Έντονη συζήτηση γίνεται τις τελευταίες ημέρες γύρω από τις παραλίες της Λεμεσού και την «επιδημία» εξανθημάτων στους λουόμενους.

Συγκεκριμένα, δεκάδες πολίτες ανέφεραν ότι έπειτα από επίσκεψη στην παραλία Ladys Miles εμφάνισαν εξανθήματα στο σώμα τους. Ύστερα από επίσκεψη σε γιατρό τούς αναφέρθηκε ότι τα εξανθήματα προέρχονται από τσιμπήματα «μωρών-μεδουσών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Φωτογραφία λουόμενων από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Σε επικοινωνία που είχε το sigmalive με το Τμήμα Αλιείας Kύπρου ειπώθηκε ότι όντως εμφανίζονται στην περιοχή μέδουσες λόγω κυρίως των ρευμάτων.

Φωτογραφία λουόμενων από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το συγκεκριμένο είδος υπάρχει σε όλη τη Μεσόγειο και μπορεί εν δυνάμει να βρεθεί σε όλες τις παραλίες της Κύπρου. Το πού θα εμφανιστεί, όμως, εξαρτάται από την κατεύθυνση των ρευμάτων. Ωστόσο, το γεγονός ότι εμφανίζεται στη θαλάσσια περιοχή της Λεμεσού τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή είναι τυχαίο, θα μπορούσε να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε θάλασσα της Κύπρου.

Φωτογραφία λουόμενων από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Το συγκεκριμένο είδος μέδουσας, σύμφωνα με το Τμήμα Αλιείας, είναι πολύ μικρό, μόλις που γίνεται ορατό με γυμνό μάτι. Ο περιορισμός της κίνησής τους είναι ο λόγος για τον οποίο κινούνται μέσω των ρευμάτων. Μάλιστα, είναι πολύ σημαντικές για το οικοσύστημα, αφού είναι τροφή για τις χελώνες.

Φωτογραφία λουόμενων από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Όσον αφορά στους κινδύνους για τον άνθρωπο, όπως αναφέρθηκε, δεν είναι κάτι ανησυχητικό, αφού τα συμπτώματα είναι μόνο τα εξανθήματα που προκαλούνται από την αλλεργική αντίδραση. Εντούτοις, καλούνται όσοι εμφανίζουν τα εξανθήματα να επισκέπτονται γιατρό.

Φωτογραφία λουόμενων από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Επίσης, όπως γράφει το 24h.com.cy, από τις αρχές Ιουνίου καταγράφονται συνεχώς περιστατικά με παιδιά κυρίως που εμφανίζουν στο σώμα τους κοκκινίλες, έχουν κνησμούς, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις ανεβάζουν και πυρετό. Σύμφωνα με πηγές του 24h, τα περιστατικά δεν καταγράφονται λόγω της άμμου, όπως λέχθηκε αρχικά, αλλά εξαιτίας των αβγών των μεδουσών τα οποία είναι αόρατα.

Όπως ανέφερε σε αποκλειστικές δηλώσεις του στην εφημερίδα «Λεμεσός» ο αρμόδιος λειτουργός του Τομέα Περιβάλλοντος του Τμήματος Αλιείας, Σάββας Μιχαηλίδης, η υπεραλιεία είναι αυτή που κατά κανόνα ευθύνεται για την αύξηση του αριθμού των μεδουσών που εμφανίζονται στη θάλασσα.

Από τη μεριά του, το Ocean Beach restaurant bar αναφέρει σε ανάρτησή του:

Πηγές: sigmalive,  24h.com.cy

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης