Παρότι δεν υπάρχουν αυτήν την εποχή τουρίστες στο χωριό Λιγιουάν της νοτιοδυτικής επαρχίας Γιουνάν ξενώνες και εστιατόρια κατά μήκος της λίμνης είναι έτοιμα να καλωσορίσουν τους επισκέπτες.

Το χωριό που βρίσκεται στις όχθες της λίμνης Ερχάι, κοντά στην πόλη Νταλί, κατηγορήθηκε πρόσφατα ότι ρίχνει λύματα στη λίμνη με αποτέλεσμα από τις αρχές Μαρτίου του 2017 να κλείσουν 18 ξενώνες. Απαραίτητη προϋπόθεση για να ανοίξουν εκ νέου, είναι μόνο μετά την εγκατάσταση ενός συστήματος επεξεργασίας λυμάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Στην αρχή δεν κατάλαβα γιατί κλείσαμε, πόσο μάλλον που το στεγαστικό μας δάνειο ‘έτρεχε’ ακόμα. Εκπρόσωποι της κυβέρνησης ήρθαν να μας μιλήσουν αρκετές φορές» λέει ο Γιανγκ Σιαολί, ιδιοκτήτης ξενώνα. «Τώρα καταλαβαίνω. Παρότι δεν έρχονται τώρα τουρίστες, μακροπρόθεσμα, το σύστημα επεξεργασίας λυμάτων θα προστατεύσει το περιβάλλον, γεγονός που θα προσελκύσει περισσότερους τουρίστες».

Σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα στη διάρκεια των εργασιών του 19ου Εθνικού Κογκρέσου του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος (ΚΚΚ) φέτος τον Οκτώβριο, η Κίνα θα υιοθετήσει μια ολιστική προσέγγιση για την προστασία των βουνών, των ποταμών, των δασών, των γεωργικών εκτάσεων, των λιμνών και λιβαδιών, εφαρμόζοντας τα πιο αυστηρά συστήματα περιβαλλοντικής προστασίας, καθώς και την εφαρμογή φιλικών προς το περιβάλλον μοντέλων ανάπτυξης και τρόπου ζωής.

Φέτος τον Μάρτιο έκλεισαν περίπου 2.000 ξενώνες και εστιατόρια σε μία περιοχή γύρω από την λίμνη, δείχνοντας έτσι την ισχυρή βούληση της κυβέρνησης να λύσει το θέμα της ρύπανσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο γειτονικό χωριό Γκουσένγκ και τα 439 νοικοκυριά έχουν εγκαταστήσει σύστημα επεξεργασίας λυμάτων.

Στην αρχή οι κάτοικοι δυσφορούσαν με αυτό το σύστημα, αργότερα όμως κατάλαβαν τη σημασία του και άρχισαν να το υποστηρίζουν. Επίσης, οι κάτοικοι του χωριού Λιγιάν ευαισθητοποιήθηκαν περαιτέρω και σταμάτησαν διάφορες συνήθειες, όπως να κάνουν μπάρμπεκιου γύρω από τη λίμνη.

«Ελπίζω σύντομα να μπορέσω να ανοίξω τον ξενώνα μου», λέει ο Γιανγκ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης