Έκθεση που δημοσιεύθηκε πρόσφατα από τον ΟΗΕ, δείχνει έντονα ότι ο στόχος του περιορισμού της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε 1,5 βαθμούς Κελσίου θα ήταν αδύνατον να επιτευχθεί. Οι ερευνητές προειδοποιούν πως τώρα είναι πλέον το σημείο ανατροπής στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Δεν υπάρχει πλέον αμφιβολία: Ο ρυθμός της κλιματικής αλλαγής επιταχύνεται. Από τα 20 πιο καυτά έτη που μετρήθηκαν από την έναρξη των αρχείων, 19 έχουν συμβεί από το 2000 και κατόπιν. Τα πέντε πρώτα ήταν τα τελευταία πέντε χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το καλοκαίρι του 2019 σημειώθηκε νέο ρεκόρ μεγάλης θερμοκρασίας στη Γερμανία με 42,6 βαθμούς Κελσίου και 46 βαθμούς στη Γαλλία.

Τα προκαταρκτικά ευρήματα δείχνουν ότι ο κόσμος βίωσε τις θερμότερες μέσες θερμοκρασίες του κατά τη διάρκεια των μηνών Ιουνίου, Ιουλίου, Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους. Μόνο το έτος 2016 που τροφοδοτήθηκε από το El Niño παραμένει αξεπέραστο, με τις θερμοκρασίες να ενισχύονται από το φαινόμενο του καιρού που θερμαίνει τον ανατολικό Ειρηνικό κάθε λίγα χρόνια. Πράγματι, το 2019 θα μπορούσε τελικά να ξεπεράσει το 2015 για τη δεύτερη θέση και σίγουρα θα υπερβεί το 2017 και το 2018.

Η νέα εποχή του θερμοκηπίου αρχίζει να επικρατεί αμετάκλητα και η κατάσταση του κόσμου γίνεται όλο και πιο επισφαλής. Τον Οκτώβριο του 2019, τα επίπεδα της επιφάνειας της παγκόσμιας θάλασσας ήταν τα υψηλότερα από την έναρξη των δορυφορικών μετρήσεων το 1993.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ωκεανοί είναι θερμότεροι από ποτέ, και τα φύλλα πάγου της Γροιλανδίας και τα ράφια πάγου της Δυτικής Ανταρκτικής έχουν αραιώσει σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό από όσο προβλεπόταν.

Η αιτία των υψηλότερων θερμοκρασιών στην χιλιετία μπορεί να βρεθεί στην ατμόσφαιρα. Ποτέ άλλοτε, τα τελευταία τρία εκατομμύρια χρόνια, η ατμόσφαιρα μας έχει αποθηκεύσει το μεγαλύτερο μέρος του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) από το φαινόμενο του θερμοκηπίου όπως συμβαίνει τώρα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης