Αρχίζει ο «πόλεμος» κατά της... τσούχτρας: Τοποθετείται πλωτό φράγμα στην Αλυκή Βοιωτίας

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 24 Μαΐου 2018, 19:21
Αρχίζει ο «πόλεμος» κατά της... τσούχτρας: Τοποθετείται πλωτό φράγμα στην Αλυκή Βοιωτίας
Πραγματικότητα γίνεται, σε πειραματικό στάδιο σε πρώτη φάση, η τοποθέτηση ειδικών διχτυών για να κρατηθούν μακριά από τις παραλίες του Κορινθιακού οι μέδουσες, οι οποίες τα τελευταία χρόνια «πλημμύρισαν» τις θάλασσες της περιοχής.

Το θέμα αποτελεί πεδίο προβληματισμού και συζήτησης εδώ και περίπου τρία χρόνια, αφότου οι πληθυσμοί των μεδουσών στον Κορινθιακό έχουν πολλαπλασιαστεί, με αποτέλεσμα να έχει προκληθεί πλήγμα στον τουρισμό, με επιπτώσεις στους επαγγελματίες της περιοχής και μεγάλη αναστάτωση στους κατοίκους.

Για το ζήτημα έχουν προταθεί διάφορες λύσεις, με πιο προσιτή αυτή της τοποθέτησης πλωτών διχτυών σε πολυσύχναστες παραλίες, ώστε οι τσούχτρες να... πέφτουν σε τείχος.Μιλώντας στο Reader.gr ο πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας και Ορθολογικής Ανάπτυξης του Κορινθιακού Κόλπου (ΣΠΟΑΚ) «Ο Αρίων», Σταμάτης Χαλβατζής, σημείωσε ότι: «Την προσεχή εβδομάδα θα τοποθετηθεί πιλοτικά δίχτυ στην παραλία Αλυκής του δήμου Θηβαίων. Είναι πλωτό φράγμα, θα αποτελείται από 200 μέτρα ειδικό δίχτυ προστασίας, σε σχήμα Π και αναμένουμε να δούμε την αποτελεσματικότητά του».

«Στη συνέχεια μένει να βρεθεί τρόπος χρηματοδότησης για να καλυφθούν όλες οι παραλίες του Κορινθιακού» πρόσθεσε.Όπως διευκρίνισε ο κ. Χαλβατζής κάθε δίχτυ τέτοιου είδους έχει κόστος περίπου 25.000 ευρώ μαζί με την τοποθέτησή του, ενώ απαιτείται και άδεια του Λιμενικού για την εγκατάστασή του.

«Η τοποθέτηση γίνεται με όλους τους κανόνες προστασίας του περιβάλλοντος» διευκρίνισε ο πρόεδρος του ΣΠΟΑΚ.

Ο ίδιος αποδίδει την «εισβολή» μεδουσών σε τρεις παράγοντες: Την κλιματική αλλαγή, την όξυνση των θαλασσίων υδάτων από τη μόλυνση και την υπεραλίευση.

«Ειδικά για την υπεραλίευση, παρότι δεν υπάρχουν επιστημονικές μελέτες που να αποδεικνύουν το μέγεθός της, η εμπειρία μας λέει ότι υπάρχει παράνομη αλιεία από γρι γρι σε μέρη που δεν επιτρέπεται», πρόσθεσε.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 24 Μαΐου 2018, 19:21