Στο συνδυασμό της υψηλής θερμοκρασίας της θάλασσας, με την εμφάνιση αυλώνων χαμηλών πιέσεων στην ατμόσφαιρα, οφείλεται η εκδήλωση μεγάλου αριθμού κεραυνών την περασμένη εβδομάδα σε πολλές περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, με αποτέλεσμα δύο άνθρωποι να χάσουν την ζωή τους.

Την εξήγηση αυτή δίνει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών και του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας, Αθανάσιος Αργυρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως αναφέρει ο ίδιος, το Ιόνιο πέλαγος είναι μία από τις δύο περιοχές της Μεσογείου όπου εκδηλώνονται εντονότερα τα φαινόμενα αυτά. «Οι αστάθειες εμφανίζονται κυρίως το φθινόπωρο και το χειμώνα, καθώς και στη μετάβαση από την άνοιξη προς το καλοκαίρι δηλαδή στα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου. Αυτό όμως, δεν αποκλείει την εμφάνισή τους και το καλοκαίρι, αν στην ανώτερη τροπόσφαιρα η θερμοκρασία μειωθεί ξαφνικά, για οποιοδήποτε λόγο».

Σχετικά με την εκδήλωση ανεμοστρόβιλων στην Αμαλιάδα και στην Καλαμάτα και υδροστρόβιλου στον Αμβρακικό κόλπο, ο Αθανάσιος Αργυρίου εξηγεί ότι «οι περιοχές στις οποίες εκδηλώνονται εντονότερα τα φαινόμενα που αναφέραμε παραπάνω, είναι οι Βαλεαρίδες νήσοι στη δυτική Μεσόγειο και το Ιόνιο πέλαγος στην ανατολική». Ενώ επισημαίνει ότι τα έντονα καιρικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν στις συγκεκριμένες περιοχές του Ιονίου, οφείλεται στις τροχιές των καταιγίδων και στη μορφολογία του εδάφους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης