προς το μέγεθος και τα συμπεριφορικά χαρακτηριστικά, ωστόσο η ευγνωμοσύνη στα μάτια του νέου μας φίλου δε θα μας αφήσει να το μετανιώσουμε ποτέ.

Πέτρος Σιδερέας

Εκπαιδευτής σκύλων – Σύμβουλος συμπεριφοράς

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης