Το φτέρνισμα στους σκύλους είναι κάτι συνηθισμένο, φυσιολογικό και πραγματικά χαριτωμένο! Αλλά γιατί τα σκυλιά φτερνίζονται και τι σημαίνει αυτό;

Στην πραγματικότητα, τα σκυλιά φτερνίζονται για πολλούς λόγους. Μπορεί να οφείλεται σε κάτι μικρό όπως μια αντίδραση στη σκόνη, ή σε κάτι πιο σοβαρό. Όλα εξαρτώνται από το πόσο συχνά ο σκύλος σας φτερνίζεται και τι χρώμα έχει η εκκένωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο σκύλος σας φτερνίζεται ως απάντηση σε ένα ερέθισμα στον ανώτερο αεραγωγό της μύτης του, με αποτέλεσμα να φτερνίζεται για να αποβάλλει αυτό που τον ερέθισε, όπως κάνουν οι άνθρωποι!

Φτέρνισμα κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού

Σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει τον σκύλο σας όταν παίζετε μαζί του ή όταν παίζει με άλλους σκύλους ότι φτερνίζεται. Σύμφωνα με τους συμπεριφοριολόγους σκύλων, αυτό το είδος φτερνίσματος είναι ένας τύπος επικοινωνίας και πιθανότατα χρησιμοποιείται για να σηματοδοτήσει στον συμπαίκτη ότι αυτό που συμβαίνει είναι διασκεδαστικό ή αγχωτικό. Τα σκυλιά χρησιμοποιούν όλο το σώμα τους για να επικοινωνούν, και το φτέρνισμα είναι ακόμα ένας τρόπος. Αν παρατηρήσετε ότι ο σκύλος σας φτερνίζεται μόνο κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Ωστόσο, εάν παραμείνουν ανεξέλεγκτα τα φτερνίσματα ή παρατηρήσετε ίχνη αίματος, θα πρέπει να επισκεφθείτε τον κτηνίατρο σας για να βεβαιωθείτε ότι δεν συμβαίνει κάτι άλλο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κάτι κόλλησε στη μύτη του σκύλου σας

Εάν βλέπετε ότι ο σκύλος σας φτερνίζει υπερβολικά, ξύνει τη μύτη του ή την τρίβει στο έδαφος (πιο συχνά ή πιο επιθετικά από το φυσιολογικό) ή φτερνίζεται αίμα, μπορεί να έχει κολλήσει κάτι στη μύτη του. Ο πιο πιθανός ένοχος μπορεί να είναι ένα κομμάτι χόρτο, μια τρίχα ή ακόμα και ένα άγανο. Τα άγανα είναι ένας κοφτερός αγκαθωτός σπόρος ενός αγριόχορτου. Αυτά διασκορπίζονται παντού και είναι εξαιρετικά επικίνδυνα για τα ζώα που τα συναντούν. Τα άγανα μπορούν να κολλήσουν στο ρύγχος, στα μάτια, στο στόμα, στα γεννητικά όργανα του σκύλου ή σε άλλες περιοχές του σώματος και όταν μεταβούν εκεί, μπορούν να μετακινηθούν, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη βλάβη ή ακόμα και θάνατο.

Θα πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με τον κτηνίατρό σας εάν υποψιάζεστε ότι κάτι έχει κολλήσει στη μύτη του σκύλου σας και ειδικά αν πιστεύετε πως πρόκειται για άγανο.

Διαβάστε περισσότερα στο govastileto.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης