Η αξιοποίηση των επεξεργασμένων εκροών από το νέο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) Ραφήνας Πικερμίου και Σπάτων Αρτέμιδας, αποτέλεσε κεντρικό αντικείμενο του συμφώνου της συναντίληψης και συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας Αττικής, ΕΥΔΑΠ ΑΕ και Δήμων Ραφήνας – Πικερμίου, Σπάτων – Αρτέμιδας.

Το σύμφωνο υπέγραψαν σήμερα στα γραφεία της Περιφέρειας Αττικής ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Α.Ε. Χ. Σαχίνης, ο Δήμαρχος Ραφήνας -Πικερμίου Β. Μπουρνούς και ο Δήμαρχος Σπάτων – Αρτέμιδας Δ. Μάρκου. Παρόντες στην υπογραφή του συμφώνου ήταν επίσης η Βοηθός Γενική Διευθύντρια Έργων Ανατολικής Αττικής της ΕΥΔΑΠ ΑΕ Τζίνα Στεφανάκου και ο Προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Αττικής Δ. Δρόσης.   

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με βάση το κείμενο του συμφώνου συνεργασίας, όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές αποδέχτηκαν να προβούν σε ενέργειες που θα συμβάλλουν στην επαναχρησιμοποίηση των παραγόμενων αστικών λυμάτων της Ανατολικής Αττικής για άρδευση καθώς και για αστική και περιαστική χρήση, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

Με αφορμή την υπογραφή του συμφώνου συναντίληψης και συνεργασίας ο Περιφερειάρχης Αττικής επισήμανε:

«Αποτελεί στρατηγική μας επιλογή ο σεβασμός στο περιβάλλον. Τα περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη από την επαναχρησιμοποίηση των εκροών από τα ΚΕΛ της Ανατολικής Αττικής είναι ιδιαίτερα σημαντικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περιφέρεια, Δήμοι και ΕΥΔΑΠ συνεργαζόμαστε στενά, αξιοποιώντας σύγχρονες μεθόδους και τεχνολογίες αιχμής για να προστατέψουμε την υγεία των πολιτών και το περιβάλλον. Στις προτεραιότητές μας είναι η υλοποίηση σημαντικών έργων και υποδομών τα οποία θα αναβαθμίσουν την Αττική».

Αποχετευτικό έργο Πικερμίου – Ραφήνας και Σπάτων – Αρτέμιδας

Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε αναφορά στο αποχετευτικό έργο των περιοχών Πικερμίου – Ραφήνας και Σπάτων – Αρτέμιδας. Το έργο «Συλλογή, επεξεργασία λυμάτων Δήμων Ραφήνας – Πικερμίου και Σπάτων – Αρτέμιδος και επαναχρησιμοποίηση – διάθεση επεξεργασμένων εκροών» έχει συνολικό προϋπολογισμό 270 εκ. ευρώ περίπου και χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Συνοχής. Πρωταρχικός σκοπός του έργου είναι η συμμόρφωση με την Οδηγία 91/271/ΕΚ σχετικά με την αποχέτευση και επεξεργασία λυμάτων, ενώ στρατηγικός στόχος του έργου είναι και η επαναχρησιμοποίηση των εκροών του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) για αστική – περιαστική χρήση και για άρδευση γεωργικών εκτάσεων. Η δημοπράτηση των έργων από την ΕΥΔΑΠ ΑΕ έχει ήδη εκκινήσει και αναμένεται η υπογραφή συμβάσεων εντός του τρέχοντος έτους.

Το παραγόμενο ανακτημένο νερό από την επεξεργασία των λυμάτων από το εν λόγω ΚΕΛ θα είναι υψηλής ποιότητας, ασφαλές για την υγεία των πολιτών και θα είναι κατάλληλο για έναν μεγάλο αριθμό χρήσεων, όπως είναι η άρδευση καλλιεργειών, χώρων αναψυχής (πότισμα γκαζόν, γηπέδων γκόλφ, πάρκων, προαυλίων κ.α.), η περιβαλλοντική αναβάθμιση και η αστική χρήση (π.χ. πυροπροστασία).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης