Σε οχυρωματικά έργα στις παραλίες καταφεύγουν οι επιχειρηματίες του τουρισμού προκειμένου να περιορίσουν τις μέδουσες και τις τσούχτρες που έχουν κυριεύσει για μια ακόμη χρονιά τον Κορινθιακό Κόλπο.

Το σχέδιο «Περσέας» επιχειρεί να μετατρέψει τις ακτές σε μικρές “πισίνες”, προκειμένου να περιορίσουν τις μέδουσες και τις τσούχτρες ώστε οι παραλίες να γεμίσουν και πάλι κόσμο και οι επιχειρηματίες να προσελκύσουν ξανά πελάτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το φαινόμενο καταγράφεται στον Κορινθιακό κόλπο την τελευταία τετραετία με τους λουόμενους να μένουν μακριά από τη θάλασσα υπό το φόβο των μεδουσών και τους ιδιοκτήτες των παραλιακών μαγαζιών να μετρούν τις πληγές τους από την κατακόρυφη μείωση στην τουριστική κίνηση. Οι επιστήμονες που μελετούν την Pelagia noctiluca, όπως ονομάζεται το είδος των μεδουσών, κάνουν λόγο για μια φυσιολογική έξαρση η οποία, ωστόσο, παρουσιάζει μεγαλύτερη διάρκεια εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και της υπεραλίευσης. Την ίδια ώρα οι ιδιοκτήτες των καφέ και των beach bars του Λουτρακίου θωρακίζουν τις ακτές με ειδικό πλέγμα ώστε να προσελκύσουν τον κόσμο ο οποίος έμεινε μακριά απο τις παραλίες του κορινθιακού την περασμένη σεζόν.

Αισιοδοξία για το «μπλόκο» σε μέδουσες και τσούχτρες

Όπως λένε στην Νέα Σελίδα οι επιχειρηματίες του Λουτρακίου, το καλοκαίρι του 2017 ήταν μια καταστροφή για τον τουρισμό της περιοχής και εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι τα πλέγματα σε συνδυασμό με την εικόνα ύφεσης που παρουσιάζει το φαινόμενο των μεδουσών θα φέρουν ξανά στις παραλίες της Κορινθίας τους χαμένους εκδρομείς.

“Δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν έχουμε πρόβλημα αλλά σαφώς η κατάσταση δεν είναι όπως το 2017. Πέρυσι, μέσα Αυγούστου, μεσημέρι και έβλεπες σε όλη την παραλία του Λουτρακίου μόνο τριάντα ξαπλώστρες. Μέχρι στιγμής είμαστε καλά. Είναι σε ύφεση το φαινόμενο στο Λουτράκι. Δεν εφησυχάζουμε, όμως, γιατί υπάρχουν περιοχές κοντά μας που έχουν πρόβλημα και οι ‘θαλασσινοί’ λένε ότι οι τσούχτρες μεταφέρονται με τα ρεύματα”, τονίζει ο κ. Γιάννης Αλεξανδρής, ιδιοκτήτης καφέ στην παραλία του Λουτρακίου, ο οποίος τοποθέτησε με δικά του έξοδα προστατευτικό πλέγμα στην παραλία του καταστήματός του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Χάσαμε αρκετούς επισκέπτες πέρυσι και φέτος έκρινα ότι έπρεπε να βάλω τα πλέγματα στη θάλασσα για να έρθει ο κόσμος και να χαρεί το μπάνιο του. Έχει βγάλει και ένα κονδύλι ο δήμος για το συγκεκριμένο έργο αλλά μέχρις ότου ανοίξει ο διαγωνισμός θα έχουμε πιάσει τέλη Ιουλίου. Δεν μας παίρνει να χάσουμε και άλλη σεζόν. Έβαλα το δίχτυ την προηγούμενη Πέμπτη και από την επόμενη ημέρα το μαγαζί είχε κόσμο”, επισημαίνει ο κ. Αλεξανδρής ενώ αποκαλύπτει πως στην ίδια λύση προσανατολίζονται όλα τα παραλιακά μαγαζιά του Λουτρακίου.

Μικρές «πισίνες» χωρίς τσούχτρες

Για “μικρές” αυτοσχέδιες πισίνες μπροστά από την παραλία, οι οποίες θα διευκολύνουν το κολύμπι και θα ξανακάνουν το Λουτράκι δημοφιλή, τουριστικό προορισμό, κάνει λόγο ο κ. Γιάννης ο οποίος εργάζεται ως υπεύθυνος σε ένα από τα πλέον ιστορικά, νυχτερινά μαγαζιά της παραλιακής.

“Μιλάμε για μεγάλη καταστροφή το περσινό καλοκαίρι. Η κίνηση ήταν μηδενική. Ο κόσμος δεν έκανε καθόλου μπάνιο. ΄’Ήταν όλοι με τις αλοιφές στα χέρια γιατί τους τσιμπούσαν οι τσούχτρες. Φέτος, όμως, πιστεύω πως θα πάμε καλά.

Αφενός, οι τσούχτρες είναι λιγότερες και αφετέρου τα δίχτυα που θα βάλουν-σε πρώτη φάση-οι καταστηματάρχες θα ομαλοποιήσουν την κατάσταση. Θα κάνουμε μικρές ‘πισίνες’ μπροστά απο τα μαγαζιά για να μπορεί ο κόσμος να κολυμπάει ελεύθερα”, δηλώνει στην Νέα Σελίδα ο κ. Γιάννης διευκρινίζοντας ότι το πρόβλημα με τις μέδουσες ταλανίζει την τοπική οικονομία εδώ και τέσσερα χρόνια.

Πόσο επικίνδυνο είναι το τσίμπημα από μέδουσα

Αναλύοντας το φαινόμενο των μεδουσών στις ελληνικές θάλασσες, ο διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), κ. Επαμεινώνδας Χρήστου, εξηγεί ότι η έξαρση που καταγράφεται στον κορινθιακό έχει για πρώτη φορά τόσο μεγάλη διάρκεια ενώ διαβεβαιώνει ότι το συγκεκριμένο είδος δεν μπορεί να προκαλέσει θανατηφόρο τσίμπημα.

“Υπάρχει μια έξαρση της Pelagia noctiluca, το οποίο είναι ένα συχνό είδος στην Μεσόγειο με υπερδεκαετείς κύκλους και δυο ή τρία χρόνια έξαρσης. Η κλιματική αλλαγή και η υπεραλίευση έχουν αυξήσει αυτή την εμφάνιση και μπορούν να διαταράξουν τον κύκλο. Η ένταση που παρατηρείται στον κορινθιακό έχει να κάνει με το ότι μιλάμε για ένα κλειστό κόλπο με μεγάλα βάθη.

Και τη διετία 2004-2006 είχαμε το ίδιο φαινόμενο με μικρότερη, ωστόσο, διάρκεια και ένταση”, λέει στην Νέα Σελίδα ο κ. Χρήστου επισημαίνοντας πως τα προστατευτικά πλέγματα δεν περιορίζουν το φαινόμενο αλλά κρατούν τις μέδουσες μακριά από τους λουόμενους. Είναι, όμως, επικίνδυνες οι μέδουσες για την υγεία των λουόμενων; Σύμφωνα με τον κ. Χρήστου, αναφυλακτικό σοκ από τσίμπημα μέδουσας δεν έχει καταγραφεί στην Μεσόγειο και τα μοναδικά συμπτώματα σε περίπτωση τσιμπήματος από το συγκεκριμένο είδος είναι το οίδημα και ένα απλό πρήξιμο.

Πηγή: Νέα Σελίδα

Δείτε περισσότερα στο Παρατηρητήριο Μεδουσών και Θαλασσών 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης