Σε συνέχεια των ενστάσεων που εξέφρασε η Συνομοσπονδία Ζωοφιλικών Σωματείων Ελλάδας σχετικά με την πρόσφατη ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα ζώα συντροφιάς, σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων.

Ακολουθεί η ανακοίνωση:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σχετικά με την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για τα ζώα συντροφιάς στο Ινστιτούτο Κωνσταντίνος Καραμανλής χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία και τους διοργανωτές για το γεγονός ότι εντάσσουν ένα τέτοιο θέμα στην πολιτική ατζέντα καθώς και την ευαισθησία και αγάπη του Προέδρου του κόμματος Κυριάκου Μητσοτάκη για τα ζώα και τη θέση του ότι όλοι οι πολίτες πρέπει να τα σέβονται ως έμβια συναισθανόμενα όντα.

Έχουμε όμως χρέος ως Συνδικαλιστικοί Φορείς που εκπροσωπούμε τους κλάδους των γεωτεχνικών και ειδικότερα των κτηνιάτρων να επισημάνουμε τα λάθη στην κατανόηση του ζητήματος των ζώων συντροφιάς, όπως αυτά προκύπτουν από την ομιλία του προέδρου που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του πολιτικού φορέα με ημερομηνία 21 Νοεμβρίου 2018.

Όσον αφορά το νομικό πλαίσιο για τα ζώα συντροφιάς εκσυγχρονίστηκε το 2012 με την ψήφιση του Ν. 4039/2012 ο οποίος είναι πρωτοποριακός σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ο οποίος θεσπίζει αυστηρές κυρώσεις για την κακοποίηση και διασφαλίζει την προστασία των αδέσποτων ζώων με σειρά διατάξεις που εξειδικεύουν τις γενικές αρχές που θεσπίστηκαν με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς που έχει κυρωθεί με το Ν. 2017/1992 στη Χώρα μας, καθώς και με τις οδηγίες για τον έλεγχο των αδέσποτων ζώων συντροφιάς του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων (www.oie.int). Από το 2012 μέχρι το 2019 έχουν παρέλθει επτά έτη και θα μπορούσε εύλογα να υποθέσει ο κάθε πολίτης ότι πράγματι ο νόμος χρειάζεται εκσυγχρονισμό. Όμως όταν ένας νόμος δεν έχει εφαρμοστεί, παρά σε ένα μέρος του, πώς είναι δυνατόν να εντοπιστούν οι αδυναμίες και τα λάθη του ώστε να προχωρήσει η πολιτεία σε εκσυγχρονισμό του, λαμβάνοντας υπόψη ότι πειραματισμοί και εξαγγελίες για πολιτική εκμετάλλευση σε βάρος απροστάτευτων πλασμάτων που εξαρτώνται απόλυτα από τον άνθρωπο, είναι ανεπίτρεπτοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σχετικά με την «περιβόητη» βάση δεδομένων των ζώων συντροφιάς τονίζουμε ότι η εφαρμογή του συστήματος σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς, υλοποιεί απαίτηση της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας (Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Ζώων, Κανονισμός ΕΕ 576/2013, Animal Health Law) προκειμένου να διασφαλίζεται η Δημόσια Υγεία και η προστασία από τον κίνδυνο της Λύσσας (η Ελλάδα δεν είναι απαλλαγμένη χώρα από τη λύσσα) μέσω της αξιόπιστης ταυτοποίησης του υγειονομικού του καθεστώτος και της ιχνηλασιμότητάς του.

Επίσης διασφαλίζεται και η ευζωία των ζώων συντροφιάς με την μοναδική αντιστοίχηση κάθε ζώου συντροφιάς με έναν ιδιοκτήτη φυσικό πρόσωπο που είναι υπόλογος έναντι του νόμου. Στα 11 κράτη μέλη από τα 28 που έχουν αναπτύξει βάσεις δεδομένων ζώων συντροφιάς, η διαχείριση γίνεται από τους κτηνιατρικούς φορείς. Υπενθυμίζουμε ότι τα αντικείμενα της υγείας και της ευζωίας των ζώων, καθώς και της κτηνιατρικής δημόσιας υγείας, διεθνώς ασκούνται από τις αρμόδιες Κτηνιατρικές υπηρεσίες των κρατών. Οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της Ελλάδας, όπως και της πλειονότητας των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης λειτουργούν στο πλαίσιο των Υπουργείων Γεωργίας.

Η Κεντρική Αρμόδια Αρχή για την Υγεία και Ευζωία των Ζώων Συντροφιάς, όπως έχει δηλωθεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων (ο οποίος λειτουργεί κατά αντιστοιχία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας υπό τον ΟΗΕ), είναι η κεντρική Κτηνιατρική Υπηρεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Υ.Π.Α.Α.Τ.), η οποία κάθε χρόνο υποχρεούται να αναφέρεται για τα θέματα αυτά στους παγκόσμιους οργανισμούς και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Υ.Π.Α.Α.Τ.) συνεργάζεται στενά με όλα τα συναρμόδια υπουργεία προκειμένου να υλοποιηθεί η κτηνιατρική νομοθεσία. Το Υπουργείο Εσωτερικών έχει σημαντικές αρμοδιότητες να ασκήσει σχετικά με την εφαρμογή της νομοθεσίας για την προστασία των ζώων συντροφιάς και ιδιαίτερα των αδεσπότων, με τη μέριμνα για την κατασκευή από τους Δήμους Διαδημοτικών Καταφυγίων κ.ά.

Άλλωστε η κτηνιατρική νομοθεσία για τα παραγωγικά ζώα εφαρμόζεται από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες των Περιφερειών που επίσης υπάγονται στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Ενημερώνουμε ότι σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης οι φιλόζωοι και οι οργανώσεις τους διοργανώνουν από κοινού ημερίδες με τις αρμόδιες κρατικές Κτηνιατρικές αρχές των κρατών-μελών καθώς και με τους φορείς των ιδιωτών κτηνιάτρων, στα πλαίσια των οποίων συζητούνται όλα τα προβλήματα και τα θέματα των ζώων συντροφιάς ώστε να διαμορφωθούν οι καλύτερες νομοθετικές προτάσεις για την ευρωπαϊκή νομοθεσία που θα εκδοθεί το 2021 σε εφαρμογή του «Animal Health Law» σχετικά με την εφαρμογή της σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με τις μετακινήσεις και τη διασφάλιση της ιχνηλασιμότητας και της δημόσιας υγείας από σοβαρά νοσήματα όπως η λύσσα, καθώς και σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις έγκρισης των εγκαταστάσεων που εκτρέφονται ή διατηρούνται ζώα συντροφιάς κ.ά.

Δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι ο πρόεδρος ενός μεγάλου πολιτικού φορέα όπως είναι η Νέα Δημοκρατία, αγνοεί θεσμούς και υπηρεσίες που έχουν προσφέρει στη Δημόσια Υγεία και την Προστασία των Ζώων από τις αρχές του περασμένου αιώνα. Υποθέτουμε ότι η παρανόηση οφείλεται στη μονόπλευρη διαβούλευση με φορείς που εργάζονται για τη διαφύλαξη της ερήμην του κράτους και των κτηνιατρικών υπηρεσιών διαχείρισης των αδέσποτων ζώων (μη κυβερνητικές οργανώσεις κλπ.) ο θεός ξέρει με ποια στόχευση. Εάν δε οι φορείς αυτοί ταυτίζονται με αυτούς που προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας για ακύρωση της Υπουργικής Απόφασης για την εφαρμογή της Διαδικτυακής Ηλεκτρονικής Βάσης Δεδομένων των Ζώων Συντροφιάς από το Υπ.Α.Α.Τ., προτείνουμε στους αρμόδιους του τομέα να μελετήσουν περισσότερο και να ενημερωθούν καλύτερα.

Καλό είναι να γνωρίζουν οι δήθεν φιλόζωοι ότι δεν διαθέτουν την αποκλειστικότητα στη φιλοζωία και οπωσδήποτε δεν είναι περισσότερο φιλόζωοι από τους κτηνιάτρους που φροντίζουν τα αδέσποτα ζώα και σε πολλές περιπτώσεις αφιλοκερδώς, όπως στις πρόσφατες πυρκαγιές.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης