Της Μαρίλης Ρουμιέ

Σ’ αυτό το άρθρο θέλω να μοιραστώ μαζί σας το πάθος της ζωής μου, που είναι η θεραπεία Σιάτσου, εξηγώντας τι είναι και τι είδους υποστήριξη μπορεί να προσφέρει στα κατοικίδια μας. Εξασκώντας το επάγγελμα της Σιάτσου θεραπεύτριας για ζώα (άλογα, σκυλιά, γάτες) στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, έχω αντιμετωπίσει πολλές διαφορετικές περιπτώσεις ζώων με μυϊκούς τραυματισμούς, αρθρίτιδα, δυσκινησία λόγω ηλικίας, αναπνευστικά προβλήματα, κατάθλιψη, στρες, φοβίες ή ορμονικές διαταραχές – και η θεραπεία Σιάτσου τα έχει βοηθήσει στην ανακούφιση από τον πόνο, την διατήρηση της ευελιξίας και στη γενική βελτίωση της ζωής τους. Το Σιάτσου έχει συντελέσει θετικά μέχρι και στην ανακούφιση πόνου από οστεοσάρκωμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


Η τέχνη του Σιάτσου (Shiatsu) είναι μια αγωγή υγείας που εμφανίστηκε ολοκληρωμένη στην Ιαπωνία. Η λέξη ‘Shiatsu’ σημαίνει κυριολεκτικά ‘πίεση δαχτύλου’. Προέρχεται έμμεσα από τον βελονισμό, όπου εφαρμόστηκε με την παραδοσιακή μορφή Ιαπωνικού μασάζ. Επειδή θεωρείται ολιστική θεραπεία, απευθύνεται επιτυχώς στα σωματικά αλλά και και στα ψυχολογικά προβλήματα που βιώνουν τα ζώα, ακριβώς όπως και οι άνθρωποι.

Έχει αποδειχθεί ότι το Σιάτσου μπορεί να ηρεμήσει το συμπαθητικό και παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα και στη συνέχεια να τονώσει την κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου, να μειώσει το στρες και να καταπραΰνει τον πόνο.

Η πιο διαδεδομένη προσέγγιση του Σιάτσου στον δυτικό κόσμο, δημιουργήθηκε από τον Shizuto Masunaga (1970, Τόκιο). Το σύστημα του Μασουνάγκα, συνδυάζει την παραδοσιακή χρήση του Σιάτσου με τη δυτική ψυχολογία και τις αρχαίες προσεγγίσεις του Ζεν Βουδισμού και του Ταοϊσμού. Το Ζεν Σιάτσου βασίζεται στην θεωρία των πέντε στοιχείων (φωτιά, νερό, ξύλο, μέταλλο και γη) σε συνδυασμό με τη δυτική ανατομία, τη φυσιολογία και την παθολογία. Ο σκοπός αυτής της προσέγγισης είναι να βρει τη ρίζα του κάθε προβλήματος και να αντιμετωπίσει την αιτία, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα τρέχοντα συμπτώματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


Ο θεραπευτής χρησιμοποιεί τους αντίχειρες, τα δάχτυλα ή/και τους αγκώνες του για να εφαρμόσει πιέσεις και διατάσεις σε όλο το σώμα του θεραπευόμενου, με στόχο τη διασφάλιση της σωματικής και της ψυχικής ευεξίας.

Ασκώντας πίεση σε  βελονιστικά σημεία (tsubos) στο σώμα, ενεργοποιούνται τα ενεργειακά μονοπάτια που ονομάζονται "μεσημβρινοί", και έτσι προωθείται η ροή της ζωτικής ενέργειας (γνωστή και ως "chi"). Σύμφωνα με τις αρχές της Κινέζικης Παραδοσιακής Ιατρικής (TCM) τα εμπόδια στη ροή του chi μπορούν να συμβάλλουν σε ένα ευρύ φάσμα ασθενειών. Η διάρκεια της θεραπείας Σιάτσου μπορεί να είναι από 10 έως και 60 λεπτά, ανάλογα με το πόσο εύκολα συνεργάζεται το ζωάκι μας και πόσο δεκτικό είναι στην θεραπεία του. Μόλις ολοκληρωθεί η θεραπεία, θα χρειαστούν 1-2 μέρες για να αφομοιώσει το σώμα τις αλλαγές που αισθάνθηκε και να ξεκινήσει να ισορροπεί, έτσι ώστε να μπορεί και ο ιδιοκτήτης να παρατηρήσει την αποτελεσματικότητα της θεραπείας και αρχικές βελτιώσεις όπως λιγότερο στρες, περισσότερη χαλάρωση, καλύτερη κίνηση και ευελιξία, και αλλαγή διάθεσης και ενέργειας. Η συχνότητα της θεραπείας συζητείται με τον ιδιοκτήτη και προσαρμόζεται ανάλογα με είδος και τον βαθμό του προβλήματος που παρουσιάζει το ζώο.

Οι αγαπημένοι μας τετράποδοι φίλοι λατρεύουν το Σιάτσου γιατί είναι μία ευγενής και μη επεμβατική θεραπεία. Βοηθάει ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση των παρακάτω καταστάσεων:
– Μυϊκοί πόνοι η ένταση
– Πόνος στη μέση, πλάτη, κάτω άκρα
– Κακώσεις λόγω καταπόνησης
– Κόπωση, αδυναμία
– Αρθρίτιδα
– Διαταραχές πεπτικού συστήματος
– Ορμονικές διαταραχές
– Αναπνευστικά προβλήματα
– Αδύναμο ανοσοποιητικό
– Δερματικά προβλήματα
– Στρες και Νευρικότητα
– Κατάθλιψη
– Πεσμένη διάθεση
– Φοβίες


Ένα περιστατικό με πολύ καλή εξέλιξη, είναι η αγαπημένη μας Sucre, μια λαμπραντορίτσα ηλικίας 12 ετών. Η Sucre υπέφερε από μυοσκελετικά θέματα και αρθρίτιδα στα ποδαράκια της και στην σπονδυλική της στήλη. Τα συμπτώματα ήταν δυσκινησία, αστάθεια στα πίσω άκρα, πόνος στις αρθρώσεις – και γι’ αυτό τις έγλυφε συνέχεια – και κατά διαστήματα παρουσίαζε και αλλεργίες. Η πρώτη της συνεδρία ήταν αναγνωριστική για μένα, όπου ξεκίνησα να δουλεύω σε όλο της το σώμα με απαλές πιέσεις και διατάσεις, ώστε να μπορέσω να αισθανθώ ποιες περιοχές ήταν μπλοκαρισμένες ενεργειακά. Όσο δούλευα πάνω στο σώμα της, παρακολουθούσα τις αντιδράσεις της και έτσι καταλάβαινα πόσο καλά δεχόταν την θεραπεία της. Στη συνέχεια, εστίασα στους μεσημβρινούς που σχετίζονται με τις παθήσεις της. Η Sucre είχε χαλαρώσει τόσο πολύ που κατά την διάρκεια θεραπείας την πήρε ο ύπνος! Την επόμενη ημέρα, η ιδιοκτήτριά της με ενημέρωσε ότι το βράδυ η λαμπραντορίτσα είχε πολύ καλό ύπνο και το πρωί ήταν γεμάτη ενέργεια και χαρά. Η κίνησή της είχε βελτιωθεί απίστευτα και είχε σταματήσει να γλύφει το σώμα της. Κατόπιν συνεννόησης φτιάξαμε ένα πρωτόκολλο συνεδριών με την ιδιοκτήτριά της. Η Sucre στην παρούσα φάση, με επισκέπτεται μία φορά το μήνα για την θεραπεία της, όπου διαπιστώνω ότι η διάθεση και η κίνησή της είναι όλο και καλύτερα.

Ένα μυστικό που θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας, είναι ότι το Σιάτσου εστιάζει και κάνει θαύματα στην πρόληψη της ασθένειας – και όχι μόνο στην αντιμετώπιση του προβλήματος, όπως ισχύει στην περίπτωση της φυσικοθεραπείας – επειδή διατηρεί το σώμα υγιές, ευέλικτο και ισορροπημένο και παρακολουθεί τις ενεργειακές αλλαγές που μπορεί να είναι πρόδρομοι της ασθένειας. Έτσι, μπορείτε να χαρίσετε στο αγαπημένο σας κατοικίδιο θεραπείες Σιάτσου συντήρησης, για να διατηρήσει την υγεία και διαύγειά του, προλαμβάνοντας την εμφάνιση τυχόν προβλημάτων. Θέλω να τονίσω ότι σε περιπτώσεις πυρετού, λοιμώξεων, ανοιχτών πληγών, καταγμάτων, καρκίνου, καρδιακής ασθένειας και εγκυμοσύνης, θα πρέπει μαζί με τον θεραπευτή να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας, πριν προβείτε σε οποιαδήποτε εναλλακτική θεραπεία.

Info:

https://www.marilyroumie.com/

Τηλέφωνο επικοινωνίας:  6982 8414 15

email: info@marilyroumie.com

facebook: https://www.facebook.com/marilyroumieshiatsu

instagram: https://www.instagram.com/marilyroumieshiatsu/

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης