Επιφυλακτική παρουσιάζεται η Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία σχετικά με την εξαγγελία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη για την αυστηροποίηση της νομοθεσίας για την κακοποίηση των ζώων, καθώς, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, μια προηγούμενη πρωτοβουλία για τον ίδιο σκοπό δεν ευόδωσε στη Βουλή και επίσης «η ποινή του κακουργήματος για κακοποίηση ζώων μπορεί να “σκοντάφτει” στη φιλοσοφική ιδεολογική θεωρία για μη εξομοίωση των ποινών για τα ζώα με αυτές για τους ανθρώπους». 

Ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία εδώ και χρόνια αλλά ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο δίνει μάχες και έχει προβεί σε πάρα πολλές ενέργειες τόσο σε επίπεδο θεσμικό με αλλεπάλληλες συναντήσεις με Υπουργούς και συνεργάτες τους, έχει συγκεντρώσει χιλιάδες υπογραφές στο τελευταίο ψήφισμα STOP στη κακοποίηση των ζώων το οποίο και απέστειλε στον Πρωθυπουργό, έχει στείλει πολλές επιστολές τόσο στον ίδιο όσο και στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας αναδεικνύοντας τη σοβαρότητα του θέματος και καλλιεργώντας έτσι το έδαφος για τις αναγκαίες αλλαγές του θεσμικού status για τα ζώα.

Το 2018 μετά από αίτημά μας συγκεντρώθηκαν υπογραφές 50 βουλευτών, που έθεσαν στη Βουλή την πρότασή μας για την Συνταγματική κατοχύρωση της Προστασίας των ζώων, η οποία όμως στην Ολομέλεια της Βουλής δεν ψηφίστηκε γράφοντας έτσι μια μελανή σελίδα στην ιστορία της. Τα τελευταία αλλεπάλληλα σοκαριστικά περιστατικά κακοποίησης και θανάτωσης ζώων συντροφιάς, τα δύο των Χανίων, το έγκλημα του εκπαιδευτικού στην Νίκαια, ο ακρωτηριασμός των δυο κουταβιών στην Κοζάνη και το ξεκοίλιασμα γατών στην Πάτρα προκάλεσαν μια εκρηκτική οργή και αγανάκτηση σε όλη την κοινωνία και ιδιαίτερα στην φιλοζωική κοινότητα.

Η ΠΦΠΟ μαζί με τους πολίτες της πόλης των Χανίων με τις διαμαρτυρίες τους ,τις κινητοποιήσεις τους ,την ενημέρωση όλων των ΜΜΕ τοπικών και γενικής εμβέλειας έδωσε τεράστια ώθηση στο θέμα γεγονός που προκάλεσε δηλώσεις Υπουργών, βουλευτών, κομμάτων κ.λπ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι τελευταίες αποτρόπαιες και πάλι κακοποιήσεις και θανατώσεις ζώων ξεχείλισαν το ποτήρι και οδήγησαν στην χθεσινή δέσμευση του Υπουργού ΥΠΑΑΤ για την αναγόρευση της κακοποίησης των ζώων σε κακούργημα. Η ΠΦΠΟ χαιρετίζει αυτή την δέσμευση αλλά κρατά μικρό καλάθι. Γιατί η αλλαγή των ποινών είναι αρμοδιότητα αποκλειστικά του Υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο και θα πρέπει να συμφωνήσει, ώστε το θέμα να φθάσει για ψήφιση στην Βουλή αλλά και γιατί η ποινή του κακουργήματος για κακοποίηση ζώων μπορεί να “σκοντάφτει” στην φιλοσοφική ιδεολογική θεωρία για μη εξομοίωση των ποινών για τα ζώα με αυτές για τους ανθρώπους ,με την οποία βεβαίως κάθετα διαφωνούμε.

Θεωρούμε ότι είναι βέβαιη η αυστηροποίηση των ποινών μέλλει όμως να δούμε το περιεχόμενό της. Δεν μπορεί βεβαίως να μην αναφερθούμε στο γεγονός ότι η φιλοζωία του Υπουργού ΥΠΑΑΤ δεν τον απέτρεψε από την χρηματοδότηση με 3.000.000 των αιματοβαμμένων βιοτεχνιών γούνας, όπου κάθε χρόνο χιλιάδες ζώα βασανίζονται με τον χειρότερο τρόπο και τους αφαιρείται η ζωή για να γινούν γούνινα προϊόντα πολυτελείας.

Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης