Μόλις πριν μερικές ημέρες το καλοκαιρινό beach bar OCEAN DRIVE δίπλα από τον Όμιλο στο Γαλαξίδι απέκτησε προστατευτικό δίχτυ για την προφύλαξη των λουόμενων από τις τσούχτρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με ένα κόστος περίπου 10€/τμ και με κατασκευαστή τον ίδιο επιχειρηματία που συνεργάζονται και οι Ιχθυοκαλλιεργειες για τα δίχτυα των κλουβιών -μετά από τις σχετικές αδειοδοτήσεις- προσφέρουν ασφάλεια.

Η τροποποίηση του νόμου, που ψηφίστηκε στα τέλη Φεβρουαρίου, επιτρέπει στα Λιμεναρχεία να δίνουν άδεια σε φορείς διοίκησης λιμένων ή σε οποιονδήποτε παραχωρείται ή εκμισθώνεται χώρος αιγιαλού ή παράλιας ζώνης λιμένα να τοποθετήσουν πλωτά φράγματα ή ειδικά δίκτυα, ακόμη και αν ανήκουν σε περιοχές Natura 2000.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με νομοθετική ρύθμιση στα τέλη Δεκεμβρίου του υπουργείου Περιβάλλοντος, ή περιοχή από Ψαθόπυργο έως Ναύπακτο και Ισθμό Κορίνθου εντάχθηκε στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο των Προστατευομένων Περιοχών Natura 2000, ελπίζοντας ότι με την κατάλληλη προστασία του θα αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα από τον τεράστιο αριθμό μεδουσών στην περιοχή, κυρίως από το προηγούμενο καλοκαίρι.

Οι ειδικοί από τότε είχαν προειδοποιήσει ότι το φαινόμενο αυτό θα βρίσκεται σε εξέλιξη τουλάχιστον για δύο χρόνια, κάτι το οποίο έχει επιβεβαιωθεί. Η περσινή χρονιά ήταν μία οικονομική και περιβαλλοντική πληγή για τους κατοίκους της περιοχής, με το μέγεθος των μεδουσών, επειδή ανήκουν σε είδος που συναντάται κυρίως στα πελάγη, να είναι ιδιαίτερα μεγάλο και να εντοπίζονται σε πολυπληθέστατα κοπάδια σε ελάχιστη απόσταση από τις ακτές.

Eπίσης το Λιμεναρχείο Πάτρας ανακοίνωσε ότι πλέον είναι δυνατό να τοποθετούνται για πρόσκαιρη χρήση, διάρκειας μέχρι πέντε μηνών, προστατευτικά δίχτυα (πλωτά φράγματα χωρίς να πιάνουν μέσα από τον πυθμένα) για την προστασία των λουομένων από μέδουσες σε θαλάσσιες περιοχές, περιλαμβανομένων και των περιοχών Natura 2000, ανεξαρτήτως αν οι περιοχές αυτές είναι χαρακτηρισμένες ως πολυσύχναστες ή μη.

Ο χώρος τοποθέτησης των προστατευτικών διχτυών γνωστοποιείται από τη Λιμενική Αρχή στην Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού για την έκδοση αναγγελίας προς τους ναυτιλλομένους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης