Νέα Υόρκη: Αυτό είναι το σχέδιο για τη διάσωση του Μανχάταν από μελλοντικές πλημμύρες

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 11 Απριλίου 2019, 10:59
Νέα Υόρκη: Αυτό είναι το σχέδιο για τη διάσωση του Μανχάταν από μελλοντικές πλημμύρες

Αλλάζει η ακτογραμμή του Κάτω Μανχάταν, για να είναι πιο ανθεκτικό στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας λόγω της αλλαγής του κλίματος.

Η πρόταση επανασχεδιασμού της πόλης της Νέας Υόρκης δόθηκε στη δημοσιότητα τον προηγούμενο μήνα και το συνολικό κόστος του πλάνου θα ανέλθει σε 500 εκατ. δολάρια.

Το Κάτω Μανχάταν είναι μια χερσόνησος που περιλαμβάνει μια σειρά από συνοικίες, συμπεριλαμβανομένων των Financial District, South Street Seaport, Battery Park και Two Bridges. Βλέπει σε τρία σώματα νερού, τον ποταμό East River, τον ποταμό Hudson River και το λιμάνι της Νέας Υόρκης (το τελευταίο είναι ανοικτό στον Ατλαντικό, γεγονός που το κάνει ιδιαίτερα ευάλωτο στις επιπτώσεις της ανόδου της στάθμης του νερού).

Προβολές της έρευνας που διεξήχθησαν δείχνουν ότι το 2050 το 37% του Κάτω Μανχάταν θα είναι ευάλωτο σε άνοδο του νερού λόγω καταιγίδας. Ευάλωτο θα είναι και το 50% των κτηρίων εκεί. Το 2100 εκτιμάται ότι η στάθμη της θάλασσας θα έχει ανέβει κατά 1,8 μ. και το 20% των δρόμων του Κάτω Μανχάταν θα είναι ευάλωτο σε πλημμύρες.

Στο σχέδιο προτείνεται η επέκταση περιοχών κατά 152 μέτρα, έκταση που ισοδυναμεί με δύο οικοδομικά τετράγωνα, Νέας Υόρκης. Αυτά θα είναι πάνω από τη στάθμη της θάλασσας ή στο ίδιο ύψος, αν και οι λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη καθοριστεί.

Το σχέδιο είναι «ο μόνος εφικτός τρόπος προστασίας αυτών των ευάλωτων και ζωτικών τμημάτων της πόλης» τόνισε, σε ανακοίνωση της NYCEDC, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 11 Απριλίου 2019, 12:12