Έκδηλη είναι η ανησυχία για τη θαλάσσια ρύπανση που έχει προκληθεί από το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη, που μετέφερε 2.570 τόνους καύσιμα, στον Σαρωνικό τα ξημερώματα της Κυριακής.

Η θάλασσα έγινε μαύρη από τα πετρελαιοειδή και την πίσσα που διέρρευσανΤμήμα της πετρελαιοκηλίδας που είχε δημιουργηθεί νοτιοδυτικά της Αταλάντης έφθασε την Πειραϊκή και τη Φρεαττύδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο δήμος Πειραιά ανακοίνωσε πως ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος ενημέρωσε τον δήμαρχο της πόλης, ότι σήμερα το πρωί που θα εκτιμηθεί η κατάσταση, θα ανακοινωθεί ο τρόπος αλλά και το χρονοδιάγραμμα καθαρισμού της περιοχής της Πειραϊκής.

Ήδη από νωρίς βρίσκονται στο σημείο τεχνικά κλιμάκια για εκτίμηση της κατάστασης και εξεύρεση τρόπων για την απορρύπανση των υδάτων.

Σε δηλώσεις του, ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης, ζήτησε να συγκληθεί σήμερα έκτακτη σύσκεψης στο υπουργείο Ναυτιλίας με στόχο να γίνει πλήρης ενημέρωση για την κατάσταση.
Σαλαμίνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πιο σοβαρή είναι η κατάσταση στη Σαλαμίνα, με τους επιχειρηματίες να δηλώνουν απεγνωσμένοι.
Αξίζει να σημειωθεί πως εκεί, η ρύπανση εκτείνεται σε ακτογραμμή μήκους 2,5 χλμ.

Η θάλασσα έγινε μαύρη από τα πετρελαιοειδή και την πίσσα που διέρρευσαν. Ενδεικτικό είναι ότι περισυνελέγησαν τουλάχιστον είκοσι κυβικά πετρελαιοειδών και επτά κυβικά στερεά απόβλητα.

Οι λιμενικές αρχές τονίζουν πως έχει επιτευχθεί η στεγανοποίηση του πλοίου αλλά υπάρχει ρύπανση στην Κυνοσούρα και στα Σελήνια Σαλαμίνας.

Στην περιοχή του ναυαγίου ενισχύονται τα σκάφη του λιμενικού που επιχειρούν επί τόπου, ενώ στη Σαλαμίνα, κατόπιν συνεννόησης του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με την πλοιοκτήτρια εταιρία, έχουν σταλεί επιπλέον βυτιοφόρα οχήματα, για να βοηθήσουν στην απορρύπανση των ακτών.

Το «Αγία Ζώνη ΙΙ» είχε αποπλεύσει έμφορτο, από τα διυλιστήρια του Ασπροπύργου με 2.200 μετρικούς τόνους fuel oil και 370 μετρικούς τόνους marine gas oil.

«Τα πράγματα δεν έγιναν σωστά»

Εντύπωση προκαλούν τα όσα λέει στην κάμερα του zougla.gr ένας πολίτης ο οποίος, κατά το παρελθόν, είχε αναλάβει αντίστοιχο καθαρισμό. Όπως καταγγέλλει, η διαδικασία καθαρισμού δεν ήταν η σωστή με αποτέλεσμα να προκληθεί φυσική καταστροφή. 

«Υπάρχει ενδεχόμενο μεγαλύτερης μόλυνσης αν αλλάξει ο αέρας»

«Ζητάμε τη συνδρομή περισσότερων αντιρρυπαντικών συνεργείων προκειμένου να αντιμετωπιστεί άμεσα η μεγάλη ρύπανση που δημιουργήθηκε στις ακτές της Σαλαμίνας, μετά τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου “ΑΓ ΖΩΝΗ ΙΙ” στον Σαρωνικό», τόνισε σε δήλωσή της στο Aθηναϊκό Πρακτορείο η δήμαρχος Σαλαμίνας Ισιδώρα Νάννου – Παπαθανασίου, εκφράζοντας φόβους, ότι «αν αλλάξει η κατεύθυνση του ανέμου, τότε δεν αποκλείεται το πρόβλημα της ρύπανσης να επεκταθεί σε όλο το Σαρωνικό».

Παράλληλα πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή «υπάρχει έντονη δυσοσμία στην περιοχή και ότι οι αντιδράσεις του κόσμου αλλά και καταστηματαρχών είναι έντονες, καθώς εκτός από περιβαλλοντικό το πρόβλημα είναι και οικονομικό». «Πολλά καταστήματα αυτή τη στιγμή στην περιοχή της Σαλαμίνας, έχουν νεκρώσει εξαιτίας του συγκεκριμένου προβλήματος και σκεφτόμαστε ως δήμος να στραφούμε δικαστικά εναντίον κατά παντός υπευθύνου για τη ρύπανση και να διεκδικήσουμε αποζημιώσεις για τα καταστήματα που έχουν πληγεί αλλά και να αποδοθούν ευθύνες» δήλωσε η κ. Νάννου, συμπληρώνοντας ότι «η κατάσταση από κάπου έχει ξεφύγει».

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης