Ο κυβερνών συνασπισμός της καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, συμφώνησε σε ένα πακέτο-ορόσημο συνολικού ύψους περίπου 54 δισ. ευρώ (60 δισ. δολαρίων), καθορίζοντας μια τιμή για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα για τις μεταφορές και παρέχοντας κίνητρα για καθαρότερες τεχνολογίες.

Στόχος της είναι να επαναφέρει τις γερμανικές πολιτικές για το κλίμα, κάμπτοντας τις αυξανόμενες πιέσεις εντός των συνόρων και δίνοντάς της κάτι για να προβάλει στη διάσκεψη του ΟΗΕ, την επόμενη εβδομάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Μέρκελ δήλωσε ότι η Γερμανία έχει μάθει από τους αγώνες της για μείωση των εκπομπών τα τελευταία χρόνια και θα συνεχίσει να αξιολογεί το πρόγραμμα για να εξασφαλίσει ότι η χώρα θα εκπληρώσει τους στόχους της για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Η Γερμανία πιστεύει ότι το σχέδιο δεν θα απαιτήσει από την κυβέρνηση να αυξήσει το χρέος. Το κόστος για κίνητρα όπως η προώθηση ηλεκτρικών οχημάτων και η αναβάθμιση των παλαιότερων λεβήτων θα εξισορροπηθούν με τα έσοδα από πιστοποιητικά διοξειδίου του άνθρακα. Η συμφωνία επιτεύχθηκε μετά από περισσότερες από 16 ώρες ολονύκτιων διαπραγματεύσεων που ξεκίνησαν την Πέμπτη το βράδυ στο Βερολίνο.

Οι ηγέτες της Γερμανίας ήταν υπό πίεση να σφραγίσουν μια συμφωνία, με τη χώρα να μην ανταποκρίνεται στους κλιματικούς της στόχους. Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν για να πραγματοποιήσουν πορεία στο Βερολίνο, στο Αμβούργο, στο Μόναχο και σε περίπου 500 άλλες τοποθεσίες σε ολόκληρη τη Γερμανία, στο πλαίσιο του κινήματος Fridays for Future. Ο υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι οι διαδηλώσεις ήταν “μια κλήση αφύπνισης”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βασικές πρωτοβουλίες:

· Τιμολόγηση του άνθρακα – Στο επίκεντρο του σχεδίου τίθεται μια τιμή για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα για τις μεταφορές και τα κτήρια που θα αυξηθούν από 10 ευρώ ανά τόνο το 2021, σε 35 ευρώ το 2025.

· Μετατροπή αυτοκινήτων – Τα συμβατικά αυτοκίνητα θα γίνουν δαπανηρότερα προς χρήση, με υψηλότερους φόρους για πιο ρυπογόνα αυτοκίνητα. Κίνητρα θα είναι διαθέσιμα για ηλεκτρικά οχήματα που κοστίζουν λιγότερο από 40.000 ευρώ και οι σταθμοί φόρτισης θα επεκταθούν.

· Από τον αέρα στο έδαφος – Οι φόροι θα αυξηθούν για τις πτήσεις και θα μειωθούν για τα εισιτήρια των σιδηροδρόμων και ο κρατικός σιδηροδρομικός φορέας Deutsche Bahn AG θα λάβει επιπλέον 1 δισ. ευρώ ετησίως σε κεφάλαια για τη δημιουργία σιδηροδρομικής υποδομής και δημόσιων συγκοινωνιών.

· Αναβάθμιση των κτηρίων – Η κυβέρνηση θα προσφέρει επιχορηγήσεις και φορολογικές εκπτώσεις για την εγκατάσταση νέων λεβήτων, παραθύρων και μόνωσης και θα απαγορεύσει τη λειτουργία νέων λεβήτων θέρμανσης πετρελαίου, από το 2026.

Η Μέρκελ αντιμετώπισε φέτος μια σειρά διαμαρτυριών που απαιτούσαν δράση για την εξάλειψη των εκπομπών και το κόμμα των Πρασίνων έχει αυξήσει τα ποσοστά του στις δημοσκοπήσεις, καθώς οι επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη γίνονται όλο και περισσότερο απτές, με τα δάση να καίγονται συχνότερα και την ξηρασία να προκαλεί πτώση της στάθμης των υδάτων του ποταμού Ρήνου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης