Ένα μεγάλο κοπάδι από ψαρόνια ξεδίπλωσε τις «χορευτικές» του ικανότητες πετώντας πάνω από την πόλη του Ναυπλίου την Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2018.Το τσουχτερό κρύο του χειμώνα φέρνει τα ψαρόνια κοντά στις πόλεις. Πετάνε σε άψογους και εντυπωσιακούς σχηματισμούς κατά εκατοντάδες και προκαλούν τα βλέμματα των κατοίκων των πόλεων, αφού κατακλύζουν δέντρα, πάρκα και ταράτσες.
Σε μεγάλους αριθμούς πετάνε αδιάκοπα με απίστευτες εναλλαγές σχημάτων, κυρίως για να μπορούν να αποφεύγουν την επίθεση από τα αρπακτικά του ουρανού. Ταυτόχρονα αναζητούν τόπο για κούρνια σε ψηλά πεύκα κοντά στις πόλεις, ή σε τόπους προστατευμένους από τις αλεπούδες και τα ποντίκια στην ύπαιθρο.
Το ψαρόνι αποτελεί ένα από τα πιο προσαρμοστικά πτηνά του πλανήτη σε ό,τι αφορά τις τροφικές του προτιμήσεις. Υπάρχουν περίπου 55 είδη ψαρονιών ανά τον κόσμο, και θεωρείται ότι είναι ένα από τα πιο έξυπνα πουλιά, με δυνατότητα μίμησης ήχων άλλων πτηνών, συμπεριλαμβανόμενης και της ανθρώπινης φωνής.
Από καρποφάγο έως και 90% την εποχή που εμφανίζεται στους ελαιώνες (συνήθως τον Οκτώβριο), μετατρέπεται σε εντομοφάγο κατά 75% την εποχή φωλεοποίησης- αναπαραγωγής, κάτι που συμβαίνει πολύ σπάνια στα πουλιά. Επίσης πολλές φορές προκαλούν καταστροφές στην γεωργία.
Γκαραβέλι, γκάρκουλο , ζαραβέλι , ζβορίγγι, ή χειμώνι, είναι κάποιες από τις γνωστές του ονομασίες. Είναι παμφάγο, και είναι ένα από τα πιο κοινά είδη πουλιών. Το ψαρόνι ήταν το πρώτο πτηνό, το οποίο χρησιμοποιήθηκε, το 1989, σε πρόγραμμα δακτυλίωσης για την επιστημονική μελέτη της μετανάστευσης.

Πηγή: patrisnews.com

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης