Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αποφάσισε να βρει οριστική λύση ως προς το  πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Κέρκυρα. Στόχος το 2023 να λειτουργήσει η μονάδα Τεμπλόνι καθώς στις αρχές του 2020 θα δημοπρατηθεί το έργο προκειμένου να είναι έτοιμο το 2022.

Το οξύτατο πρόβλημα που έχει η Κέρκυρα με τη διαχείριση των σκουπιδιών απασχόλησε ευρεία σύσκεψη υπό τον Γενικό Γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ κ. Μανώλη Γραφάκο, στην οποία συμμετείχαν οι βουλευτές και οι δήμαρχοι του νομού, η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κυρία Ρόδη Κράτσα, στελέχη της ΔΙΑΔΥΜΑ, της Ελληνικής Εταιρίας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, του υπουργείου Υποδομών, του φορέα διαχείρισης απορριμμάτων της Κέρκυρας και των ανάδοχων εταιρειών διαχείρισης απορριμμάτων στο νησί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο μεσοδιάστημα τα απορρίμματα του νησιού θα μεταφέρονται στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων της ΔΙΑΔΥΜΑ στη Δυτική Μακεδονία, στην Κοζάνη. Εκκρεμεί ωστόσο η λήψη απόφασης από το ΔΣ της ΔΙΑΔΥΜΑ για την αποδοχή του σχεδίου του ΥΠΕΝ.

Στη σύσκεψη παρουσιάστηκε το σχέδιο που έχει εκπονήσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος, στο οποίο περιλαμβάνονται επίσης μέτρα για την ενίσχυση της ανακύκλωσης στο νησί, με τη συνεργασία της Ελληνικής Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης και δημιουργία δικτύου διαλογής και διαχείρισης βιοαποβλήτων, ώστε να μειωθεί ο όγκος των απορριμμάτων που θα οδηγούνται προς επεξεργασία.

Από την υλοποίηση του σχεδίου διαχείρισης, από σήμερα έως το τέλος 2022, δεν θα υπάρχει επιβάρυνση των δημοτών ούτε αίτημα έκτακτης χρηματοδότησης των Δήμων της Κέρκυρας από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά αξιοποίηση των σημερινών εσόδων και πόρων των Δήμων της Κέρκυρας, καθώς και αξιοποίηση πόρων από το ΕΣΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης