«Πρώτα περνάνε από το φαρμακείο και μετά πηγαίνουν στη θάλασσα. Κι όμως δεν είναι υπερβολή. Η περσινή εμπειρία που είχαν από μέδουσες και τσούχτρες, πολλοί λουόμενοι, στις παραλίες της Πάτρας και της Αχαΐας τούς έγινε μάθημα. Ήδη πριν από το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος έσπευσαν να προμηθευτούν τζελ κατά του κνησμού, αντικουνουπικά κι άλλα σκευάσματα, για παν ενδεχόμενο» αναφέρει στο thebest.gr o φαρμακοποιός Πάνος Θεοφυλάτος, εκφράζοντας το γενικότερο κλίμα.
Την ίδια ώρα δέχτηκε πάρα πολλά τηλεφωνήματα (περισσότερα από 100 μόνο την Τετάρτη) για το σπρέι το οποίο δρα απωθητικά για τις μέδουσες. Ακόμα και ξενοδοχειακές μονάδες ενδιαφέρθηκαν να το προμηθευτούν. Όπως εξηγεί ο φαρμακοποιός, πρόκειται για μια λοσιόν, σε μορφή σπρέι, που παρασκευάζεται στην Ιταλία και εφαρμόζεται σε όλο το σώμα. Έπεται του αντηλιακού και το βάζουμε πριν βουτήξουμε στη θάλασσα. Αυτό ουσιαστικά δημιουργεί ένα «φίλτρο» μια «ασπίδα», στο σώμα, ώστε να αποτρέπει σε έναν βαθμό τις μέδουσες και τις τσούχτρες να μας πλησιάσουν. Από την άλλη σε περίπτωση που δεχτούμε τσίμπημα, περιορίζει τις δυσάρεστες συνέπειες αυτού.

«Το προστατευτικό σπρέι κατά των μεδουσών μειώνει τον κίνδυνο κνίδωσης που προκύπτει από την επαφή με τις μέδουσες, τις θαλάσσιες ψείρες και τα κοράλλια. Είναι ένα γαλάκτωμα που δημιουργεί ένα προστατευτικό φιλμ, με συνέπεια να δημιουργεί ένα είδος φράγματος στο δέρμα. Το χλωριούχο λανθάνιο κι άλλα άλατα έχουν προστατευτική δράση έναντι των τοξινών που αφήνουν τα τσιμπήματα από τις μέδουσες. Εφαρμόζεται σε όλο το σώμα και ιδιαίτερα στα χέρια και στα πόδια. Σε περίπτωση κολύμβησης σε ιδιαίτερα μολυσμένα νερά εφαρμόστε την προστασία ακόμα και κάτω από το μαγιό. Αποφύγετε την επαφή με τα μάτια, ενώ σε περίπτωση υπερευαισθησίας αναστέλλεται η εφαρμογή του. Παιδιά από 2 ετών και άνω μπορούν να το χρησιμοποιήσουν» εξηγεί ο κ. Θεοφυλάτος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης