Κοντά στην πόλη Ουαρζαζάτ του Μαρόκου, εκεί που έγιναν πολλά από τα γυρίσματα της περίφημης ταινίας «Ο Λώρενς της Αραβίας» (1962) του Ντέιβιντ Λιν, αλλά και του πιο πρόσφατου «Μονομάχου» (2000), ξεκίνησε τη λειτουργία του το μεγαλύτερο πάρκο συγκεντρωτικής ηλιακής ενέργειας (CSP) στον κόσμο.

Στις 4 Φεβρουαρίου 2016, ο Βασιλιάς του Μαρόκου, Μοχάμεντ ο 6ος, πάτησε το κουμπί που έθεσε σε λειτουργία το πρώτο από τα τρία μέρη του τεράστιου πάρκου Noor 1.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ηλιοθερμικό-γίγας θα ηλεκτροδοτήσει πάνω από ένα εκατομμύριο κατοικίες ως το 2018 μειώνοντας τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 760.000 τόνους, σύμφωνα με το Climate Investment Funds (CIF).

Το ηλιοθερμικό πάρκο Noor 1, προσφέρει επίσης τη δυνατότητα αποθήκευσης του πλεονάσματος ενέργειας σε λιωμένη άμμο και τη χρήση της τρεις ώρες μετά τη Δύση του ηλίου.

Στις Φάσεις 2 και 3 η δυνατότητα αποθήκευσης του πλεονάσματος θα παραταθεί στις οκτώ ώρες πράγμα που σημαίνει ότι ο ήλιος θα μπορεί να τροφοδοτεί νοικοκυριά σχεδόν επί ολόκληρο το εικοσιτετράωρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κάτοπτρα στην έρημο

Το Noor 1 αποτελείται από 500.000 παραβολικά ηλιακά κάτοπτρα στοιχισμένα σε 800 σειρές τα οποία ακολουθούν τον ήλιο κάθε λίγα λεπτά παράγοντας έναν ανεπαίσθητο ήχο.

Οι σειρές έχουν μικρή απόσταση μεταξύ τους ώστε να ελαχιστοποιηθεί η φθορά από την άμμο που σηκώνουν οι άνεμοι της ερήμου.

Κάθε παραβολικό κάτοπτρο έχει ύψος 12 μέτρα και συνδέεται με έναν μεταλλικό σωλήνα που μεταφέρει ένα «ρευστό μεταφοράς θερμότητας» (HTF) που θερμαίνεται σε θερμοκρασίες της τάξης των 393 βαθμών Κελσίου. Το υγρό καταλήγει σε μια θερμοηλεκτρική μονάδα όπου θερμαίνει νερό για να παράξει τον ατμό που κινεί τις ατμογεννήτριες ηλεκτρικής ενέργειας.

Το ρευστό μεταφοράς θερμότητας αποτελείται ένα συνθετικό θερμικό λάδι το οποίο αντλείται προς μια δεξαμενή που περιέχει λιωμένη άμμο, ένα υλικό που μπορεί να αποθηκεύσει ενέργεια για διάστημα τριών ωρών.

Αυτή τη στιγμή, οι εισαγωγές ορυκτών καυσίμων καλύπτουν το 97% των ενεργειακών αναγκών του Μαρόκου σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Στόχος της αραβικής χώρας είναι η σταδιακή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα με παράλληλη στροφή προς τις ΑΠΕ, αλλά και να αναδείξει τις δυνατότητες που προσφέρει η ηλιακή ενέργεια σε ολόκληρη την αφρικανική ήπειρο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης