Στον μεγαλύτερο Ωκεανό της Γης εθεάθη να πλέει μία τεράστια επιφάνεια από ελαφρόπετρα. Το μέγεθός της ξεπερνά τα 150 τετραγωνικά χιλιόμετρα και σύμφωνα με τους επιστήμονες ταξιδεύει στον Ειρηνικό Ωκεανό. Την ύπαρξη της «σχεδίας» ανέφεραν πρώτη φορά ιστιοπλόοι στις αρχές Αυγούστου.

Όπως μεταδίδει το BBC, σύμφωνα με τους επιστήμονες η ελαφρόπετρα προέρχεται κατά πάσα πιθανότητα, από την έκρηξη ενός υποβρύχιου ηφαιστείου κοντά στα νησιά Τόνγκα, που σημειώθηκε στις 7 Αυγούστου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έκρηξη καταγράφηκε από δορυφορικές φωτογραφίες. Στους ιστιοπλόους δόθηκαν οδηγίες να παραμείνουν μακριά από τη μάζα των πετρών κάνοντας λόγο για πιθανούς κινδύνους. 

Μεγάλες «σχεδίες» του ηφαιστειακού πετρώματος είναι πιθανότερο, σύμφωνα με τους ειδικούς, να σχηματιστούν όταν το ηφαίστειο βρίσκεται σε πιο αβαθή νερά.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Ένα ζευγάρι Αυστραλών, που ταξίδευε με το καταμαράν του στα νησιά Φίτζι, ήταν το πρώτο που ανέφερε τη «σχεδία από ελαφρόπετρα». «Το σκάφος είχε επιβράδυνση έναν κόμβο. Βλέπαμε τις πέτρες όσο μπορούσε να δει το μάτι μας με το φως του φεγγαριού και με τον προβολέα μας» έγραψαν στο διαδίκτυο. Το σκάφος τους μάλιστα κόλλησε προσωρινά, όταν οι πέτρες μπλόκαραν το πηδάλιο, αλλά τελικά ξέφυγαν. Συνέλεξαν και έστειλαν στο πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ στην Αυστραλία δείγματα, τα οποία κυμαίνονται από μέγεθος μπίλιας έως μπάλας μπάσκετ.

Καθηγητής του προαναφερόμενου πανεπιστημίου, γεωλόγος που μελετά τα εν λόγω δείγματα, δήλωσε ότι τέτοιες μάζες ελαφρόπετρας υπάρχει περίπτωση να παρατηρούνται μία φορά κάθε πέντε χρόνια στην περιοχή. Ο ίδιος επεσήμανε ότι οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι η «σχεδία» έχει από τότε χωριστεί σε δύο βασικά τμήματα.

Αυτήν την περίοδο βρίσκεται στα Φίτζι και είναι πιθανό να περάσει από τη Νέα Καληδονία και το Βανουάτου και να φτάσει έως την Αυστραλία. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια του «ταξιδιού» του ενδέχεται να αποτελέσει το «σπίτι» για διάφορους οργανισμούς, οι οποίοι θα μεταφερθούν με αυτόν τον τρόπο χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά και ίσως να φτιάξουν εκεί ένα νέο οικοσύστημα, σύμφωνα με ειδικούς.

Πηγή: BBC

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης