Πέντε από τις εννέα τίγρεις που επέζησαν έπειτα από ένα “ταξίδι του τρόμου” στην Ευρώπη μεταφέρονται τώρα στην Ισπανία, ανακοίνωσε χθες Σάββατο το βράδυ ο ζωολογικός κήπος του Πόζναν στην Πολωνία, ο οποίος τις είχε δεχθεί και φροντίσει.

Τα αιλουροειδή που προορίζονταν για ζωολογικό κήπο στη Ρωσία χρειάστηκε να λάβουν την φροντίδα ειδικών μετά τον εντοπισμό τους στα τέλη του Οκτωβρίου στην Πολωνία ενώ βρισκόντουσαν σε ένα ιταλικό φορτηγό που είχε αποκλειστεί στα σύνορα μεταξύ Πολωνίας και Λευκορωσίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Οι τίγρεις αναχώρησαν. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που θα φτάσουν στον προορισμό τους εντός 24 ή 30 ωρών”, δήλωσε η εκπρόσωπος του ζωολογικού κήπου του Πόζναν Μαλγκορζάτα Τσοντίλα.

Τις τίγρεις αυτές θα δεχθεί το καταφύγιο μεγάλων αιλουροειδών Primadomus στην Βιγιένα, στην επαρχία του Αλικάντε, το οποίο διαχειρίζεται η ολλανδική ένωση προστασίας ζώων AAP (Animal Advocacy and Protection), η οποία διοργάνωσε και την μεταφορά τους εκεί, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ζωολογικού κήπου.

Πριν από την αναχώρησή τους υπήρξαν κάποιες στιγμές έντονου στρες, σύμφωνα με την ίδια, καθώς δύο τίγρεις δεν ήθελαν να κοιμηθούν, παρόλα τα υπνωτικά χάπια που τους είχαν χορηγηθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Όταν όλη η ομάδα μπαίνει μέσα στον περιφραγμένο χώρο για να μεταφέρει την τίγρη και αυτή ξαφνικά σηκώνει το κεφάλι, τότε υπάρχει λίγη αγωνία. Ωστόσο όλα έγιναν τελικά με ασφάλεια”, δήλωσε η εκπρόσωπος του ζωολογικού κήπου στο AFP, διευκρινίζοντας επίσης ότι το φορτηγό με το οποίο μεταφέρονται στην Ισπανία έχει θέρμανση και ότι οι τίγρεις έχουν αρκετό χώρο στα κλουβιά τους για να μπορούν να αλλάζουν θέση.

Στα τέλη του Οκτωβρίου, 10 τίγρεις ξεκίνησαν το ταξίδι τους από την Ιταλία στο Νταγκεστάν, στη Ρωσία, αλλά έπειτα από τέσσερις ημέρες στο δρόμο οι τελωνειακές αρχές της Πολωνίας σταμάτησαν το φορτηγό που τις μετέφερε στην μεθόριο μεταξύ της Πολωνίας και της Λευκορωσίας, καθώς έκριναν ανεπαρκή τα έγγραφα που τους προσκόμισαν οι οδηγοί.

Μετά τον αποκλεισμό τους για άλλες τέσσερις ημέρες στα σύνορα, μια τίγρης πέθανε και ζωολογικοί κήποι της Πολωνίας κλήθηκαν να αναλάβουν την φροντίδα των υπολοίπων, επτά από τις οποίες έγιναν δεκτές στον ζωολογικό κήπο του Πόζναν.

Η υγεία των αιλουροειδών άρχισε σταδιακά να αποκαθίσταται αφού άρχισαν να τρέφονται καλά και είχαν τις φροντίδες των ειδικών και πέντε από αυτές κρίθηκε ότι μπορούσαν πια να αντέξουν το ταξίδι για την Ισπανία.

Ωστόσο γι’αυτό χρειάστηκε χρόνος, λόγω του προηγούμενου ταξιδιού τους υπό φρικτές συνθήκες. “Επρόκειτο για εφιάλτη βάσει αυτού που είδαν οι υπάλληλοί μας. Οι τίγρεις βρέθηκαν με τα περιττώματά τους κολλημένα πάνω στο τρίχωμά τους, ήταν εξαντλημένες και λιμοκτονούσαν, και ο κτηνίατρός μας έκρινε ότι βρισκόντουσαν σε φρικτή κατάσταση”, ανέφερε τότε ο ζωολογικός κήπος σε ανάρτησή του στο Facebook.

Στο μεταξύ η πολωνική εισαγγελία απήγγειλε κατηγορίες στον κτηνίατρο του μεθοριακού περάσματος του Κορόσζτσιν για παράβαση καθήκοντος. Λίγο νωρίτερα εξάλλου είχαν απαγγελθεί κατηγορίες για κακοποίηση ζώων κατά των δύο Ιταλών οδηγών του φορτηγού, όπως και του Ρώσου που είχε διοργανώσει την μεταφορά των αιλουροειδών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης