Οι φημισμένοι καταρράκτες της Βικτώρια στα σύνορα μεταξύ Ζάμπιας και Ζιμπάμπουε έχουν σχεδόν «στερέψει» λόγω της κλιματικής αλλαγής και το θέαμα είναι πραγματικά λυπηρό.

Μπορεί κάποτε να ήταν γνωστοί και ως «Ο καπνός που βρυχάται», επειδή ο θόρυβός τους ακουγόταν σε απόσταση έως και 12 χιλιομέτρων, αλλά πλέον η ροή των υδάτων τους έχει πέσει κατά 50%, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας 25ετίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτές οι εικόνες από τους Καταρράκτες της Βικτώρια υπενθυμίζουν με τον πλέον δραματικό τρόπο αυτό που κάνει η κλιματική αλλαγή στο περιβάλλον μας. Και είναι οι αναπτυσσόμενες χώρες, όπως η Ζάμπια, που βρίσκονται αντιμέτωπες με τις οδυνηρές επιπτώσεις», δήλωσε ο πρόεδρος της Ζάμπια, Έντγκαρ Τσάγκουα Λουνγκού, προειδοποιώντας πως μια μέρα οι καταρράκτες θα εξαφανιστούν τελείως.

Δεν είναι ασυνήθιστο να μειώνεται η ροή του νερού στους Καταρράκτες της Βικτώρια κατά την περίοδο ξηρασίας από τον Μάιο μέχρι τον Νοέμβριο, αλλά αξιωματούχοι υπογραμμίζουν ότι φέτος βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί εδώ και δεκαετίες. Υπολογίζεται ότι δύο εκατομμύρια άνθρωποι πεινούν στη Ζάμπια λόγω της ξηρασίας που έπληξε τις καλλιέργειες και την κτηνοτροφία.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης