Για πρώτη φορά εδώ και περίπου δύο εκατομμύρια χρόνια, η μέση συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα έφτασε τον Μάρτιο τα 400 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm), ανακοίνωσε η αμερικανική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA).

Όπως αναφέρει το econews, το νέο ιστορικό υψηλό «αποτελεί σημαντικό αρνητικό ορόσημο» προειδοποίησε ο Πίτερ Τανς, επιστημονικός διευθυντής του Παγκόσμιου Δικτύου Αναφοράς Αερίων του Θερμοκηπίου της NOAA.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Με την καύση ορυκτών καυσίμων ο άνθρωπος προκάλεσε άνοδο της παγκόσμιας συγκέντρωσης CO2 κατά 120 ppm σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή» ανέφερε.

«Το ήμισυ αυτής της αύξησης καταγράφεται από το 1980» επισήμανε.

Σταθεροποίηση των συγκεντρώσεων διοξειδίου του άνθρακα το 2014

Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ανήλθαν σε 32,3 δισεκατομμύρια τόνους το 2014, αμετάβλητες σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι οι προσπάθειες για την άμβλυνση της κλιματικής αλλαγής μπορούν να έχουν εντονότερη επίδραση στις εκπομπές CO2 από ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο IEA αποδίδει τη διακοπή της αύξησης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην αλλαγή των προτύπων κατανάλωσης ενέργειας στην Κίνα και τις χώρες του ΟΟΣΑ και όχι στην οικονομική ύφεση.

Πρόκειται για πρώτη φορά που καταγράφηκε ανάσχεση της αυξητικής τάσης μετά από 40 ολόκληρα χρόνια και μάλιστα σε μια περίοδο που δεν συνδέεται με οικονομική επιβράδυνση.

Στα 40 χρόνια στα οποία ο ΙΕΑ συλλέγει στοιχεία σχετικά με τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, μόνο τρεις φορές οι εκπομπές CO2 έμειναν στάσιμες ή μειώθηκαν σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Εντούτοις, όλες συνδέονταν με παγκόσμια οικονομική στασιμότητα ή ύφεση: στις αρχές της δεκαετίας του 1980, το 1992 και το 2009.

Το 2014, όμως, η παγκόσμια οικονομία αναπτύχθηκε κατά 3%.

Οι μετρήσεις της NOAA προέρχονται από δειγματοληψίες αέρα από εμπορικά πλοία και απομονωμένες περιοχές σε 40 σημεία του πλανήτη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης