Σήμερα είναι η μέρα που η Ελλάδα ξέμεινε από ψάρια. Με ακτογραμμή που φτάνει τα 14.000 χλμ και το απέραντο γαλάζιο να κυριαρχεί, η Ελλάδα είναι μια χώρα θάλασσα κι όμως σήμερα, 14 Σεπτεμβρίου, είναι η μέρα που ξέμεινε από ψάρια για το 2018. 

Τι σημαίνει αυτό; Αυτό σημαίνει ότι ήδη καταναλώσαμε τους εγχώριους πόρους για φέτος και μέχρι το τέλος του έτους η Ελλάδα θα βασίζεται σε εισαγωγές για να καλύψει την υψηλή ζήτηση για ψαρικά, που στη χώρα μας ξεπερνά τα 19 κιλά κατ’ άτομο ετησίως.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Φαίνεται απίστευτο, κι όμως η Ελλάδα δεν είναι η μόνη Μεσογειακή χώρα που «ξεμένει» από ψαρικά. Με ετήσια μέση κατανάλωση 55,3 κιλά η Πορτογαλία κατανάλωσε τα ψαρικά της για φέτος ήδη από τις 5 Μαΐου, ενώ με ετήσια μέση κατανάλωση 46,2 κιλά η Ισπανία βασίζεται σε εισαγωγές για να καλύψει τις ανάγκες της από τις 26 Μαΐου.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την 7η ετήσια μελέτη του Ιδρύματος New Economics Foundation, σχετικά με την αυτάρκεια των ευρωπαϊκών χωρών σε ψαρικά.

Εδώ και χρόνια, στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα ευρωπαϊκά κράτη στηρίζονται σε εισαγωγές για να καλύψουν την εγχώρια ζήτηση σε ψαρικά, πέρα από ελάχιστες εξαιρέσεις κρατών, όπως η Κροατία ή η Ολλανδία, που θεωρούνται αυτόνομα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ψαρικών παγκοσμίως, με το μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγών της να προέρχεται από αναπτυσσόμενες χώρες. Αυτό συμβαίνει γιατί η ζήτησή μας για ψαρικά είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτά που μπορούν να μας δώσουν οι θάλασσές μας.

Και η κατάσταση αναμένεται να γίνει ακόμα χειρότερη δεδομένου ότι μέρα με τη μέρα οι θάλασσές μας αδειάζουν λόγω της υπεραλίευσης, η οποία απειλεί τη διατροφική ασφάλεια 800 εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως που εξαρτώνται από τα ψαρικά για να επιβιώσουν.

Τα στοιχεία είναι αποκαρδιωτικά. Το 90% των πληθυσμών ψαριών παγκοσμίως απειλείται από την υπεραλίευση, ενώ στη Μεσόγειο η εικόνα είναι ακόμα πιο ζοφερή, αφού το ποσοστό των αξιολογημένων ιχθυαποθεμάτων που απειλούνται από την υπεραλίευση ανέρχεται σε 93%.

Άραγε θα έρθει μια μέρα που η θάλασσα θα στερέψει από ψάρια;

Η υπεραλίευση είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που έχει όμως μια πολύ απλή λύση. Την υπεύθυνη κατανάλωση ψαρικών. Επιλέγοντας τα ψαρικά μας υπεύθυνα, δηλαδή επιλέγοντας ψάρια που έχουν αλιευθεί στο σωστό μέγεθος, τη σωστή εποχή και με τα κατάλληλα αλιευτικά εργαλεία διασφαλίζουμε τη μακροπρόθεσμη διατήρηση των πολύτιμων θαλάσσιων πόρων. Διασφαλίζουμε δηλαδή ότι τα ψάρια δεν θα χαθούν από τη θάλασσα και από το πιάτο μας. Διασφαλίζουμε ότι εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο που εξασφαλίζουν τροφή από τα ψαρικά ή που εξασφαλίζουν τα προς το ζην για την οικογένειά τους από την αλιεία, δεν θα χάσουν το χαμόγελό τους. Διασφαλίζουμε ότι τα παιδιά μας δεν θα βλέπουν τα ψάρια μόνο σε φωτογραφίες.

Επίλεξε ψαρικά υπεύθυνα με το Fish Guide του WWF και γίνε μέρος της λύσης. Βρες εδώ τον Οδηγό on line.

Δες στο βίντεο χρήσιμες ψαροσυμβουλές που θα σε βοηθήσουν να κάνεις σωστή επιλογή όπου κι αν βρίσκεσαι!

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης