Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης

Η κρατική αδιαφορία και η γραφειοκρατία αφήνουν απροστάτευτους πολλούς Δήμους της Αττικής, αφού οι αρμόδιοι νίπτουν τας χείρας τους και δεν φροντίζουν να πράξουν τα δέοντα για να προστατέψουν τις περιοχές τους από μια εξαιρετικά πιθανή -δεδομένου και καύσωνα που διανύουμε- πυρκαγιά, η οποία μπορεί να επιφέρει καταστροφικά αποτελέσματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο λόγος, για την αδιαφορία που επιδεικνύουν οι ιθύνοντες για τις ενέργειες πρόληψης, δηλαδή της βασικής μεθόδου αντιμετώπισης των πυρκαγιών, αφού συχνά όταν η φωτιά ανάψει μπορεί να είναι ήδη πολύ αργά. Διάσπαρτα κομμένα κλαδιά, αφρόντιστα χόρτα σε οικόπεδα και δημόσιους χώρους, βλαστικά πεταμένα στους δρόμους, ακόμα και καλώδια της ΔΕΗ να περνάνε μέσα από τα κλαδιά των δέντρων, αποτελούν στην κυριολεξία «βραδυφλεγείς βόμβες» που ανά πάσα στιγμή μπορεί να εκραγούν.

Η αδιαφορία αυτή επιφέρει ήδη… αποτελέσματα: Φέτος, μέχρι τις 31 Ιουλίου έχουν εκδηλωθεί διπλάσιες πυρκαγιές συγκριτικά με το περσινό διάστημα (7.633 έναντι 3.743 πέρσι)!

Ο φακός του zougla.gr έχει καταγράψει χαρακτηριστικές εικόνες στα βόρεια προάστια της Αττικής, όπου σε Διόνυσο, Εκάλη και Κηφισιά η κατάσταση σε πολλά σημεία θυμίζει… ζούγκλα και είναι πραγματικά θέμα συγκυριών το γεγονός ότι δεν έχει ξεσπάσει ήδη κάποια επικίνδυνη φωτιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε το ρεπορτάζ:

Παρόμοιες αποκαρδιωτικές εικόνες καταγράψαμε και στο Πικέρμι, την γειτονική περιοχή του Ματιού, όπου και εκεί φαίνεται πως μια σπίθα θα αρκούσε για να φέρει την καταστροφή. Μάλιστα, στο ρεπορτάζ μας ο δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου Ευάγγελος Μπουρνούς παραδέχτηκε πως «βεβαίως και δεν υπάρχει κανένα αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες. Κι αυτό διότι το κράτος αντιμετωπίζει την Πολιτική Προστασία ως πάρεργο. Δεν υπάρχει καμία διαφορά από πέρσι»…

Δείτε το ρεπορτάζ:

Η βαριά αυτή, και εν πολλοίς εγκληματική, αμέλεια που επιδεικνύουν αρμόδιοι της τοπικής αυτοδιοίκησης θα έπρεπε να γίνει αντικείμενο εισαγγελικής παρέμβασης και έρευνας, δεδομένης της περσινής τραγωδίας με τους 102 νεκρούς στο Μάτι.

Οι δήμαρχοι σε κάθε περίπτωση είναι υποχρεωμένοι από τον Νόμο να φροντίζουν τις περιοχές τους και να πράττουν ότι χρειάζεται προκειμένου να εξαλείψουν τον κίνδυνο να καούν οι πολίτες τους, και εάν αυτό δεν συμβαίνει για τον οποιονδήποτε λόγο, το κράτος θα έπρεπε να το επιβάλλει.

Δείτα χαρακτηριστικά βίντεο από τον Διόνυσο:

 

 

 

 

 

Το zougla.gr επικοινώνησε με τον Ανδριανό Γκουρμπάτση, Αντιστράτηγο – Υπαρχηγό ΠΣ, ε.α, Νομικός, Ειδικός Ερευνητής – Δικαστικός Πραγματογνώμονας Διερεύνησης Εγκλημάτων Εμπρησμού, ο οποίος προσθέτει μια ακόμη διάσταση στο μέγα αυτό πρόβλημα: Για πρώτη φορά, και λόγω των εκλογών και της… ραστώνης που αυτές επιφέρουν, στην ιστορία της λειτουργίας της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, δεν εκδόθηκε από τον Γενικό Γραμματέα η Εγκύκλιος «Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών».

 

Η εν λόγω Εγκύκλιος κάθε έτος εκδίδεται κατά τον μήνα Μάιο  παρέχει κατευθυντήριες οδηγίες και καθορίζει, κατά λόγο αρμοδιότητας των εμπλεκομένων στις δασικές πυρκαγιές Αρχών, Υπηρεσιών, Φορέων και Οργάνων του Κράτους τις υποχρεώσεις και τις δράσεις πολιτικής προστασίας, τόσο σε επίπεδο πρόληψης όσο και σε επίπεδο αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών. Φέτος όμως αυτή η Εγκύκλιος δεν εκδόθηκε.

Διαβάστε την περσινή εγκύκλιο εδώ.

Η δήλωση του Ανδριανού Γκουρμπάτση:

«Βρισκόμαστε στη μέση της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου, η οποία διακρίνεται χαρακτηριστικά από αύξηση των δασικών πυρκαγιών σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα της αντιπυρικής περιόδου έτους 2018. Πιο συγκεκριμένα από 1 Ιανουαρίου έως 31 Ιουλίου 2019 εκδηλώθηκαν συνολικά στη χώρα (7.633) αγροτοδασικές πυρκαγιές, ενώ το αντίστοιχο διάστημα το 2018 είχαν εκδηλωθεί συνολικά (3.743), δηλαδή υπερδιπλασίαστηκαν, ήτοι αύξηση 104%.

Ο βασικός λόγος αύξησης των πυρκαγιών είναι τόσο οι πρόσφατες και κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου αυτοδιοικητικές αλλά και βουλευτικές εκλογές, όσο και η παράλειψη, για πρώτη φορά στην ιστορία της λειτουργίας της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, έκδοσης από τον Γενικό Γραμματέα αυτής της Εγκυκλίου «Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών», μέχρι σήμερα έκδοσης αυτής.

Η προηγούμενη Κυβέρνηση είχε απαξιώσει το σύστημα της πολιτικής προστασίας, όπως είχε ήδη αναφερθεί σε σχετικό άρθρο μου. Ωστόσο και ο νέος Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, ενδεχομένως από άγνοια ή δεν μπορώ να βρω κάποιο βάσιμο άλλο δικαιολογητικό λόγο, δεν έχει προβεί μέχρι σήμερα απαραδέκτως στην έκδοσή της.

Αν συμβεί κάποια νέα τραγωδία ή έστω μεγάλη καταστροφή θα ψάχνουμε να βρούμε τι έφταιξε. Τότε όμως θα είναι πλέον αργά. Η εν λόγω Εγκύκλιος της ΓΓΠΠ, που κάθε έτος εκδίδεται κατά τον μήνα Μάιο (η τελευταία που εκδόθηκε ήταν πέρυσι, δηλαδή το έτος 2018, έφερε τα στοιχεία αρ. πρω. 3752/25-05-2018 και εκδόθηκε την 25 Μαΐου 2018), παρέχει κατευθυντήριες οδηγίες και καθορίζει, κατά λόγο αρμοδιότητας των εμπλεκομένων στις δασικές πυρκαγιές Αρχών, Υπηρεσιών, Φορέων και Οργάνων του Κράτους (Δήμους, Περιφέρειες, Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, Πυροσβεστικό Σώμα, ΕΛ.ΑΣ., ΛΣ, ΕΔ, ΔΕΔΗΕ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ κλπ, τις υποχρεώσεις και τις δράσεις πολιτικής προστασίας, τόσο σε επίπεδο πρόληψης όσο και σε επίπεδο αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών για καθένα εξ αυτών.

Έτσι φέτος οι περισσότεροι Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες, που δεν εκλέχθηκαν στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές, περιμένοντας την αντικατάστασή τους την 1η Σεπτεμβρίου 2019, και μη έχοντας λάβει ακόμη την ως άνω Εγκύκλιο της ΓΓΠΠ για τις δασικές πυρκαγιές, δεν μερίμνησαν έγκαιρα, όπως κάθε έτος έχουν υποχρέωση, να καθαριστούν, κλαδευτούν και απομακρυνθούν είτε από τις ίδιες τις αρμόδιες Υπηρεσίες των Δήμων και Περιφερειών, είτε να ανατεθεί ο καθαρισμός και οι σχετικές εργασίες κλάδευσης και απομάκρυνσης των καύσιμων υλικών σε εταιρίες (συνεργεία) κατόπιν σχετικής σύμβασης έργου, από επικίνδυνα καύσιμα υλικά, όπως ξερά χόρτα, κλαδιά, υπολείμματα καλλιεργειών κλπ υλικά, οι χώροι αρμοδιότητάς τους.

Ως εκ τούτου υπήρχε και υπάρχει πλούσια καύσιμη ύλη σε κοινόχρηστους και άλλους χώρους η οποία από αμελή ανθρώπινη συμπεριφορά σε αρκετές περιπτώσεις προκάλεσαν πυρκαγιές, εξ ου και ο μεγάλος μέχρι σήμερα αριθμός αγροτοδασικών πυρκαγιών ανά την επικράτεια καθώς και η σύλληψη υπαιτίων αυτών στα πλαίσια του αυτοφώρου»… 

Δείτε ακόμα:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης