Το μεγάλο στοίχημα του 21ου αιώνα δεν είναι άλλο από την αντιμετώπιση της τεράστιας πρόκλησης μπροστά στην οποία βρίσκεται η ανθρωπότητα και η οποία δεν είναι άλλη από την κλιματική αλλαγή. Για τον σκοπό αυτό, δεν αρκούν τα μέτρα που λαμβάνουν τα κράτη, αλλά απαιτούνται επιπλέον ατομική ευθύνη και υπεύθυνη επιχειρηματικότητα, ώστε να επιτύχουμε τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, και μάλιστα δραστικά, καθώς πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Ένωση έθεσε τον στόχο της περικοπής τους κατά 50% μέχρι το 2030!

Ορισμένες υπεύθυνες επιχειρήσεις έχουν ήδη συμπεριλάβει αυτόν τον στόχο ως βασική αρχή λειτουργίας τους, πετυχαίνοντας παράλληλα τη δραστική μείωση του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια από τις πιο «ρυπογόνες» διαδικασίες διαχρονικά στη χώρα μας είναι και η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Χάρη σε ορισμένες πρωτοβουλίες ιδιωτών όμως που δίνουν το καλό παράδειγμα, επιταχύνεται η μετάβαση στην «πράσινη» ενέργεια.

Η MYTILINEOS είναι μία τέτοια εταιρεία που θέτει τις βάσεις για έναν καλύτερο και πιο «καθαρό» 21ο αιώνα και ειδικότερα μέσω της Protergia, του κορυφαίου ιδιώτη προμηθευτή στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, η εταιρεία παράγει το ηλεκτρικό ρεύμα με τον πλέον ορθό περιβαλλοντικό τρόπο. Ταυτόχρονα, δεσμεύεται στην εκπλήρωση των υψηλών στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης.

Η Protergia το πετυχαίνει αυτό αξιοποιώντας κυρίως το πιο «πράσινο» καύσιμο, που αποτελεί και τη μετάβαση προς την πλήρη χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, το Φυσικό Αέριο. Μάλιστα η εταιρεία κατέχει ηγετική θέση στη συγκεκριμένη αγορά, με μερίδιο σχεδόν το 1/3 (32%) της συνολικής παραγωγής. Παράλληλα παρέχει αυτές τις «πράσινες» επιλογές και στους καταναλωτές με την προσφορά υπηρεσιών όπως το «NetMetering».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και ολόκληρη η λειτουργία της εταιρείας, ωστόσο, βασίζεται σε αυτούς τους στόχους και τις αρχές, οι οποίες υπερβαίνουν μάλιστα κατά πολύ τις δεσμεύσεις που επιβάλλονται από τη νομοθεσία. Μεταξύ αυτών, είναι η υπεύθυνη διαχείριση των πόρων, καθώς και ο συνεχής έλεγχος για τη διαρκή μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος, που περιλαμβάνει και την προστασία των τοπικών οικοσυστημάτων.

Αρωγός και πολύτιμος σύμμαχος στην προσπάθεια αυτή είναι ο σούπερ σταρ παγκόσμιας εμβέλειας, ο δικός μας Γιάννης Αντετοκούνμπο, ο οποίος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της Protergia να κάνει το δικό του time-out και να μοιραστεί μαζί μας, έξω από τα γήπεδα αυτή τη φορά, τις ανησυχίες του για το μέλλον αλλά και την ελπίδα του για έναν καλύτερο κόσμο για όλους!

Ο Γιάννης είναι το κεντρικό πρόσωπο της νέας διαφημιστικής καμπάνιας που «κάνει το αδύνατο να συμβεί». Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, αυτή τη φορά βρίσκει τον χρόνο για να σκεφτεί και να επαναπροσδιορίσει τις προτεραιότητές του, δείχνοντας τον δρόμο στην τωρινή αλλά και τις επόμενες γενιές, αφού γίνεται «ένα με τη φύση», δημιουργώντας ένα «λαμπρό» παράδειγμα για όλους μας…

Από την πλευρά της, η Protergia διαχειρίζεται όλες τις ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες της εταιρείας, δηλαδή τις μονάδες παραγωγής με καύσιμο όχι τον ρυπογόνο λιγνίτη, αλλά το φυσικό αέριο, καθώς και τις μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκοί σταθμοί και μικρά υδροηλεκτρικά έργα). Η λειτουργία αυτών των «πράσινων» μονάδων συμβάλλει τα μέγιστα για ένα πιο καθαρό περιβάλλον, αλλά και για την εκπλήρωση των εθνικών στόχων περιορισμού της εκπομπής των αερίων του θερμοκηπίου.

Στο πλαίσιο αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη ένα μεγάλο και καινοτόμο project. Ο λόγος για το Ενεργειακό Κέντρο του Αγίου Νικολάου στην Κρήτη, όπου εδρεύει ο κύριος όγκος των σταθμών της Protergia. Πρόκειται για τον πρώτο κλιματικά θετικό ενεργειακό πόλο για όλη τη χώρα, που θα αποτελέσει παράλληλα έναν σημαντικό οικονομικό πυρήνα της ευρύτερης περιοχής. Η μονάδα αυτή, που θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2021, θα λειτουργεί με καύσιμο αποκλειστικά το φυσικό αέριο, αποδίδοντας 826MW στο δίκτυο και επιτυγχάνοντας 63% θερμική απόδοση. Αυτές οι επιδόσεις το καθιστούν ως το πιο ισχυρό και αποδοτικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα και έναν από τους μεγαλύτερους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στην Ευρώπη.

Η δέσμευση της MYTILINEOS δεν περιορίζεται όμως μόνο στα περιβαλλοντικά ζητήματα. Όλο το επιχειρηματικό μοντέλο του στηρίζεται στο συνολικό και πολύπλευρο όφελος της κοινωνίας. Από την προσέγγιση των αγορών, την ανάπτυξη και διατήρηση των σχέσεων με τους πελάτες της, την προμήθεια πρώτων υλών, την παραγωγή, την προώθηση, την πώληση και το τέλος του κύκλου ζωής των προϊόντων της, η εταιρεία δημιουργεί μια σημαντική αλυσίδα αξίας με ισχυρή οικονομική επίδραση σε όλη την κοινωνία. 

Με τον τρόπο αυτό παράγεται πολλαπλό θετικό αποτύπωμα που εκτείνεται πέρα από τα όρια δραστηριοποίησης της εταιρείας, στη συνολική απασχόληση και στη μείωση της ανεργίας στη χώρα μας.

Ωστόσο, μια σύγχρονη υπεύθυνη εταιρεία θέτει ακόμα περισσότερες λειτουργικές αξίες στον τρόπο δραστηριοποίησής της. Η Υγεία και η Ασφάλεια αποτελούν θεμελιώδεις παράγοντες της δραστηριότητας του Ομίλου και πρωταρχικούς επιχειρησιακούς στόχους. Στο πλαίσιο αυτό, λαμβάνονται όλα τα μέτρα για την εξάλειψη του κινδύνου ατυχήματος, τηρούνται όλα τα διεθνή πρότυπα βέλτιστων πρακτικών, ενώ μεγάλη βαρύτητα δίνεται και στη συνεχή βελτίωση των συνθηκών εργασίας των υπαλλήλων όλων των βαθμίδων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης