Ως µια καλή εναλλακτική για τις εκτάσεις που καλλιεργούνται µε σκληρό σιτάρι ή ηλίανθο, όσον αφορά το εισόδηµα του παραγωγού παρουσιάζεται η ελαιοκράµβη, µε θετικά αποτελέσµατα και στην εναλλαγή ετησίως των καλλιεργειών αυτών µε το ενεργειακό φυτό.

Φέτος, πολλοί παραγωγοί παρακολουθούν την πορεία των βροχών για να αποφασίσουν αν θα επιχειρήσουν την καλλιέργειά της ελαιοκράµβης σε περισσότερα στρέµµατα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την περασµένη χρονιά 30.000 στρέµµατα ελαιοκράµβης καλλιεργήθηκαν στην Ξάνθη και περίπου άλλα τόσα σε Θεσσαλία και Φθιώτιδα, ενώ κάποιες εκτάσεις υπήρχαν και στην Κεντρική Μακεδονία.

Σύµφωνα µε τον πρόεδρο του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας Κώστα Γιαννακό, έχει υπολογιστεί αύξηση εκτάσεων ως και 100% στη Θεσσαλία και τη Φθιώτιδα, µε διπλασιασµό των καλλιεργούµενων στρεµµάτων, καθώς η συµβολαιακή καλλιέργεια φαίνεται να «τραβάει» τους παραγωγούς που έχουν εµπειρία από πολλά τερτίπια στην ελεύθερη αγορά.

Αν ένας παραγωγός καλλιεργεί τον ένα χειµώνα ελαιοκράµβη και τον επόµενο σκληρό σιτάρι, θα πετύχει καλύτερες αποδόσεις και στο σιτάρι, αναφέρει ο Κ. Γιαννακός. Εκτός αυτού, η καλλιέργεια του φυτού κρύβει λιγότερες παγίδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στον τοµέα της φυτοπροστασίας, το βασικό πρόβληµα είναι τα έντοµα όπως ο κευθόρυγχος που χτυπάνε την καλλιέργεια και ελέγχονται ικανοποιητικά µε τις υπάρχουσες εισροές.

Επιπλέον, οι µεγάλοι παίκτες των λιπασµάτων και του πολλαπλασιαστικού υλικού παραθέτουν µεγάλη γκάµα λύσεων για κάθε χωράφι, έτσι ο κάθε παραγωγός µπορεί να βρει το κατάλληλο λίπασµα και το κατάλληλο υβρίδιο υψηλής απόδοσης που θα φέρει τα επιθυµητά αποτελέσµατα στην ποσότητα παραγωγής, συνεπώς και στην τσέπη του.

Πανευρωπαϊκώς, πρόκειται για µια καλλιέργεια που αναπτύσσεται µε µεγάλους ρυθµούς, ειδικά όσο περιορίζεται η χρήση ορυκτών καυσίµων.

Πηγή: agronews

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης