«Το περιβάλλον και η κλιματική αλλαγή αποτελούν υπαρξιακά ζητήματα για τις χώρες στην περιοχή της Μεσογείου», δήλωσε ο γγ της Ένωσης για τη Μεσόγειο (UfM), Νασέρ Καμέλ, από τα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού στη Βαρκελώνη, κατά τη λήξη των εργασιών της τρίτης συνάντησης των δημοσιογράφων περιβάλλοντος από τα Πρακτορεία Ειδήσεων των χωρών της Μεσογείου.

Σύμφωνα με τον κ. Καμέλ, κρίσιμο κοινό πρόβλημα για τις χώρες της περιοχής αποτελεί, επίσης, η θαλάσσια ρύπανση από πλαστικά, η αντιμετώπιση της οποίας πρέπει «να συνδυαστεί με την οικονομική μεγέθυνση και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν πρόκειται για προβλήματα που αφορούν το μέλλον, αλλά το σήμερα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο γγ της Ένωσης, προσθέτοντας ότι απαιτείται η κινητοποίηση τόσο των τοπικών όσο και των εθνικών Αρχών, καθώς επίσης και της ΕΕ για την ουσιαστική αντιμετώπιση των προκλήσεων, που αφορούν τόσο τα ζητήματα περιβάλλοντος όσο και αυτά της κοινωνικής συνοχής και της οικονομικής ανάπτυξης.

Όπως σημείωσε ο κ. Καμέλ, η γαλάζια οικονομία, η ενέργεια και η κλιματική αλλαγή αποτελούν σημαντικές προτεραιότητες για την Ένωση για τη Μεσόγειο, που διαθέτει το 45% του προϋπολογισμού της στα συγκεκριμένα πεδία.

«Αποδεικνύουμε τη βαρύτητα που δίνουμε στα συγκεκριμένα θέματα, που απασχολούν ολόκληρη την περιοχή και προσπαθούμε να συμβάλλουμε σε εθνικές πολιτικές, περιφερειακές στρατηγικές, αλλά και συνεργασίες», τόνισε ο ίδιος. Όπως έκανε γνωστό, η Ένωση για τη Μεσόγειο έχει περισσότερους από 30.000 εταίρους, ενώ -στο πλαίσιο των εργασιών της- βρίσκονται σε εξέλιξη 55 προγράμματα, συνολικού ύψους 5,3 δισεκατομμυρίων ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά τους, τόσο ο γγ της Συμμαχίας των Μεσογειακών Πρακτορείων Ειδήσεων (AMAN), Γιώργος Πενηνταέξ, όσο και ο διευθυντής του EFE Verde, Αρτούρο Λαρένα, που συνδιοργάνωσαν τη συνάντηση, επισήμαναν τους περιβαλλοντικούς και κλιματικούς κινδύνους της περιοχής, και πώς αυτοί επηρεάζουν τις τοπικές κοινωνίες όλων των χωρών της Μεσογείου. Επίσης, υπογράμμισαν την ανάγκη για ενίσχυση της έγκυρης και έγκαιρης ενημέρωσης όσον αφορά τα συγκεκριμένα ζητήματα, μέσω της εμβάθυνσης των συνεργασιών μεταξύ των ΜΜΕ, αλλά και όλων των εμπλεκομένων.

«Η Μεσόγειος αποτελεί μία από τις πλέον ευάλωτες περιοχές του κόσμου όσον αφορά τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και της περιβαλλοντικής υποβάθμισης. Η διαμόρφωση μίας κοινής αντιμετώπισης από τις χώρες της περιοχής απέναντι σε αυτές τις προκλήσεις βρίσκεται στο επίκεντρο των αρμοδιοτήτων μας», παρατήρησε ο αναπληρωτής γγ για το Κλίμα και την Ενέργεια της Ένωσης, Χόρχε Μπορέγκο.

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να συνεχίσουμε να μετατρέπουμε τη θάλασσά μας σε μία τεράστια μολυσμένη θάλασσα», ανέφερε ο διευθυντής για τη Μεσογειακή Συνεργασία της Διεθνούς Ένωσης για την Προστασία της Φύσης, Αντόνιο Τρόγια, που συνδιοργάνωσε την εκδήλωση.

Τέλος, σημειώνεται ότι κατά την τρίτη ετήσια συνάντηση των δημοσιογράφων περιβάλλοντος από τα Πρακτορεία Ειδήσεων των χωρών της Μεσογείου, η οποία διεξήχθη στις 13 και 14 Νοεμβρίου, στη Βαρκελώνη, στο επίκεντρο τέθηκαν ζητήματα σχετικά με την κλιματική αλλαγή, τη θαλάσσια ρύπανση, την κυκλική οικονομία, ενώ διερευνήθηκαν δυνατότητες και προοπτικές για περαιτέρω συνεργασίες σε ζητήματα που αφορούν την περιβαλλοντική ειδησεογραφία, στο πλαίσιο της «οικολογικής μετάβασης της Μεσογείου».
Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης