Πολύς λόγος γίνεται τα τελευταία χρόνια σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και τις συνέπειες που έχουν οι -πολύτιμες για την εθνική μας οικονομία- μεταλλευτικές δραστηριότητες, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τα Μεταλλεία Κασσάνδρας στη ΒΑ Χαλκιδική.

Οι ανησυχίες και οι αντιδράσεις βασίζονται κατά κόρον σε προβλήματα που παρουσιάζονταν εξαιτίας αυτών των δραστηριοτήτων πολλές δεκαετίες πίσω, όμως στον 21ο αιώνα η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τόσο η νομοθεσία, όσο και η κουλτούρα βέβαια της κάθε εταιρείας που δραστηριοποιείται στον κλάδο επιβάλλουν την τήρηση αυστηρών πρωτοκόλλων για την προστασία του περιβάλλοντος, όσο, το κυριότερο, και για την πλήρη αποκατάσταση της φύσης μετά την ολοκλήρωση κάθε δραστηριότητας.

Μιας και αναφερθήκαμε στην περίπτωση της πολύπαθης επένδυσης της Ελληνικός Χρυσός στα Μεταλλεία Κασσάνδρας, που στην πλήρη της ανάπτυξη θα είχε ήδη καταστήσει την Ελλάδα ένα ισχυρό μεταλλευτικό κέντρο στην Ευρώπη, αξίζει να αναφερθούμε στις σημαντικές επενδύσεις της εταιρείας σε καινοτόμες τεχνολογίες που ελαχιστοποιούν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, ξεπερνώντας ακόμα και όσα ορίζει το θεσμικό πλαίσιο, βασισμένες σε υψηλή τεχνολογία και τεχνογνωσία, αλλά και στη διεθνή εμπειρία της EldoradoGold.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θέλετε να το διαπιστώσετε μόνοι σας; Περιηγηθείτε εικονικά στα μεταλλεία της Ελληνικός Χρυσός από τον υπολογιστή σας, χάρη στα virtual tours που ακολουθούν:

Μεταλλείο Ολυμπιάδας

Μεταλλείο Μαύρων Πετρών

Έργο Σκουριών

Συστηματική είναι η μέριμνα της Ελληνικός Χρυσός για την αποκατάσταση του τοπίου παράλληλα με τη μεταλλευτική δραστηριότητα. Στο ίδιο πλαίσιο, πραγματοποιείται εξυγίανση της γης από το συνολικό αποτύπωμα ακόμα και της προγενέστερης μεταλλευτικής δραστηριότητας (περίοδος 1960-1995), προκειμένου το φυσικό τοπίο να παραδοθεί άρτιο στην τοπική κοινωνία όταν η μεταλλευτική αξιοποίηση ολοκληρωθεί.

Ήδη έχει διαμορφωθεί ένα φυτώριο έκτασης 150.000 τ.μ. σε μία περιοχή της Ολυμπιάδας που αποτελούσε χώρο απόθεσης μεταλλευτικών καταλοίπων (από το 2012 έχουν απομακρυνθεί 3,4 εκατομμύρια τόνοι), με καλλιέργεια περισσότερων από 400 είδη τοπικών φυτών, τα οποία χρησιμοποιούνται στα έργα αποκατάστασης. 

Για την περιβαλλοντική αποκατάσταση της Ολυμπιάδας έχουν μέχρι στιγμής δαπανηθεί περισσότερα από 100 εκατομμύρια ευρώ. 

Δείτε στο βίντεο το έργο της περιβαλλοντικής αποκατάστασης:

 

 

 

 

Η καινοτόμος Τεχνολογία Ξηρής Απόθεσης Μεταλλευτικών Καταλοίπων

 

Η πρωτοποριακή Τεχνολογία Ξηρής Απόθεσης που ήδη λειτουργεί από την Ελληνικός Χρυσός αποτελεί διεθνές case study, λόγω των σημαντικών περιβαλλοντικών πλεονεκτημάτων που διασφαλίζει, σηματοδοτώντας μια νέα περίοδο περιβαλλοντικής διαχείρισης στον μεταλλευτικό κλάδο.

Συνίσταται στην αφαίρεση του νερού από τα στείρα κατάλοιπα που δημιουργούνται από την επεξεργασία του μεταλλεύματος και διαμορφώνουν τις λεγόμενες «λίμνες τελμάτων». Με την ξηρή απόθεση προκύπτει ένα αμμώδες υλικό, το οποίο κατόπιν διαστρώνεται και συμπιέζεται.

Έτσι διασφαλίζεται η ασφαλής αποθήκευση των μεταλλευτικών αποβλήτων, ενώ επιπλέον τέτοιες υποδομές ενσωματώνονται καλύτερα στο φυσικό περιβάλλον μετά την ολοκλήρωση της αποκατάστασης.

 

Περιηγηθείτε στον Χώρο Ξηρής Απόθεσης του Κοκκινόλακκα, όπου πραγματοποιείται η ασφαλής απόθεση των τελμάτων από τις εγκαταστάσεις της Ολυμπιάδας και του Στρατωνίου εδώ.

Γνωρίστε τη μέθοδο της ξηρής απόθεσης στο επόμενο βίντεο:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης