Συνέντευξη: Σωτήρης Σκουλούδης

Μια καινοτόμα εφαρμογή που μπορεί να αποβεί σωτήρια για πολλούς ιδιοκτήτες κατοικίδιων αναμένεται σύντομα να κυκλοφορήσει και στη χώρα μας, υποσχόμενη να βοηθήσει -χάρη στη δύναμη της αλληλεγγύης και της τεχνολογίας- όλους όσοι από μια στιγμιαία αβλεψία έπαθαν το σοκ της απώλειας του πιο πιστού τους φίλου…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Mytracknet λειτουργεί όπως ένα σύγχρονο GPS που έχουμε πάντα μαζί μας -αφού είναι εφαρμογή στο κινητό- και δρα ως «συναγερμός» όταν εντοπιστεί γύρω μας ένα χαμένο ζώο το οποίο αναζητά ο ιδιοκτήτης του. Φαντάζεστε την ανακούφιση και τη χαρά του ιδιοκτήτη του ζώου όταν λάβει το μήνυμα ότι «εντοπίστηκε ο σκύλος σας και βρίσκεται στην τάδε τοποθεσία», αλλά και του ανθρώπου που χάρη σε ένα απλό κατέβασμα εφαρμογής βοήθησε σε αυτό και μπορεί να κερδίσει χάρη στη συμβολή του σημαντικά δώρα! Win-win κατάσταση…

Οι προοπτικές της -δωρεάν- εφαρμογής επεκτείνονται βεβαίως και σε χαμένα πρόσωπα που αναζητούνται, σε συνεργασία με το Silver Alert.

Το zougla.gr «εντόπισε» τον ιθύνοντα νου της πρωτοβουλίας αυτής, τον Δημήτρη Μόσχο, ο οποίος «έπαθε και έμαθε», και πλέον φιλοδοξεί να προσφέρει μια πολύτιμη υπηρεσία σε όλους. «Πρέπει να καταλάβει ο κόσμος τι δύναμη έχουμε όταν ενωθούμε όλοι μαζί για καλό σκοπό. Η εφαρμογή αυτή φιλοδοξεί να ενώσει όσους περισσότερους ανθρώπους γίνεται κάτω από ένα δίκτυο που θα μπορούσε πραγματικά να βοηθήσει» μας αναφέρει χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαβάστε τη συνέντευξη και γνωρίστε την εφαρμογή, που θα είναι σύντομα διαθέσιμη:

Zougla.gr: Πώς προέκυψε η ιδέα της δημιουργίας αυτής της εφαρμογής; Ποια ανάγκη ακριβώς θεωρείτε ότι καλύπτει;

Δημήτρης Μόσχος: Η ιδέα προέκυψε ενώ βρισκόμουν στο εξωτερικό για σπουδές και λόγο κάποιων ατυχών συγκυριών έχασα τον σκύλο μου. Μεγάλη ιστορία αλλά, για να μη μακρηγορήσω, τέλος καλό όλα καλά και ο σκύλος μου βρήκε τον δρόμο προς το σπίτι μόνος του όταν πλέον νόμιζα ότι όλα τελείωσαν. Η πρώτη μου ενέργεια μετά από αυτό ήταν να ψάξω να βρω ποιες λύσεις υπάρχουν για να μην έχουμε παρόμοια περιστατικά στο μέλλον.

Η πρώτη προτεινόμενη λύση ήταν τα γνωστά στους περισσοτέρους μας, GPS αλλά που γρήγορα κατάλαβα ότι δεν ήταν μια καλή λύση για μένα και τον σκύλο μου γιατί ήταν σχετικά ογκώδεις συσκευές και είχαν ανάγκη από συντήρηση (μηνιαίες συνδρομές και συνεχής ανάγκη για φόρτιση μπαταρίας).

Εάν, λοιπόν, ξέχναγα είτε να φορτίσω τη συσκευή είτε να βγάλω τη συσκευή από τη φόρτιση και να τη βάλω στο λουράκι είτε ακόμα και να πληρώσω τη συνδρομή τότε το GPS θα μου έδινε μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας. Επόμενη λύση ήταν τα Bluetooth trackers τα οποία είναι μικροσυσκευές εντοπισμού που σε ειδοποιούν στο κινητό όταν τείνουν να φύγουν από κοντά σου. Όμως, εάν ένα Bluetooth tracker χαθεί, τότε χρειάζεται ένα πυκνό δίκτυο ανθρώπων που με τα κινητά τους τηλέφωνα θα δρουν ως αυτόματοι εντοπιστές της χαμένης συσκευής.

Μου φάνηκε πολύ καλό στη θεωρία αλλά όταν έκανα μια παραπάνω έρευνα για να δω πόσοι χρήστες με Bluetooth trackers υπάρχουν είδα ότι οι μεγάλες εταιρείες του χώρου έχουν ουσιαστικά αχρηστεύσει την όλη τεχνολογία και με σκοπό να μονοπωλήσουν έχουν κλειδώσει τα δίκτυά τους μόνο για τους χρήστες που διάλεξαν να αγοράσουν τη συσκευή από αυτούς, χωρίζοντας έτσι τους χρήστες σε μικρές ομάδες και ρίχνοντας ακραία τις πιθανότητες να βρεθεί κάτι.

Κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα του πώς θα μπορούσα να φτιάξω ένα δίκτυο το οποίο όχι μόνο δεν θα είχε περιορισμούς στο ποιους θα δέχεται, αλλά θα προσπαθούσε να ενώσει όσους περισσότερους ανθρώπους γίνεται κάτω από ένα δίκτυο που θα μπορούσε πραγματικά να βοηθήσει.

Έτσι, λοιπόν, ξεκινήσαμε να φτιάχνουμε τη Mytracknet που είναι ένα δίκτυο εύρεσης με ένα ενσωματωμένο σύστημα ανταμοιβής που δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να κερδίζουν δώρα, δωροεπιταγές και εκπτώσεις απλώς τρέχοντας την εφαρμογή μας στο κινητό τους.

Μπορείτε να μας περιγράψετε τον τρόπο λειτουργίας της;

Η Mytracknet δουλεύει με δύο τρόπους. Ο πρώτος τρόπος είναι βάζοντας μία φωτογραφία του κατοικίδιου που χάσαμε και την τελευταία γνωστή τοποθεσία του. Τότε η Mytracknet θα στείλει μία ειδοποίηση σε όλους τους κοντινούς χρήστες του δικτύου άμεσα, χωρίς να χαθεί λεπτό και στοχευμένα σε κόσμο που μπορεί να βοηθήσει. Όποιος δει αυτή την ειδοποίηση βοηθάει στο να αυξήσουμε τις πιθανότητες να βρεθεί το κατοικίδιο, οπότε το σύστημα ανταμοιβής θα τον ευχαριστήσει και θα τον ανταμείψει με μερικούς ακόμα πόντους ανταμοιβής.

Ο δεύτερος τρόπος είναι συνδυάζοντας το δίκτυο με οποιοδήποτε Bluetooth tracker, το οποίο αυτοματοποιεί την παραπάνω διαδικασία και αντί να χρησιμοποιεί τους ίδιους τους χρήστες ως πιθανούς εντοπιστές, χρησιμοποιεί την τεχνολογία Bluetooth που έχουν τα κινητά τους τηλέφωνα. Η χώρα μας δυστυχώς έχει ελλιπείς δομές και υπηρεσίες προστασίας των ζώων, των αδέσποτων όσο και ενεργούς μηχανισμούς εντοπισμού χαμένων ζώων, στην κοινότητα.

Θεωρείτε ότι η εφαρμογή σας καλύπτει αυτό το κενό σε κάποιον βαθμό και γιατί;

Για να λυθούν αυτά τα προβλήματα, δυστυχώς η εφαρμογή μόνη της δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Αυτός που μπορεί και πρέπει να κάνει κάτι για όλα αυτά είναι ο καθένας μας ξεχωριστά δείχνοντας το καλό παράδειγμα αρχικά και έπειτα σταματώντας τον διχασμό και ενώνοντας τις δυνάμεις του με τον διπλανό του.

Είμαι περήφανος που η εφαρμογή μας είναι ένα εργαλείο που έχει φτιαχτεί για να καταλάβει ο κόσμος τι δύναμη έχουμε όταν ενωθούμε όλοι μαζί για καλό σκοπό.

Εξηγήστε μας το επόμενο στάδιο της εφαρμογής, αυτό του εντοπισμού χαμένων προσώπων, σε συνεργασία με το Silver Alert.  Υπάρχουν πετυχημένα αντίστοιχα παραδείγματα του εξωτερικού που μπορείτε να επικαλεστείτε;

Σήμερα υπάρχει ένα μεγάλο παράδοξο, βλέπουμε πιο πολύ κόσμο να ευαισθητοποιείται για περιστατικά που αφορούν κατοικίδια παρά για περιστατικά που αφορούν ανθρώπους. Παρ΄ όλα αυτά δεν νομίζω ότι αυτό γίνεται ενσυνείδητα και είμαι σίγουρος ότι όλοι μας αναγνωρίζουμε την αξία του να βοηθηθεί κάποιος άνθρωπος να ξανασμίξει με την οικογένειά του και είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε.

Φτιάχνοντας, λοιπόν, ένα τέτοιο δίκτυο θα ήταν παράλογο να αφήσουμε απέξω τα πιο σοβαρά περιστατικά που αφορούν τους ίδιους τους ανθρώπους. Για να χρησιμοποιήσουμε όμως τη δύναμη του δικτύου μας ώστε να βοηθήσουμε κάποιον που έχει χαθεί, θα πρέπει αρχικά να γίνει μια μεγάλη νομική διαδικασία αρχικά και έπειτα να υπάρχει και συντονισμός και στρατηγική από τις τοπικές αρχές.

Το Silver alert και η γραμμή ζωής έχουν βοηθήσει σε δεκάδες (αν όχι εκατοντάδες) χιλιάδες περιστατικά και έχουν και την τεχνογνωσία και, όπως φάνηκε, τη διάθεση να κάνουν ό,τι καλύτερο για αυτούς τους ανθρώπους. Ζητήσαμε, λοιπόν, να συνεργαστούμε μαζί τους ώστε να μπορούμε και να δημοσιεύουμε τα περιστατικά για να τα μαθαίνουν οι χρήστες μας, αλλά και να καθοδηγούμε τυχόν χρήστες του δικτύου που θέλουν να δηλώσουν μία εξαφάνιση.

Πώς θα χαρακτηρίζατε την τεχνολογία που χρησιμοποιεί η εφαρμογή; Θα μπορούσε να είχε εφαρμοστεί και νωρίτερα;

Η βασική «τεχνολογία» αν μπορούσαμε να την ονομάσουμε έτσι, χρησιμοποιείται από πολύ παλιά και ονομάζεται αλληλεγγύη. Το λεξικό την ορίζει ως : Αλληλεγγύη = αλληλοβοήθεια, υλική ή ηθική, μεταξύ των μελών της κοινωνίας ή μίας ομάδος αυτής. Με βάση αυτό, το ίντερνετ μάς δίνει τη δυνατότητα να την εκσυγχρονίσουμε και να την κάνουμε εύκολα διαθέσιμη σε όλους και το Blockchain τη δυνατότητα να έχουμε ένα δίκαιο και ασφαλές σύστημα ανταμοιβών.

Ποιες είναι οι προσδοκίες σας; Με πόσους ενεργούς χρήστες θεωρείτε ότι θα μπορούσε να επέλθει το επιθυμητό αποτέλεσμα και τι μήνυμα θέλετε να μεταδώσετε στους πολίτες που σκέφτονται να κατεβάσουν την εφαρμογή;

Το να προσπαθήσουμε να δώσουμε ένα νούμερο ως απαραίτητο αριθμό χρηστών σε αυτό που κάνουμε θα ήταν σαν να προσπαθήσουμε να δώσουμε ένα νούμερο για τον απαραίτητο αριθμό καλών πράξεων που χρειάζεται η Ελλάδα. Η απάντηση είναι όσοι περισσότεροι τόσο καλύτερα, καθώς κάθε επιπλέον χρήστης αυξάνει τις πιθανότητες να λυθεί ένα περιστατικό. Τα τελευταία 2 χρόνια έχουμε προσπαθήσει πολύ ώστε να φτιάξουμε ένα δίκτυο που θα μπορεί να βοηθήσει σε ένα πραγματικό πρόβλημα και ταυτόχρονα να:

α) είναι δωρεάν

β) κερδίζεις δώρα, δωροεπιταγές και εκπτώσεις με κάθε σου ενέργεια (π.χ. το πόσο περπατάς ή τις ειδοποιήσεις που έλαβες)

γ) ενώνει τον κόσμο για ένα καλό σκοπό και προάγει τις καλές σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων.

Η ομάδα της Mytracknet πιστεύει στην δύναμη που έχει ο καθένας μας και αυτή είναι άλλωστε η βάση του δικτύου και του όλου εγχειρήματος. Τώρα, λοιπόν, είναι η ώρα που πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας ώστε ο κόσμος να μάθει για αυτό το δίκτυο και να του δώσει τη δύναμη που του αρμόζει.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης