Η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας παρουσίασε σήμερα ένα νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής με στόχο τον εκμηδενισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050, το οποίο προβλέπει όμως εξαιρέσεις για τον γεωργικό και τον κτηνοτροφικό τομέα, που είναι κρίσιμοι για την οικονομία της χώρας.

«Η κυβέρνηση λαμβάνει σήμερα ιστορικά μέτρα για την κλιματική αλλαγή, τη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η διεθνής κοινότητα και η Νέα Ζηλανδία» τόνισε η πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν. Αν αγνοηθεί το πρόβλημα, οι επόμενες γενιές θα αναγκαστούν να αναλάβουν ένα μεγάλο βάρος, πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο το νομοσχέδιο της Άρντερν δεν εξηγεί λεπτομερώς πώς η οικονομία της Νέας Ζηλανδίας θα πετύχει τον στόχο των μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ως το 2050 προκαλώντας τις επικρίσεις των οικολόγων.

Εξάλλου το νομοσχέδιο προβλέπει τη σύσταση μιας επιτροπής για την κλιματική αλλαγή η οποία θα βοηθήσει τη Νέα Ζηλανδία να πετύχει τον στόχο της.

Ωστόσο προβλέπονται μεγάλες εξαιρέσεις για τον γεωργικό και κτηνοτροφικό τομέα της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το βιολογικό μεθάνιο που παράγουν τα ζώα της φάρμας, και ευθύνεται για το ένα τρίτο των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα στη Νέα Ζηλανδία, δεν συμπεριλαμβάνεται στο νομοσχέδιο αυτό.

Παρόλα αυτά η κτηνοτροφική βιομηχανία της χώρας εξέφρασε τις μεγάλες της ανησυχίες για το προτεινόμενο νομοσχέδιο επισημαίνοντας ότι οι στόχοι του ξεπερνούν «τις συστάσεις της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας» ενώ κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση ζητεί πολύ περισσότερα από τον κτηνοτροφικό τομέα της χώρας σε σχέση με άλλους τομείς.

«Οι εκπομπές από τα ζώα φάρμας έχουν μειωθεί κατά 30% από το 1990, βοηθώντας τη Νέα Ζηλανδία να πετύχει τους στόχους της για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής» τόνισε ο επικεφαλής της ένωσης κτηνοτρόφων βοοειδών και προβάτων της Νέας Ζηλανδίας Άντριου Μόρισον.

«Είναι παράλογο να ζητά από τους κτηνοτρόφους να βοηθήσουν το κλίμα (…) χωρίς να απαιτεί και από την υπόλοιπη οικονομία να κάνει το ίδιο» πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας διαπραγματεύεται με το Εθνικό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ώστε να κερδίσει τη στήριξή του στο νομοσχέδιο.

Ο επικεφαλής του Εθνικού Κόμματος Σάιμον Μπρίτζες χαιρέτισε το προτεινόμενο νομοσχέδιο ως ένα θετικό βήμα προς τη σύσταση μιας ανεξάρτητης συμβουλευτικής επιτροπής για την κλιματική αλλαγή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης